Minestrone od ječma i gljiva – krepka, aromatična i zdrava juha

Minestrone juha od ječma i gljiva

Iako nas gljive najviše asociraju na jesen, u veganskoj prehrani one su dobrodošle i itekako zastupljene čitavu godinu.

Danas ima toliko uzgajivača raznih vrsta gljiva pa se tako svakodnevno u trgovinama mogu naći razni mixevi svježih gljiva koje nerijetko uključuju tri do četiri vrste gljiva poput bukovača, shitake, šampinjona i jablanovača, a onaj pravi šumski miris i šmek dobit ćemo ako ih kombiniramo s nekoliko grama sušenih vrganja, crnih truba ili sunčanica koje se isto tijekom cijele godine mogu lako nabaviti.

Zašto da si onda uskratimo ovaj fini, aromatični i zasitni minestrone?

U kombinaciji s ječmom dobit ćemo jedan zasitan obrok prepun raznih blagodati.

Ječam se koristi na mnogo različitih načina i osim što je zbog svoje raznovrsne primjene popularan, on također bez ikakve dileme spada u najzdravije namirnice na svijetu.

Bogat je vlaknima, sadrži velike količine vitamina B1, B2, niacin – B3, B6 i folnu kiselinu – B9 i minerale P, Mg, Fe, K a od mikroelemenata Zn.

Mene on asocira jako na moju nonu, a ona je znala reći da “jačmik” pomaže s probavom i mršavljenjem. Na vašem mjestu ne bih imala takva očekivanja od ove juhe, ali slobodno očekujte puna usta okusa i site trbuščiće. 

 minestrone juha
Foto: Mare – Minestrone juha od ječma i gljiva

Sastojci za 4 – 6 tanjura:

  • 125 g ječma,
  • 500 g raznovrsnih gljiva (ja sam koristila mix šampinjona, bukovača, shitake i jablanovača),
  • 30 g suhih gljiva (ja sam koristila suhe vrganje i prah crnih truba),
  • 1 češnjak sitno sjeckan,
  • 1 mrkva narezana na ploške,
  • 1 poriluk narezan na ploške,
  • 1 rebro lisnatog celera narezanog na male ploške,
  • 200 ml bijelog vina (malvazija npr.),
  • 2 veće rajčice narezane na kockice,
  • 200 ml vrhnja za kuhanje od zobi,
  • 2 l povrtnog temeljca,
  • 1 svežanj začina (ružmarin, mažuran i lovor),
  • 5 žlica maslinovog ulja,
  • sol i papar.

Za serviranje:

  • čips od kruha (njega pripremite tako što komad kruha stavite u zamrzivač i kad se smrzne narežete tanke, prozirne šnite od kruha koje zatim kratko na tavi ili u pećnici tostirate)

Priprema:

  1. Suhe vrganje namočite u kipućoj vodi i ostavite sa strane dok na dvije žlice maslinovog ulja kratko pirjamo poriluk i mrkvu, oko 2 minute.
  2. Dodajte rajčicu, promiješajte i zalijte vinom.
  3. Kad vino ispari dodajte u lonac ječam, zalijte s 1 l povrtnog temeljca te ubacite svežanj sa začinima i ostavite da lagano kuha na srednje jakoj vatri 10 minuta.
  4. U međuvremenu na ostatku ulja popržite svježe gljive koje se prethodno narezali na male kockice i suhe namočene, dodajte celer i češnjak te posolite tek kad su gljive gotove. Vodu u kojoj su se namakle suhe gljive sačuvajte.
  5. Dodajte gljive u lonac, dolijte preostalih litru temeljca, vodu od gljiva te vrhnje za kuhanje od zobi.
  6. Na laganoj vatri kuhajte još desetak minuta dok ječam ne bude gotov te popaprite i po potrebi dosolite.
  7. Servirajte uz tanki čips od kruha ili klasične kockice od tostiranog kruha.

Dobar tek! 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
23-01-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni