Najbolja torta od kestena – recept

Torta od kestena

Danas kupnja kvalitetnog kestenovog brašna može biti izazovna, a sigurno mnogo skuplja nego što je bila nekada kada je to brašno bilo jedan od glavnih sastojaka nekih seoskih kuhinja i krajeva, primjerice Italije u kojoj je brašno od kestena već stoljećima poznato kao „farina dolce“ (slatko brašno). Zašto? Stavite prstohvat brašna od kestena na jezik i ostavite da se rastopi

Okus je jako sličan kao pri žvakanju slatkog i suhog kestena. Nutricionistički, 100 g kestenovog brašna sadrži 372 kalorije od kojih na masti otpada oko 10%, na ugljikohidrate 84%, a proteine 6%. Bogato je kalijem, vitaminom C, željezom i kalcijem.

Kad kesteni postanu brašno, od njega se može pripremati palenta, razne kaše, kruh, kolači, keksi, svježa tjestenina i necci, toskanske palačinke čiji recept možete pogledati ovdje. U mnogim gladnim godinama upravo je to brašno svojim visokim udjelom kalorija i primjenom u raznim jelima pomoglo stanovništvu tih krajeva da preživi.

Ova torta po svom sastavu i okusu više spada u nekakvo dekadentno razdoblje nego što bi ju mogli povezati sa siromaškim kuhinjama. Želeći dati svojevrsni omaž kestenima u kojima uživamo samo kratki period godine, ali i raznim preradama kestena poput brašna i pirea u kojima možemo uživati cijelu godinu odlučila sam da će ova torta biti zaista nešto posebno.

Posebna po tome što će u raznim teksturama imati dominantnu kesten notu, ali i po tome što ju ovisno o vašim željama možete pripremiti u jednostavnijem i malo kompliciranijem obliku, a oba su izrazito ukusna jer je već i sam biskvit rađen u maniri rustikalnih aromatičnih biskvita fenomenalan i bogat okusima.

No, želite li si dati oduška, osim biskvita, pripremite i dvije različite kesten pire kreme. Ne možete pogriješiti odlučite li se i samo biskvit prerezati jednom i namazati samo jednu od dvije navedene kreme, kao što rekoh, sve može.

torta od kestena 2
Foto: Mare

Sastojci

Biskvit od kestena
Foto: Mare

Za biskvit:

  • 100 g kesten brašna,
  • 65 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 45 g bademovog brašna,
  • 25 g kukuruznog škroba,
  • 20 g rižinog brašna,
  • 70 g integralnog šećera,
  • 340 ml biljnog mlijeka,
  • 40 ml suncokretovog ulja,
  • 1 žlica kakao praha,
  • 1 prašak za pečenje.

Priprema

1.     Posebno pomiješajte sve suhe sastojke i posebno mokre i onda jednostavno mokre ulijte u suhe, dobro promiješajte da se sve sjedini, ulijte u kalup za pečenje i pecite u ugrijanoj pećnici 40-ak minuta na 180°. Provjerite je li pečeno ubadanjem drvenog štapića u biskvit.

Napomene

  • sastojci su dostatni za okrugli kalup promjera 16 centimetara, a kolač će narasti dovoljno da ga možete rezati na 3 sloja, a želite li niži kolač, slobodno istu količine ulijte u veći kalup.
  • sasvim je u redu ako biskvit popuca po vrhu, a želite li, ovu tortu-kolač možete jesti i samo kao rustikalan biskvit pa preliti recimo toplom čokoladom.

Za kreme:

Čokoladna kesten pire krema

  • 1250 g kesten pirea (možete koristiti zaleđeni, kupovni),
  • 50 g tamne čokolade za kuhanje,
  • 400 ml biljnog mlijeka,
  • 2 žlice integralnog šećera,
  • 2 žlice kakao praha,
  • 2 žlice kukuruznog škroba (gustin),
  • 1 žlica rižinog brašna.

Priprema

  1. Promiješajte kukuruzni škrob, kakao, rižino brašno i šećer te ulijte mlijeko.
  2. Stavite na plin i uz konstantno miješanje kuhajte dok ne dobijete gustu kremu nalik na puding, a zatim u nju dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i promiješajte sve dok se čokolada ne rastopi ravnomjerno.
  3. Maknite s plina i umiješajte kesten pire. Za taj korak možete koristiti mikser i bit ćete brže gotovi, ali i bez miksera, uz malo više truda dobit ćete ukusnu čoko/kesten kremu.

Nougat kesten pire krema

  • 125 g kesten pirea (možete koristiti zaleđeni, kupovni),
  • 100 g orašastih plodova po želji (može i mix više njih),
  • 400 ml biljnog mlijeka (najbolje bademovo ili od lješnjaka),
  • 2 žlice integralnog šećera,
  • 2 žlice kukuruznog škroba (gustin),
  • 1 žlica rižinog brašna.

Priprema

  1. U blenderu usitnite orašaste plodove dok ne dobijete gustu smjesu nalik maslacu, dodajte slobodno dio mlijeka da se lakše blenda.
  2. Promiješajte kukuruzni škrob, kakao, rižino brašno i šećer te ulijte ostatak mlijeka i dobivenu gustu nougat kremu.
  3. Stavite na plin i uz konstantno miješanje kuhajte dok ne dobijete gustu kremu nalik na puding. Maknite s plina i umiješajte kesten pire. Za taj korak možete koristiti mikser i bit ćete brže gotovi, ali i bez miksera, uz malo više truda dobit ćete ukusnu nougat/kesten kremu.

Dekoracija i ostali sastojci

Za buttercream premaz: dobro promiješajte 3 žlice veganskog maslaca i 1 žlicu šećera u prahu.

Za karamelizirane kestene: nekoliko kestena skuhajte, ogulite i nabodite pažljivo na drveni štapić ili čačkalicu . 100 g šećera otopite na plinu dok ne dobijete ravnomjerno otopljeni karamel. Maknite s vatre i ostavite 2-3 minute da se malo ohladi. Umočite kesten na štapiću sa svih strana te ostavite da se cijedi. Karamel će stvoriti lijepu kapljicu na kestenu. Ako vam se karamel u posudi previše stvrdnuo, slobodno ga ponovno ugrijte.

Ukras od kestena
Foto: Mare

Za toffee preljev: 200 g integralnog šećera, 4-5 žlica veganskog vrhnja za šlag, 6 žlica veganskog maslaca i 1 žličica ekstrakta vanilije. Prstohvat soli po želji. Sve sastojke, osim ekstrakta vanilije, pomiješajte zajedno i grijte na tavi dok se ravnomjerno ne rastopi i zgusne. Kuhajte na laganoj vatri oko 5 do 7 minuta te maknite s vatre. Umiješajte ekstrakt vanilije. Ostavite da se malo ohladi, a možete ga čuvati u hladnjaku dulji period, te zagrijavati kod upotrebe.

Ostalo: 1 šaka sjeckanih badema.

Slaganje torte

Kriška torte od kestena
Foto: Mare
  1. Prerežite biskvit na tri jednaka sloja.
  2. Obložite kalup torte papirom za pečenje (samo obrub) i položite prvi sloj biskvita na dno, a na njega čoko/kesten kremu.
  3. Položite drugi biskvit pa na njega nougat/kesten kremu po kojoj rasporedite šaku sjeckanih badema i prekrijte sve biskvitom.
  4. Ostavite u kalupu 30 do 45 minuta u hladnjaku.
  5. Maknite kalup i papir za pečenje, premažite tortu buttercream namazom, prelijte toffee umakom i posložite karamelizirane kestene po vrhu.

U slast!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
13-11-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kesten kocke,