Najbolje zdrave grickalice za put

Najzdravije grickalice

Ako želite sami kod kuće napraviti grickalice, a osim klasičnih kokica ili krumpirovog čipsa niste dosad pokušali ništa drugo, moglo bi vas iznenaditi koliko ukusnih varijanti grickalica možete napraviti od dostupnih namirnica, a da za to ne trebate dehidrator.

Recepti u nastavku su upravo prijedlozi za namirnice koje su lako dobavljive, ali osim toga nudim vam i neke ideje kako dalje kombinirati tako neke varijante grickalica. 

Najzdravije grickalice 1
Foto: Mare

Da izbjegnem konstantno ponavljanje fraze: „možete i ne morate koristiti različita ulja i začine koje god želite“, reći ću to odmah na početku. Dakle, varijante začina i ulja, kao i opcije bez ulja, za sve ove grickalice su skoro pa beskonačne, a ja ću vam u nastavku predstaviti neke meni omiljene.

Također, vjerujem da znate kako neke od tih namirnica poput slanutka ili graha možete nabaviti već termički obrađene u konzervama recimo, ali ništa vas ne priječi da ih kupite sirove/dehidrirane pa ih sami prethodno skuhate. Vi birate.

Pa krenimo od čipseva koje ako dobro pohranite u posudice bez zraka, mogu potrajati i do dva tjedna:

Čips od kelja

Kovrčavi kelj mi se pokazao najboljim, a ono što najčešće se kod nas može kupiti pod nazivom kelj, a formirano je u glave kao kupus je savojski kupus, ali se kod nas isto zove kelj i taj će vam teže uspjeti u dobar čips. No želite li pokušati, pobrinite se da maknete sve deblje dijelove sa žilama i da komadi koje pokidate budu podjednaki.

Za otprilike 4 šake kelja odlična će vam biti marinada koja se sastoji od:

  • soka jedne naranče,
  • 1 žlice maslaca od kikirikija,
  • 1 žlice balzamičnog ili jabučnog octa,
  • 1 žličice maslinovog ulja te sol.

Sve dobro promiješati i onda u tome dobro okupati listove kelja. Peći 15-ak minuta na 130°C, preokrenuti listove i peći još do hrskavosti.

Čips od mrkve

Čips od mrkve
Foto: Mare

Mrkve izrezati na tanke ploške i paziti da su sve podjednake veličine zbog vremena pečenja.

Za marinadu dostatnu za 3 mrkve trebat će vam:

  • 2 žlice umaka od soje ili balzamični ocat,
  • ½ žlice sezamovog ili maslinovog ulja,
  • sol, cimet, mažuran ili timijan.

Dobro utrljati ploške u marinadu te peći na 200°C desetak minuta ili dok se rubovi ne počnu lagano uvijati, a zatim ih preokrenite i dopecite do hrskavosti.

Čips od rotkvice

Za 10-ak rotkvica koje ćete izrezati na tanke ploškice trebat će vam:

  • 1 žličica maslinovog ulja,
  • sok od ½ limete ili limuna.

Dobro protrljajte marinadom i u jednom sloju posložite na lim za pečenje, a zatim ih 15 minuta pecite na 175°C. Okrenite i dopecite do hrskavosti, ali pritom smanjite temperaturu na 110°C.

Čips od prokulica

Prokulicama pažljivo pokidajte listiće, marinirajte ih maslinovim ili kokosovim uljem i balzamičnim octom te lagano posolite, a možete ih i začiniti prehrambenim kvascem. Pecite u tavi uz stalno okretanje, dok ne postanu hrskavi.

Čips od cikle

Čips od cikla
Foto: Mare

Jedan od razloga zašto čips od cikle rađen u pećnici često izgori je taj što cikla sadrži dosta vode i najidealnije za nju je da ju prije pečenja pustite da odstoji 20-ak minuta u marinadi. Za 1 srednje veliku ciklu, narezanu na tanke ploške potrebno vam je:

  • 1 žličica soli,
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • prstohvat do dva ružmarina.

Nakon što je cikla odstajala u marinadi, posložite ju na lim za pečenje i pecite 30 do 45 minuta na 150°C, a negdje na polovici preokrenite. Vrijeme može značajno varirati pa imajte uvijek jedno „oko“ na pećnici.

Kokice

Kokice
Foto: Mare

Kokice su uvijek dobrodošla grickalica, a osim na uobičajen način možete ih probati u pikantno-slatkastoj varijanti. Za 1 šaku kukuruza kokičara upotrijebite:

  • 1 žličicu suncokretovog ulja,
  • ½ žličice kokosovog ulja,
  • slatku i/ili ljutu papriku u prahu,
  • sol,
  • listiće komorača ili origano.

Pri pečenju koristite ulja, a sol i začine dodajte naknadno.

Pečeni slanutak

Pečeni grašak ili slanutak
Foto: Mare

Za ovu grickalicu koristite već kuhani slanutak, a ima nekoliko faktora na koje ako pripazite zauzvrat dobijete odličan hrskavi slanutak. To su finese koje po mom mišljenju na kraju čine razliku između dobrog i izvrsnog slanutka.

  1. Jako dobro osušiti slanutak, a po mogućnosti i očistiti od prozirne ljuske. Najbrži način je ako tijekom kuhanja dodate malo sode bikarbone i kasnije kada procijedite u hladnoj vodi rukama protrljate kroz slanutak i ispirete vodom ljuske koje će plutati po površini. Koristite li već kuhani, konzervirani slanutak isto tako. Ugrijte vodu, dodajte žličicu sode (na jednu konzervu) i ubacite slanutak, protrljate i isperite.
  2. Prvih 20 do 30 minuta peći ga samo začinjenog sa soli i malo ulja, zatim izvaditi, dodati preostale začine po želji. U mom slučaju odabir je pao na kombinaciju suhog češnjaka, luka, slatke i ljute paprike, đumbira, kima i papra. Na tržištu ima mnogo zanimljivih kombinacija prirodnih začina pa tako za iznos od nekoliko kuna možete dobiti fantastičnu aromu, a da niste nužno morali svaki začin kupovati zasebno. S pečenim slanutkom odlično ide mix začina za piletinu ili mix meksičkih začina.
  3. Temperatura pečenja, iako ćete u raznim receptima nailaziti da ona varira između 160 i 190°C, meni se najidealnijim pokazalo kada ga pečem na 175°C oko 30 do 40 minuta i ako ga nekoliko puta protresem da se ravnomjerno ispeče.
  4. Da rezimiramo, slanutak osušiti, promiješati sa solju i uljem, peći 30 tak minuta na 175°C, povremeno promiješati, izvaditi i začiniti preostalim začinima te vratiti u pećnicu još desetak minuta ili preostale začine dodati kad je skroz hrskav i pečen. Nemojte sve začine dodati odmah jer to znatno može onemogućiti da slanutak bude hrskav, vrijeme pečenja se onda produlji i on se u konačnici može previše isušiti i izgubiti okus.

Pečeni grašak

Zapečeni grašak
Foto: Mare

Pretpostavljam da ako niste nikada probali pečeni hrskavi grašak, a volite inače grašak da će vam ovo biti jako, ali jako radosno otkriće. Meni jeste i bez dvojbe ovo uvrštavam u iznenađenje godine, govoreći o grickalicama. Svjesna da smo na početku godine.:). Na prvu bi mogli pomisliti što li će od malenog graška uopće ostati kada se ispeče, no okus koji na kraju dobijete i tu hrskavu teksturu izvana, a onda unutra slatko i nježno morate isprobati. Preporučujem bez trunke sumnje da će vas ugodno iznenaditi.

Sve što trebate je:

  • 4 šake smrznutog graška koji ćete isprati da maknete višak leda i zatim osušiti,
  • 1 do 2 žličice maslinovog ulja,
  • sol i malo kumina.

Ako koristite sjemenke kumina, za njih je preporuka da ih se lagano tostira da otpuste više arome, pa ih usitnite. No, kako će se grašak peći u pećnici, preskočite slobodno tostiranje i samo ih usitnite i posipajte po grašku. Peći 30-ak minuta na 190°C i povremeno protresti. Osim s maslinovim uljem, grašak se odlično slaže i sa sezamovim koji mu da orašasti okus, ali i s kokosovim koji istakne još jače slatkoću.

Ovo sve su bile jednostavne varijante, a želite li neke od tih grickalica obogatiti odličan izbor je slana granola u kojoj možete kombinirati zaista puno toga i ukusne marinade, a druga ideja kombinira takvu granolu s humusom i ljubičastim grahom, ali i kokicama od amaranta. Prije toga riječ dvije o amarantu.

Vjerujem kako nisam jedina koja je amarantu htjela dati priliku, ali mi u kuhanom obliku nikako nije sjeo. Bez obzira da li ga volite ili ne, ako ga već imate na polici od njega jako jednostavno možete napraviti kokice. Dobro zagrijte posudu u kojoj ćete peći, mora biti vruća. Dodajte jednu žlicu amaranta i ubrzo će vam pred očima pucketati amarant.

Amarant pops
Foto: Mare

Nije potrebno pokriti poklopcem, ako je posuda dublja. Tako ispucani amarant ima okus nalik sezamu, ali je i dalje jako sićušan. Na fotografiji, usporedbe radi stavila sam ga uz kokice da vidite. Tako pečeni amarant odlično ide u salate, kao dio doručka uz neki muesli, u granole, razne čokoladne deserte i slično.

Slana granola

Granola
Foto: Mare

Za slanu granolu trebate:

za umak

  • 1 žlica balzamičnog octa ili soja umaka,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 1 žlica kokosovog ulja,
  • 1 žlica javorovog sirupa,
  • 1 žlica senfa,
  • 1 žličica soli.

Zatim:

  • 4 žlice zobenih pahuljica,
  • 4 žlice sjemenki bundeve,
  • 2 žlice suncokretovih sjemenki,
  • 2 žlice suhih brusnica,
  • 2 žlice ekspandiranog prosa, riže ili kokica od amaranta,
  • 2 žlice pečenog graška,
  • 150 g orašastih (lješnjaci, kikiriki, indijski i/ili bademi).

Za umak sve dobro promiješate, zatim u posudi posebno promiješate sve sjemenke, orašide i suho voće te ulijete umak i dobro sve sjedinite. Prebacite u lim za pečenje i pečete 30-ak minuta na 150°C. Promiješate par puta i po potrebi produljite vrijeme pečenja dok se sav umak ne „osuši“.

Kuglice i slana granola
Foto: Mare

Loptice od humusa i granole

Za loptice od humusa, graha i granole koristite humus i ljubičasti grah u omjeru 2:1 u korist humusa. Usitnite štapnim mikserom ili u blenderu, dodate po potrebi malo ulja, octa, papra i soli. Vodite računa da ćete koristiti već slanu granolu pa nemojte pretjerivati sa začinima. Kad ste dobili pastu, umiješajte granolu, količina po želji, formirajte loptice i uvaljajte ih u kokice od amaranta.

Ukusno vam grickanje!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.20 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Najbolje zdrave grickalice za put

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.