Najjednostavnija pita od jabuka – bez maslaca, margarina, mlijeka i bijelog brašna

Pita od jabuka

Za ovu pitu ne trebate nikakav maslac ni margarin, nikakvo mlijeko, ni bijelo brašno, a ni jabuke. Ok, šalim se za jabuke, ali sve ostalo je točno.

Bez obzira na navedeno, pita je izrazito sočna, a najveći je naglasak baš na jabukama. Sad kad znate čega nema, nabrojat ću brzo čega ima.

Za masniji dio za koji bi inače bio zadužen maslac ili margarin koristila sam fino samljevene orašaste plodove. Slobodni ste koristiti lješnjake, bademe, orahe ili mix toga. Ja sam doslovno skupila ostatke pa se tu našlo mrvicu više lješnjaka, nešto badema i par oraha. Uz to dodala sam malo maslinovog ulja.

Umjesto brašna koristila sam zobene koje sam samljela zajedno s orašastim plodovima. Slobodni ste koristiti gotovo zobeno brašno kao i već samljevene orahe, bademe ili lješnjake, ako imate ili vam je tako lakše nabaviti.

Što se tekućine tiče, koristila sam vodu kompota koji sam skuhala od kore od jabuka i ostataka jabuka koje nisam trebala za pitu, a dodala sam malo đumbira, cimeta i listić, dva lovora.

Maslinovo ulje i lovorov list u kolaču?! Aha, vjerujte mi za ovo i nećete požaliti. Zaboravite na okus maslinovog i lovora kakve ste navikli, u kombinaciji sa svime navedenim to stvori jedan fini, mekani i nježni okus. Bez brige, i dalje jedete kolač koji izgleda kao kolač, odnosno pitu koja ima okus slatke pite.

Otkako sam nedavno vidjela objavu jednog prijatelja na društvenoj mreži o čaju od lovora, probala i jako se ugodno iznenadila. Očekivali biste jak, intenzivan okus kakav lovor ostavi u jelima, a kad ono sve nešto fino i „mekano“ u okusu. Više o samom lovoru i čaju pročitajte ovdje, a u nastavku donosim vam brzi, lagani, a nevjerojatno ukusni recept za pitu od jabuka.

Promjer mog kalupa je 28 cm, a vi prilagodite količine za svoj. Trebate li pomoć oko toga, ostavite nam komentar ispod članka.

Zdrava pita od jabuke
Foto: Mare

Sastojci:

  • 500 g jabuka,
  • 100 g zobenih pahuljica ili zobenog brašna,
  • 75 g samljevenih lješnjaka, badema ili oraha (ili svega pomalo),
  • 120 ml tekućine od kompota (objašnjenje u nastavku),
  • 60 g šećera ili sladilo po vašem izboru,
  • 50 g maslinovog ulja,
  • 5 g praška za pecivo,
  • malo cimeta, đumbira, muškatnog oraščića,
  • 2 listića lovora i
  • 1 limun.
Najjednostavnija torta od jabuka
Foto: Mare

Priprema

  1. Jabuke operite i ogulite te narežite na tanke prutiće ili naribajte na grublje. Sve ostatke jabuka, uključujući i koru od jabuka prebacite u lončić, prelijte s 1 l vode, dodajte malo đumbira, cimeta i muškatnog oraščića i listove lovora. Neka se kuha 20 tak minuta. Narezane ili naribane jabuke pokapajte sokom 1 limuna.
  2. Sve suhe sastojke promiješajte s praškom za pecivo, a ako koristite cijele orašaste plodove i zobene pahuljice prethodno ih usitnite u blenderu ili procesoru do brašnaste teksture.
  3. Od skuhanog kompota uzmite 120 ml tekućine, u nju dodajte šećer ili sladilo koje odlučite koristiti i maslinovo ulje i zatim ulijte u suhe sastojke. Kad ste sve dobro promiješali, dodajte jabuke, po želji još cimeta, lagano promiješajte i prebacite u kalup ili lim za pečenje koje prethodno ili namastite ili obložite papirom za pečenje.
  4. Pecite 15-ak minuta na 180°C, zatim smanjite temperaturu na 150 i pecite još toliko otprilike.
  5. Pita je odlična dok je topla, ali i fino rashlađena. S i bez posipanog šećera u prahu, ali to ćete najbolje procijeniti sami. Ako želite malo podignuti cijelu priču i na brzaka napraviti kremasti preljev, sugeriram vam da otopite malo maslaca od kikirikija, razblažite ga vrhnjem za šlag ili biljnim mlijekom i dodajte kap ili više ruma. Za dodatnu hrskavost nasjeckajte slani kikiriki.
  6. p.s. ne zaboravite iskoristiti ostatak kompota u koji dodajte malo sladila i dobili ste ukusni napitak uz vašu pitu.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.75 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Najjednostavnija pita od jabuka – bez maslaca, margarina, mlijeka i bijelog brašna

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.