Nitko ne grli kao maneštra…z bobići ! – recept

Maneštra z bobići

Prvo da riješimo najbitnije. Znate li što su bobići? Mene je iznenadilo da čak mnogi moji u Istri ne znaju, a maneštra z bobići, uz jotu, definitivno spada u jako poznate maneštre i općenito najpoznatija jela iz Istre.

Neki će riječ bobići povezati s bobom, slanutkom ili graškom, a dobila sam i jedan odgovor koji sugerira da su bobići možda tip tjestenine.

Točan odgovor je da se radi o mladim zrnima kukuruza ili kako mi u Istri kažemo od trukinje. Bobići, izgovorite to s najmekanijim ć kojeg možete proizvesti.

Moja veza s maneštrom z bobići je izrazito sentimentalna. Maneštra me asocira na dom, na obitelj, na nonu i na mamu. Nona ju je najčešće kuhala, ali mamin osmijeh dok ju je s guštom jela pamtim i danas.

Pjat maneštre je direktni katapult u more obiteljskih uspomena, a i danas kad smo sestre i ja na okupu, ona nam se obavezno nađe na jelovniku. Zagrljaj od doma.

Nju je najbolje spremati u većem loncu, a izrazito je ukusna i dan, pa čak i dva dana kasnije. Iako po izgledu nije toliko primamljiva, kad god bi ju poslužila nekome prvi puta reakcije bi bile čisto oduševljenje. U tom nekom modernom žargonu, ona bi bila pravi underdog. Nitko joj ne bi davao neke šanse, a onda te razvali i zagrli te. 🙂

Tradicionalno se ona spremala od povrća i to redom od kukuruza, graha, krumpira, u nekim verzijama i mrkve. Bitno je znati da se ona kuha dulje na laganoj vatri, a kako bi ju dodatno začinili u nju se stavljala kost pršuta i/ili pešt.

Mnogi su tu praksu već davno napustili pojavom raznih začina, a u mojoj veganskoj verziji tome nipošto nema mjesta. Taj karakterističan i jak okus dobila sam s nekoliko preinaka.

Intenzivirala sam okus svojevrsnim temeljcem, maslinovim uljem te još pokojim sastojkom. Više detalja u samom receptu, a za kraj ovog uvoda dodat ću samo to da bolje od maneštre je samo maneštra i topli domaći kruh uz nju.

Maneštra z bobići 1
Foto: Mare

Za veliki lonac maneštre trebat će vam:

  • 350 g kukuruza (iz konzerve),
  • 230 g graha (namočiti dan prije),
  • 800 g  krumpira,
  • 2 manje mrkve (120g cca.),
  • 1/2 luka,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 10g korijena celera,
  • 150g tikvice,
  • 1 žlica koncentrata rajčice,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 4l vode,
  • sol, papar, 
  • tekući dim ili vegeta natur.

Priprema:

  1. U lonac ulijte 3 žlice maslinovog ulja i polovicu luka. Kratko popržite i kad je luk već poprimio djelomično crvenkasto smeđu boju, dodajte češnjak u režnjevima. Kad i češnjak lagano dobije boju, ulijte vodu. Bitno je da polovica luka i češnjak budu u komadima jer ih kasnije lakše izvaditi.
  2. Ogulite krumpir i jednu polovicu ukupne količine izrežite na malene kockice veličine 1 do 2 cm, a ostatak krumpira nek ostane cijeli. Ubacite u lonac samo oguljene cijele krumpire, tikvicu u komadu, korijen celera isto u komadu i ocijeđeni grah. Kuhajte na polu jakoj vatri sve dok se krumpir ne skuha. Ovisno o veličini krumpira to može varirati od 25 do 40 minuta.
  3. Izvadite iz lonca krumpir, luk, češnjak, tikvicu, celer i zagrabite i jednu žlicu graha. Ostavite sa strane nek se ohladi, a u lonac ubacite mrkvu izrezanu na kolutiće, kukuruz i krumpir izrezan na kockice.
  4. Dok se u loncu sve lagano krčka, sve ono što ste prethodno izvadili ubacite u blender ili posudu u kojoj možete koristiti štapni mikser. Dodajte žlicu soli, žličicu papra, žlicu koncentrata od rajčice i žlicu tekućeg dima ili vegete natur. Sve izblendajte kratko i vratite nazad u lonac, dobro promiješajte da se sve sjedini s juhom i ostavite da se kuha još nekih 30 minuta. Po potrebi dodatno začinite.
  5. Kod serviranja možete posipati svježe nasjeckanim peršinom, a kod mene doma mnogi vole staviti tabasco ili reducirani aceto balsamico.

Dobar tek i pozdrav iz Istre! 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
07-03-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: maneštra od bobići, maneštra z bobići, VEGANSKA MANESTRA,