Obrnuti kolač od krušaka, oraha i kandiranog voća

Obrnuti kolač od kruške

U svojoj naravi, jer kolač ima narav 🙂 , to je obrnuti kolač s kruškama, no ja sam ga pekla u malim kalupima i zatim uvaljala u kremasti preljev nalik toffee umaku i uvaljala još u sjeckane orahe i kandirani đumbir. Rezultat je jako sočan kolač koji je istovremeno osvježavajući zbog krušaka u biskvitu, ali i kremast i hrskav zbog preljeva.

Možete koristiti jednu vrstu krušaka, ali meni se pokazalo ukusnijim ako kombiniram dvije tri vrste. Jednostavno kupite od svake vrste jednu kruškicu. 🙂

Kolač, malene tortice ili jedna velika torta, sve može i sve je ukusno. Na vama je u kakvom kalupu želite peći biskvit. Slobodni ste sve izliti u pravokutni kalup, nakon što je pečen rezati kocke koje onda svaku posebno umakati u preljev i uvaljati u orahe i kandirani đumbir, a možete i samo po površini cijelog kolača preliti i posipati.

Isto tako pečete li u kalupu za tortu ili kalupu za muffine, a možete si izraditi kalupe veličine koje želite i sami. Treba vam tanji karton i aluminijska folija. Karton izrežite u traku širine koliko želite visoke tortice, a duljina će biti opseg tortice.

Omotajte traku aluminijskom folijom duplo i onda još jednom, ali tako da prekrijte donju stranu obruča i stvorite maleni kalup. Na internetu možete jako lako pronaći puno korisnih videa kako brzo i jeftino sami napraviti kalupe, a za recept samo nastavite dalje čitati.

Obrnuti kolač od oraha krusaka i kandiranog voca
Foto: Mare

Sastojci

Za biskvit:

  • 500 g krušaka,
  • 250 ml biljnog mlijeka,
  • 125 ml biljnog ulja,
  • 120 g integralnog šećera,
  • 100 g pirovog brašna,
  • 50 g pšeničnog glatkog brašna,
  • +2 žlice pšeničnog brašna,
  • 20 g chia sjemenki,
  • 1 limun (ocijeđeni sok),
  • 2 žličice praška za pecivo,
  • ½ žličice sode bikarbone,
  • ½ žličice soli.
Biskvit od kruške i oraha
Foto: Mare

Za preljev:

  • 125 ml javorovog sirupa,
  • 125 ml kokosovog ulja (bez mirisa),
  • 2 žlice veganskog maslaca,
  • 1 žlica veganskog vrhnja za šlag,
  • prstohvat soli,
  • prstohvat cimeta.

Za posipavanje:

  • oko 150 g oraha,
  • 1 žlica kandiranog đumbira.
Kolač od kruške
Foto: Mare

Priprema

  1. Prelijte chia sjemenke biljnim mlijekom i ostavite da nabubre, a limun ocijedite da dobijete sok.
  2. Kruške ogulite i narežite na malene kockice, vodite računa o tome da, ako radite malene tortice ili muffine, ukusnije je ako su kockice krušaka u biskvitu manje. Limun ocijedite da dobijete sok i pokapajte preko narezanih kruškica.
  3. Pirovo i pšenično brašno dobro promiješajte s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju.
  4. U nabubrenu chiu s mlijekom dodajte ulje, šećer.
  5. Promiješajte mokru i suhu smjesu i odvojite 1 šalicu (200 ml cca), smjese i ostavite sa strane, a u ostatak smjese umiješajte kruške.
  6. Ulijte u kalup ili kalupe, a u preostali dio smjese koji ste maknuli sa strane umiješajte dvije dodatne žlice brašna te ovako dobivenu smjesu, koja će biti gušća od one u koju ste umiješali kruške, prelijte po vrhu smjese u kalup ili kalupe.
  7. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170ºC, oko 1h i 15 min, ako ste sve ulili u jedan veliki kalup ili oko 35 minuta ako radite u više manjih kalupa. Točno vrijeme je teško odrediti jer će pečenje biskvita ovisiti i o tome koliko su kruške sočne, no pred kraj naznačenog vremena slobodno provjerite ubadanjem drvenog štapića u biskvit.
  8. Biskvit mora biti sočan, ali dobro pečen, a želite li, iako nije nužno, možete ga preokrenuti prije same dekoracije, tako da onaj dio biskvita koji je na vrhu bude dno jer je čvršće zbog gušćeg biskvita, a donji dio s kruškama u biskvitu bude na vrhu.
  9. Umak za preljev napravite tako što pomiješajte sve sastojke zajedno i lagano ugrijete na štednjaku dok se sve lijepo ne sjedini u kompaktnu i glatku kremu.
  10. Orahe i kandirani đumbir nasjeckajte na sitnije komadiće.
  11. Pristupite ukrašavanju vašeg kolač, torte ili tortica na način da najprije prelijete smeđi preljev ili ga/ih umočite sa svih strana u njega te zatim uvaljate ili posipajte sa sjeckanim orasima i kandiranim đumbirom.

Napomena:

  • možete koristiti u potpunosti pšenično glatko brašno umjesto kombinacije pirovog i pšeničnog.
  • možete dodati cimet u biskvit ili preljev, ako volite i želite.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Obrnuti kolač od krušaka, oraha i kandiranog voća

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.