Obrnuti kolač o krušaka, oraha i kandiranog voća

Obrnuti kolač od kruške

U svojoj naravi, jer kolač ima narav 🙂 , to je obrnuti kolač s kruškama, no ja sam ga pekla u malim kalupima i zatim uvaljala u kremasti preljev nalik toffee umaku i uvaljala još u sjeckane orahe i kandirani đumbir. Rezultat je jako sočan kolač koji je istovremeno osvježavajući zbog krušaka u biskvitu, ali i kremast i hrskav zbog preljeva.

Možete koristiti jednu vrstu krušaka, ali meni se pokazalo ukusnijim ako kombiniram dvije tri vrste. Jednostavno kupite od svake vrste jednu kruškicu. 🙂

Kolač, malene tortice ili jedna velika torta, sve može i sve je ukusno. Na vama je u kakvom kalupu želite peći biskvit. Slobodni ste sve izliti u pravokutni kalup, nakon što je pečen rezati kocke koje onda svaku posebno umakati u preljev i uvaljati u orahe i kandirani đumbir, a možete i samo po površini cijelog kolača preliti i posipati.

Isto tako pečete li u kalupu za tortu ili kalupu za muffine, a možete si izraditi kalupe veličine koje želite i sami. Treba vam tanji karton i aluminijska folija. Karton izrežite u traku širine koliko želite visoke tortice, a duljina će biti opseg tortice.

Omotajte traku aluminijskom folijom duplo i onda još jednom, ali tako da prekrijte donju stranu obruča i stvorite maleni kalup. Na internetu možete jako lako pronaći puno korisnih videa kako brzo i jeftino sami napraviti kalupe, a za recept samo nastavite dalje čitati.

Obrnuti kolač od oraha krusaka i kandiranog voca
Foto: Mare

Sastojci

Za biskvit:

  • 500 g krušaka,
  • 250 ml biljnog mlijeka,
  • 125 ml biljnog ulja,
  • 120 g integralnog šećera,
  • 100 g pirovog brašna,
  • 50 g pšeničnog glatkog brašna,
  • +2 žlice pšeničnog brašna,
  • 20 g chia sjemenki,
  • 1 limun (ocijeđeni sok),
  • 2 žličice praška za pecivo,
  • ½ žličice sode bikarbone,
  • ½ žličice soli.
Biskvit od kruške i oraha
Foto: Mare

Za preljev:

  • 125 ml javorovog sirupa,
  • 125 ml kokosovog ulja (bez mirisa),
  • 2 žlice veganskog maslaca,
  • 1 žlica veganskog vrhnja za šlag,
  • prstohvat soli,
  • prstohvat cimeta.

Za posipavanje:

  • oko 150 g oraha,
  • 1 žlica kandiranog đumbira.
Kolač od kruške
Foto: Mare

Priprema

  1. Prelijte chia sjemenke biljnim mlijekom i ostavite da nabubre, a limun ocijedite da dobijete sok.
  2. Kruške ogulite i narežite na malene kockice, vodite računa o tome da, ako radite malene tortice ili muffine, ukusnije je ako su kockice krušaka u biskvitu manje. Limun ocijedite da dobijete sok i pokapajte preko narezanih kruškica.
  3. Pirovo i pšenično brašno dobro promiješajte s praškom za pecivo, sodom bikarbonom i solju.
  4. U nabubrenu chiu s mlijekom dodajte ulje, šećer.
  5. Promiješajte mokru i suhu smjesu i odvojite 1 šalicu (200 ml cca), smjese i ostavite sa strane, a u ostatak smjese umiješajte kruške.
  6. Ulijte u kalup ili kalupe, a u preostali dio smjese koji ste maknuli sa strane umiješajte dvije dodatne žlice brašna te ovako dobivenu smjesu, koja će biti gušća od one u koju ste umiješali kruške, prelijte po vrhu smjese u kalup ili kalupe.
  7. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 170ºC, oko 1h i 15 min, ako ste sve ulili u jedan veliki kalup ili oko 35 minuta ako radite u više manjih kalupa. Točno vrijeme je teško odrediti jer će pečenje biskvita ovisiti i o tome koliko su kruške sočne, no pred kraj naznačenog vremena slobodno provjerite ubadanjem drvenog štapića u biskvit.
  8. Biskvit mora biti sočan, ali dobro pečen, a želite li, iako nije nužno, možete ga preokrenuti prije same dekoracije, tako da onaj dio biskvita koji je na vrhu bude dno jer je čvršće zbog gušćeg biskvita, a donji dio s kruškama u biskvitu bude na vrhu.
  9. Umak za preljev napravite tako što pomiješajte sve sastojke zajedno i lagano ugrijete na štednjaku dok se sve lijepo ne sjedini u kompaktnu i glatku kremu.
  10. Orahe i kandirani đumbir nasjeckajte na sitnije komadiće.
  11. Pristupite ukrašavanju vašeg kolač, torte ili tortica na način da najprije prelijete smeđi preljev ili ga/ih umočite sa svih strana u njega te zatim uvaljate ili posipajte sa sjeckanim orasima i kandiranim đumbirom.

Napomena:

  • možete koristiti u potpunosti pšenično glatko brašno umjesto kombinacije pirovog i pšeničnog.
  • možete dodati cimet u biskvit ili preljev, ako volite i želite.

U slast!

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Obrnuti kolač o krušaka, oraha i kandiranog voća

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.