Palačinke od heljde – zdrave palačinke bez glutena od heljdinog brašna

Heljdine palačinke

Palačinke od heljde nutritivno su bogat izbor za svaki obrok: za doručak uz voće i javorov sirup, za ručak punjene špinatom i sirom, za desert s džemom ili namazom od lješnjaka itd.

To su samo neki od mnogobrojnih načina na koji se palačinke od heljdinog brašna mogu spremiti. Heljdino je brašno mekano i aromatično i upravo zato odlično za palačinke.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Heljda

Heljda

Heljda je pseudožitarica, odnosno nije klasična žitarica jer pripada zeljastom povrću. Ipak, izgledom i načinom spremanja bliska je žitaricama. Također, heljda ne sadrži gluten pa je prikladna i za one koje imaju intoleranciju na gluten.

Što se prehrambene vrijednosti tiče, heljdina kaša jedan je od najboljih izvora proteina u biljnom svijetu. Heljda-recepti uključuju i njezino dodavanje juhama, varivima, rižotima i kao prilog saftovima, gulašima i povrtnim umacima. Ukusan je i heljdin kruh.

Više o heljdi i ostalim pseudožitaricama i bezglutenskim žitaricama možete pročitati ovdje.

Heljdino brašno

Heljdino brašno kao lijek

Heljdino brašno dobiva se mljevenjem jedinstvenih trokutastih zrnaca heljde, a u narodu je poznato zbog brojnih ljekovitih svojstava:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Poznate su dobrobiti kombinacije kefira i lanenog brašna, a malo ljudi zna o kombinaciji kefira i heljdinog brašna koja se preporučuje uzimati također za doručak kroz dva tjedna.

Heljdine palačinke bez glutena

Palačinke od heljde bez glutena

U ovom se receptu koristi rižino mlijeko pa su same palačinke pogodne za one koji ne podnose laktozu. Isto, dobro je znati da su takve palačinke od heljde za dijabetičare.

Sastojci:

  • 400 ml rižinog mlijeka,
  • 200 g heljdinog brašna,
  • dva jaja,
  • kokosovo ulje za pečenje.

Priprema:

  1. Jaja lagano izmiješajte kako ne bi nastali mjehurići.
  2. Dodajte ostala brašno i mlijeko i sve lagano izmiješajte.
  3. Ako je smjesa gusta, možete dodati malo vode.
  4. Pecite kao klasične palačinke.

Pečenje

Palačinke od heljde bez jaja

U sljedećem receptu se uz bok heljdinom brašnu nalazi i rižino brašno koje je lako probavljivo i ne izaziva alergije.

Sastojci:

  • 100 g heljdinog brašna,
  • 100 g rižinog brašna,
  • 25 g kokosovog šećera,
  • pola čajne žličice sode bikarbone,
  • pola čajne žličice soli,
  • 25 g maslaca,
  • 350 ml mlijeka ili vode,
  • ulje za pečenje.

Priprema:

  1. U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke, a u drugoj mlijeko i maslac.
  2. Potom spojite sve zajedno i ponovno dobro promiješajte.
  3. Ostavite da stoji 30 min.
  4. Ako je tijesto pregusto, dodajte još mlijeka ili vode (tijesto treba biti iste gustoće kao i obično tijesto za palačinke).
  5. Pecite kao i obične palačinke.

Američke palačinke s heljdom

Američke palačinke s heljdom

Ako ste se zaželjeli hrpice malih i debeljuškastih palačinki, evo recepta i za Coolinarika palačinke od heljde.

Sastojci:

  • tri jaja,
  • 125 g heljdinog brašna,
  • jedna čajna žličica meda,
  • pola vrećice praška za pecivo,
  • prstohvat soli,
  • 140 ml mlijeka,
  • ulje za pečenje.

Priprema:

  1. Umutite žumanjke pa im dodajte heljdino brašno, prašak za pecivo, sol i med.
  2. Sve izmiješajte pa dodajte mlijeko.
  3. Preporučuje se smjesu ostaviti da odstoji preko noći.
  4. U drugoj posudi mikserom umutite bjelanjke u čvrsti snijeg.
  5. Snijeg dodajte pripremljenoj smjesi i promiješajte žlicom (smjera treba biti mjehurasta).
  6. Pecite kao obične palačinke, dvije min sa svake strane.

Proso

Palačinke od heljde i prosa

Proso je lako probavljiva žitarica jer je alkalan, tj. ne uzrokuje kiselost organizma. Ima nizak glikemijski indeks, odličan je izvor proteina, a proseno brašno se uvijek kombinira s drugim vrstama brašna.

Sastojci:

  • 80 g heljdinog brašna,
  • 140 g prosenog brašna,
  • ½ l mlijeka ili mineralne vode,
  • dva jaja,
  • prstohvat soli,
  • ulje za pečenje.

Priprema:

  1. Istucite jaja s prstohvatom soli.
  2. Dodajte heljdino i proseno brašno te dolijevajte mlijeko ili mineralnu vodu.
  3. Miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
  4. Pecite kao klasične palačinke.

Rogač

Palačinke od heljde i rogača

Rogač je nepravedno zanemaren jer je odlična zamjena za čokoladu, a ima i brojna ljekovita svojstva. Među ostalim, djeluje kao diuretik, ima pozitivan učinak na probavu i smanjuje apetit.

Sastojci:

  • šest jušnih žlica heljdinog brašna,
  • šest jušnih žlica pšeničnog brašna (umjesto pšeničnog brašna može se dodati u toj količini još heljdinog brašna),
  • šest jušnih žlica mljevenog rogača (daje specifičnu boju),
  • malo praška za pecivo,
  • dvije jušne žlice ulja,
  • dvije čaše (dva dcl) mineralne vode,
  • ulje za pečenje.

Priprema:

  1. Pomiješajte pšenično i heljdino brašno i rogač.
  2. Dodajte prašak za pecivo, ulje i mineralnu vodu.
  3. Sjedinite smjesu mikserom.
  4. Pecite kao klasične palačinke dvije min.

Heljdine palačinke s jabukama

Palačinke od heljde i jabuka

Cimet i jabuke dobro su poznata prehrambena kombinacija, ali imaju i brojne dobrobiti za organizam. U ovom receptu obogaćuju palačinke.

Sastojci:

  • 100 g heljdinog brašna,
  • 100 g pšeničnog brašna,
  • tri jušne žlice šećera (zdravija je varijanta kokosov šećer, mogu i med, javorov sirup itd.),
  • jedna vrećica vanilin šećera,
  • jedna čajna žličica cimeta,
  • pola čajne žličice praška za pecivo,
  • pola čajne žličice sode bikarbone,
  • jedno veliko jaje,
  • 3,5 dcl mlijeka,
  • 60 g rastopljenog maslaca,
  • dvije jabuke,
  • ulje za pečenje.

Priprema:

  1. Pomiješajte sve suhe sastojke.
  2. Smjesi suhih sastojaka dodajte mokre sastojke i se sjedinite (ne miješajte predugo da smjesa ne bude žilava).
  3. Ostavite da tako pripremljena smjesa odstoji pola sata.
  4. Kad ulijete smjesu u tavu, na nju stavite ploške oguljene jabuke ili naribanu jabuku.
  5. Pecite kao obične palačinke.

Kako kuhati s heljdom i ostala jela možete doznati ovdje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
31-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: palačinke od heljde, palacinke od heljdinog brasna, palacinke od heljde bez glutena, palacinci od heljde, Palacinke od heljde jesu zdrave, palačinke od heljde bez jaja, palacinci od heljdinog brasna, je libezglutensko tijesto dobro za diabeticare, heljdine palacinke, heljda palacinke recept,