Panettone – božićna slastica iz Italije u verziji bez jaja i maslaca

veganski panettone

Panettone je uz pandoro najpoznatija božićna slastica Italije, ali i šire. Kao i mnoga druga tradicionalna jela vuče svoje porijeklo pred više stoljeća, a jednako tako i uz njega se vežu kojekakve legende.

Jedna od najpoznatijih kaže da se panettone „rodio“ na dvoru Ludovica Sforze (il Moro) u 15.st. Na Badnjak pripremajući gozbu službeni kuhar dvora je nehotice spalio tortu. Dječak pomagač u toj kuhinji imena Toni dosjetio se da bi mogao iskoristiti kiselo tijesto koje je držao po strani za sutrašnji kruh i u to tijesto dodao je jaja, brašno, grožđice, kandirano voće i šećer. Rezultat je bio toliko dobar i oduševio sve s dvora da ga je obitelj Sforza odlučila nazvati „pan di Toni“ (Tonijev kruh), a dalje kroz stoljeća se iz tog imena modificiralo u panettone.

Kao što rekoh to je samo jedna od legendi, ona najpoznatija, no nesporno je da se panettone rodio u srednjem vijeku i da je povezan s tradicijom da se u božićno vrijeme pripremaju raskošni kolači. Prvi pisani trag datira iz 1606.

Trenutni oblik panettona konačno je zamišljen 1920-ih, kada je Angelo Motta, uzevši inspiraciju od kulice-ortodoksnog slatkog koji se jede na Uskrs, odlučio u svoj recept dodati maslac i kolač zamotati u slamnati papir, čineći ga sličnim ovome što vidimo danas.

Kako sam ja iz Istre, a i dio obitelji mi živi u Italiji, ovdje je dosta rano mnogo talijanskih običaja pronašlo mjesta za blagdanskim stolovima pa se tako i panettone i pandoro (veoma sličan slatki kruh, ali bez grožđica i kandiranog voća i specifičnog zvjezdastog oblike kule) u mojoj obitelji jedu dugi niz godina. Jedan od izazova posljednjih godina mi je svakako bio taj da si veganiziram tu slasticu.

U nastavku vam donosim poprilično jednostavan recept za vegansku inačicu panettone slastice, a ove sam godine odlučila testirati ideju da ga umjesto s pšeničnim manitoba brašnom tip 0 (kojeg svakako ako možete nabaviti, a imaju ga neki trgovački lanci supermarketa, obavezno nabavite) pokušam napraviti sa svima dostupnijim pšeničnim glatkim brašnom.

Panetonne
Foto: Mare

Ne mogu reći da nisam zadovoljna okusom, jer jesam, ali tekstura je bar za trećinu gušća od onog kad ga radite s manitoba tip 0 brašnom. Tekstura isto određuje okus pa je tako panettone s manitoba brašnom laganiji i prozračniji i rijetko tko će vam pronaći razliku u okusu s tradicionalnim u koji idu jaja i maslac. Tekstura je kao nekakva kombinacija slatkog kruha i lisnatog tijesta recimo. Neki drugi put ću vam detaljnije pisati o manitoba pšeničnom brašnu i zašto je toliko cijenjen, a sada prelazim na recept.

Također, kao što sam napomenula, dobiti ćete jako ukusan slatki kruh i ako koristite glatko brašno, a za usporedbu pokazat ću vam presjek panettona kojeg sam radila lani krajem prvog mjeseca sebi za rođendansku tortu na način da sam između stavila obilati sloj vanilija kreme, a sam panettone bio je nakrcan svakojakim kandiranim voćem, pa čak i đumbirom. 🙂

Panettone torta
Foto: Mare

Za 1 panettone kojeg možete peći u kalupu za tortu, malo višem, promjera 16 cm, trebat će vam:

  • 500 g pšeničnog brašna manitoba  tip 0,
  • 40 g svježeg kvasca,
  • 240 ml mlijeka od soje (preporučam da koriste ono s aromom vanilije),
  • 160 g margarina,
  • 110 g šećera ( 60 g integralnog i 50 g rafiniranog- sve izblendati zajedno da se usitni),
  • 1 narančina korica (naribati na fino),
  • 200 g grožđica,
  • 120 g kandiranog voća (ja sam koristila ovaj put kandirane naranče i limun).

Za dekoriranje: šećer u prahu.

Priprema:

  1. Od ukupne količine brašna oduzmite 5 žlica, dodajte u to 3 žlice šećera, razmrvljen kvasac i ulijte 12 žlica sojinog mlijeka koje mora biti toplo. Sve dobro promiješajte, pokrijte i ostavite na toplom mjestu da odmara 30-ak minuta.
  2. Margarin otopite u ostatku sojinog mlijeka (slobodno malo ugrijte, ali ne da ključa). Dodajte smjesi koju ste prethodno napravili i koja je odležala 30-ak minuta. Ona je za to vrijeme morala lijepo nabubriti jer se kvasac aktivirao. Kombinacija otopljenog margarina i mlijeka također mora biti topla kad ju dodajte, tako da pripazite na to.
  3. Zatim u to dodajte naribanu koricu naranče, preostali šećer i brašno. Sve dobro zamijesite, barem 20-ak minuta (a možete i dulje-tim bolje) da dobijete glatko tijesto, pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže barem sat vremena. Mora narasti više od duplo.
  4. Kad je naraslo za više od duplo, izvadite, utisnite u njega kandirano voće i grožđice koje ste prethodno barem 20-ak minuta namakali u toploj vodi ili biljnom mlijeku. Dobro ih utisnite i mijesite tijesto iznova, ali ne previše, maksimalno 5 minuta, da bude lijepo baršunasto mekano. Formirajte kuglu i položite ga u kalup okrugli koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. Ostavite da se diže (bez da ga pokrijete) sve dok ne naraste preko rubova kalupa i formira kao malu kupolu. Obavezno mora biti na toplom mjestu. Meni je trebalo oko 1 h da dostigne tu visinu.
  5. Pecite ga u zagrijanoj pećnici, na najnižoj polici, na 180°C 15 minuta, zatim lagano na vrh položite papir za pečenje da ne izgori, smanjite temperaturu na 160°C do 150°C i pecite do kraja. Trebat će vam između 30 i 45 minuta još, a na to će ovisiti mnogo faktora zato najsigurniji pristup je u nekom trenutku provjeriti ubadanjem drvenog štapića u samu sredinu.
  6. Jednom pečeni, ostavite da se hladi na rešetki i ohlađenog po želji posipajte šećerom u prahu ili prelijte čokoladom.

U slast i Sretni blagdani!

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Panettone – božićna slastica iz Italije u verziji bez jaja i maslaca

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.