Peciva od integralnog brašna heljde – ideja za slasni veganski burger

burger od heljde

Kod veganskih burgera koplja se najčešće lome na pljeskavici, ali ja ću ovog puta staviti naglasak na peciva.

Ova peciva nisu u potpunosti od heljdinog brašna već sam napravila mješavinu pšeničnog glatkog i integralnog heljdinog brašna. U ovakvom omjeru izbjegli smo da peciva budu teška, a dobili smo gušću teksturu od one klasične za burger peciva. Okus i miris heljdinog brašna je intenzivniji i pomalo orašasti pa je zato to brašno dosta često zastupljeno u slasticama.

U nekoj drugoj prilici predstavit ću vam neke slatke recepte, a sada još koji redak o ovom. Za izradu ovih peciva potrebna vam je i mlaćenica.

Mlaćenica ili Buttermilk je mlijeko koje ostaje nakon mlaćenja odnosno izrade maslaca, a kako dobiti vegansku mlaćenicu? Jako jednostavno.
U sojino mlijeko iscijedit ćemo sok od limuna i ostaviti par minuta da odstoji.

Kao ideja s čime iskombinirati ova peciva može vam poslužiti i ovaj moj prijedlog. 

Kelj sam kratko skuhala na pari, premazala umakom majoneze, kikiriki maslaca i limete i po tome naredala sirove trakice mrkve.

Pljeskavicu sam zamijenila debljom kriškom batata kojeg sam pohala u smjesi od piva, brašna, začina i cornflakesa i na to sve stavila još klice od češnjaka.

Iznenadit ćete se kako se batat kremasto otopi i omekša, a izvana ostane fino hrskav.

Kao što možete primijetiti iskombinirala sam svakakve teksture, od sirovih, kuhanih na pari do pečenih i prženih i dobila slastan burger. 

Foto: Mare – Veganski burger s pecivom od heljdinog brašna

Za 8 peciva trebat će vam: 

  • 15 g svježeg kvasca, 
  • 2 žlice agave sirupa,
  • 60 ml tople vode, 
  • 480 ml tople veganske mlaćenice, 
  • 60 g rastopljenog veganskog maslaca,
  • 550 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 230 g integralnog brašna od heljde, 
  • 1 žlica soli.

Priprema: 

  1. Pomiješajte 15 g kvasca, 60 ml tople vode, 1 žličicu agave sirupa, 2 žlice pšeničnog brašna i 1 žlicu brašna od heljde, pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta.
  2. Vegansku mlaćenicu napravite tako da u 480 ml sojinog ili nekog drugog biljnog mlijeka iscijedite sok jednog limuna.
  3. Dodajte vegansku mlaćenicu, veganski maslac, sol, agave sirup i postupno dodajte oba brašna dok ne dobijete kompaktnu teksturu tijesta. Oblikujte ga u kuglu, pokrijte i ostavite da se odmori / diže oko 90 min. 
  4. Podijelite tijesto na osam jednakih dijelova, oblikujte mala peciva i stavite na namašćeni lim ili papir za pečenje. Ostavite da se diže 30 minuta. Po želji možete posuti pecivo nekim sjemenkama. 
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva C, 15 do 20 minuta. 

Dobar tek!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.50 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
30-01-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni