Pekmez od marelica – domaći recept

pekmez od marelice

Želite li napraviti domaći pekmez od marelica, koji je puno ukusniji i zdraviji od onog kupovnog? Isprobajte recept i ne zaboravite nam javiti kako je ”ispao”vaš pekmez od marelica. 

Premda smo nedavno probali pekmez koji ne sadrži rafinirani šećer (bio je prefin) našu sugovornicu ipak nismo uspjeli nagovoriti da s nama podjeli čaroliju recepta. Vjerojatno zato što bismo je mi podijelili s vama, a vi sa susjedima 🙂

U svakom slučaju poanta leži u tome da pokušate koristiti što je manje šećera moguće, te da pokušate napraviti pekmez od marelica bez konzervansa. Jedna od alternativa svakako je korištenje stevije – ako se okušate – također nam javite rezultate. 

Potrebni sastojci:

  • 1 kg marelica (količinu možete prilagoditi ovisno o tome koliko pekmeza želite napraviti)
  • Sok jednog limuna
  • 1/5 kg šećera

Upute za pripremu pekmeza od marelica:

  • Operite marelice i očistite ih od koštica i trulog tkiva.
  • Narežite marelice na manje komadiće i stavite ih u lonac (poželjno je da je to visoki lonac kako pekmez ne bi prskao okolo, te da ima debelo dno, kako marelice ne bi zagorjele).
  • Preko marelica pospite šećer i iscijedite sok jednog limuna.
  • Kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje.
  • Ako se na površini nakupi pjena, obavezno je uklonite.
  • Pekmez od marelica kuhajte dok ne dobije željenu gustoću. Gustoću možete provjeriti tako da izvadite dvije tri žlice pekmeza i ohladite u frižideru. Pekmez je potrebno ohladiti jer je vrući pekmez rijeđi od ohlađenog.
  • Ukoliko je potrebno, pekmez možete usitniti štapnim mikserom.

Čuvanje pekmeza od marelica

Još vrući pekmez ulijte u staklene posude koje je prethodno potrebno oprati i sterilizirati u pećnici na 100-110 stupnjeva. Zaklopite i preokrenite staklenke na par minuta kako bi se napravio vakum.

Pekmez se treba postepeno ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.

pekmez od marelice 1

Pekmez od marelice iz pećnice

Za ovaj recept bit će vam potrebni sljedeći sastojci

  • 1 kg marelica – očišćenih od koštica
  • 650 g šećera (150 g +500 g )
  • 2 vanilin šećera
  • 1/2 limunova soka
  • 2-3 žlice ruma
  1.  Marelice narezati na komadiće, na 1/4. Preliti ih sokom od limuna i promiješati da se sok ravnomjerno rasporedi.
  2. Poslagati ih u pleh od pećnice, maksimalno ih rasporediti da prekriju dno i što ostane rasporediti po njima.
  3. Odvojiti 150 g šećera i posuti preko marelica.
  4. Staviti u pećnicu da se peče na 180 stupnjeva, 30 minuta. Marelice će pustiti svoj sok, šećer će se pomalo karamelizirati. Pečene marelice prebaciti u posudu za kuhanje, dodati preostalih 500 g šećera i vanilin šećere i sve dobro umiješati.
  5. Kuhati na jačoj vatri dok ne uzavri, zatim smanjiti vatru i na laganijoj vatri kuhati i stalno miješati još oko 1 sat dok se ne zgusne.
  6. Na samom kraju dodati rum, umiješati ga i kuhati još oko 1-2 minute.
Pekmez je gotov, razliti ga u čiste i zagrijane staklenke, dobro ih zatvoriti, okrenuti na poklopac te držati tako 10 minuta. Zatim vratiti na pravu stranu i ostaviti da se ohladi.

Pekmez od marelica bez šećera

Za sve one koji ne smiju ili ne žele konzumirati velike doze šećera, ovo je najbolji recept – upravo zbog toga što je jedina namirnica voće 🙂

Sastojci:

  • 1 kg marelica
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 1 teglica od 1 kg

Postupak:

  1. Marelice dobro operite i očistite od koštica. Stavite ih u posudu u kojoj će se kuhati te dodajte pola čaše vode. 
  2. Kuhajte na laganoj vatri i obavezno miješajte kako ne bi zagorjelo.
  3. Pekmez je gotov kada na dnu možete primijetiti trag. Taj trag na dnu posude se vidi kada nestane sva tekućina i smjesa postane želatinasta/kašasta.
  4. Vrući pekmez uspite u teglicu, potom teglicu okrenite naopako na poklopac i ostavite da se ohladi.
  5. Pekmez čuvajte u hladnjaku, vakuumiran može stajati nekoliko godina.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.89 / 5   18
Facebooktwitterpinterestmail
27-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: pekmez od marelica, dzem od marelica, pekmez od marelice, pekmez od marelica recepti, domaći pekmez od marelica, marmelada od marelice, đem od marelice, marelice pekmez, džem od marelica bez šećera, domaci dzem od marelica,