Pikantna juha od pečene rog paprike i mrkve – nešto ljuto da vas zagrije

Juha od rog paprike i mrkve

Odmah da razjasnimo, ja pikantne ili ljute papričice obožavam. Obožavam! Jedem ih uz svašta, uz slano, ali bome i slatko poput čokoladnih deserata, kolača, sladoleda, palačinki…

No to sam ja, shvaćam da voljeti ljutu, pikantnu hranu u takvom omjeru nije toliko uobičajeno pa ih zaista ne forsiram u recepte koji su namijenjeni svima, no ova juha jednostavno traži ljutinu. Koliko ljutu, to je na vama da odlučite. 

Rog paprika, ima mnogo više C vitamina nego limun ili naranča, sadrži elemente koji na naš organizam djeluju kao antiseptik, diuretik i antidepresiv.

Jako finu aromu razvijaju upravo tijekom pečenja ili roštiljanja i baš zbog toga jer sam ih prethodno zapekla juha ima i veću kremoznost i aromatičniji miris. Bit će vam ukusna čak i ako niste ljubitelji ili ljubiteljice ljutine (nikakav problem, juhu pripremite na isti način, ali izostavite ljutu papričicu).

Rog paprika povoljno utječe na cijeli imunološki sustav, a za mrkvu također znamo da osim što je zdrava jača i naš imunitet, pomaže u očuvanju vida i preporučena je u mnogim prehranama za oboljele od raka.

Mrkva, osim što obiluje beta karotenom, vitaminima K, C, E, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom, fosforom, kalijem, manganom i molibdenom. Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksicinamičnim kiselinama i antocijaninima.

Kada konzumiramo začinjenu hranu mozak misli da jedemo nešto vruće i pokušava ohladiti svoje tijelo. Zbog toga se naše tijelo može početi znojiti kako bi smanjilo temperaturu. U tu svrhu, dodala sam krastavac na ražnjiću. Možete ga i prošarati veganskim vrhnjem ili začiniti vlascem ili nekim od začina po vašem izboru. Sugeriram mentu, bosiljak, kiselicu ili mikrozelenje.

Foto: Mare – pikantna juha od rok paprike i mrkve

Za 4 tanjura juhe trebat će vam:

  • 3 rog paprike,
  • 3 mrkve,
  • 2 krumpira,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 2 žlice jabučnog octa,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 700 ml povrtnog temeljca,
  • pikantne chilli papričice,
  • sol, papar.

Priprema:

  1. Papriku izrezati na trakice i peći na 180°C, 15 do 20 minuta.
  2. Na maslinovom ulju kratko pržiti češnjak izrezan na listiće, dodati mrkvu na kolutiće i papriku koja se kratko pekla u pećnici.
  3. Zaliti sve jabučnim octom i kad ocat ispari dodati krumpir na kockice, pikantnu papričicu i preliti temeljcem.
  4. Začiniti solju i paprom te ostaviti da se krčka 35 minuta.
  5. Uliti u blender ili štapnim mikserom usitniti dok ne postane kremasto.
  6. Isključiti grijanje u stanu ili kući i uživati 🙂

Dobar tek!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
06-02-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: juha od rog paprika,