Pikantna juha od pečene rog paprike i mrkve – nešto ljuto da vas zagrije

Juha od rog paprike i mrkve

Odmah da razjasnimo, ja pikantne ili ljute papričice obožavam. Obožavam! Jedem ih uz svašta, uz slano, ali bome i slatko poput čokoladnih deserata, kolača, sladoleda, palačinki…

No to sam ja, shvaćam da voljeti ljutu, pikantnu hranu u takvom omjeru nije toliko uobičajeno pa ih zaista ne forsiram u recepte koji su namijenjeni svima, no ova juha jednostavno traži ljutinu. Koliko ljutu, to je na vama da odlučite. 

Rog paprika, ima mnogo više C vitamina nego limun ili naranča, sadrži elemente koji na naš organizam djeluju kao antiseptik, diuretik i antidepresiv.

Jako finu aromu razvijaju upravo tijekom pečenja ili roštiljanja i baš zbog toga jer sam ih prethodno zapekla juha ima i veću kremoznost i aromatičniji miris. Bit će vam ukusna čak i ako niste ljubitelji ili ljubiteljice ljutine (nikakav problem, juhu pripremite na isti način, ali izostavite ljutu papričicu).

Rog paprika povoljno utječe na cijeli imunološki sustav, a za mrkvu također znamo da osim što je zdrava jača i naš imunitet, pomaže u očuvanju vida i preporučena je u mnogim prehranama za oboljele od raka.

Mrkva, osim što obiluje beta karotenom, vitaminima K, C, E, B1, B2, B3, B6, folnom kiselinom, fosforom, kalijem, manganom i molibdenom. Također obiluje vrijednim antioksidansima – karotenoidima, hidroksicinamičnim kiselinama i antocijaninima.

Kada konzumiramo začinjenu hranu mozak misli da jedemo nešto vruće i pokušava ohladiti svoje tijelo. Zbog toga se naše tijelo može početi znojiti kako bi smanjilo temperaturu. U tu svrhu, dodala sam krastavac na ražnjiću. Možete ga i prošarati veganskim vrhnjem ili začiniti vlascem ili nekim od začina po vašem izboru. Sugeriram mentu, bosiljak, kiselicu ili mikrozelenje.

Foto: Mare – pikantna juha od rok paprike i mrkve

Za 4 tanjura juhe trebat će vam:

  • 3 rog paprike,
  • 3 mrkve,
  • 2 krumpira,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 2 žlice jabučnog octa,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 700 ml povrtnog temeljca,
  • pikantne chilli papričice,
  • sol, papar.

Priprema:

  1. Papriku izrezati na trakice i peći na 180°C, 15 do 20 minuta.
  2. Na maslinovom ulju kratko pržiti češnjak izrezan na listiće, dodati mrkvu na kolutiće i papriku koja se kratko pekla u pećnici.
  3. Zaliti sve jabučnim octom i kad ocat ispari dodati krumpir na kockice, pikantnu papričicu i preliti temeljcem.
  4. Začiniti solju i paprom te ostaviti da se krčka 35 minuta.
  5. Uliti u blender ili štapnim mikserom usitniti dok ne postane kremasto.
  6. Isključiti grijanje u stanu ili kući i uživati 🙂

Dobar tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pikantna juha od pečene rog paprike i mrkve – nešto ljuto da vas zagrije

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.