Plavi krumpir – nutritivno bogatstvo i recepti

plavi krumpir

Plavi ili ljubičasti krumpir (peruanski krumpir), namirnica je koja potječe iz peruanskih Anda. Riječ je o starinskoj sorti koja do danas nažalost nije pokazivala preveliki potencijal kada je uzgoj u pita nju, a nekada je bila omiljeno jelo na kraljevskom dvoru.

Peruanski krumpir je k tome i prva vrsta krumpira koja je otkrivena u svijetu. Plavi krumpir se danas obično ne uzgaja, međutim popularnost mu je drastično porasla u zadnjih nekoliko godina. Ova vrsta krumpira ima izrazito visoke nutritivne vrijednosti.

Plavi krumpir može se konzumirati pržen, kuhan ili pečen. Osim toga, plavi krumpir se može koristiti u gotovo svakoj vrsti kuhinje koja se preferira konzumaciju krumpira.

Listovi plavog krumpira su zeleni, a stabljika blago ljubičasta. Cvijet je isti kao i kod ostalih vrsta krumpira. Uzgajivači tvrde kako krumpirove zlatice ovu vrstu krumpira posebno vole. Ljubičasti odnosno plavi krumpir bere se početkom jeseni, te se sprema kao i ostale vrste. 

plavi krumpir

Plavi krumpir – nutritivne vrijednosti

Plavi krumpir je pravo nutritivno bogatstvo. Kao i druge vrste krumpira, plavi krumpir sadrži velik udio ugljikohidrata, te vrlo malo proteina. Uz ovaj krumpir najbolje je konzumirati namirnice koje su bogate proteinima.

Plavi krumpir je bogat antioksidansima, a može se pohvaliti i velikim udjelom vlakana. Upravo su vlakna ta koja su zaslužna za funkcioniranje cijelog organizma, te održavanje razine energije unutar njega.

Peruanski krumpir uopće ne sadrži kolesterol. Posljedično je zaslužan za stimulaciju srca. Osim toga, odličan je izvor kalija što se posebno odražava na mišiće. Međutim, plavi krumpir je siromašan željezom, stoga je uz njega potrebno konzumirati namirnice bogate željezom kako bi se izbalansirala razina željeza u krvi.

Plava odnosno ljubičasta boja krumpira potječe od pigmenta antocijanina iz skupine fitonutrijenata nazvanih flavonoidi. Antocijanini su pigmenti koji daju boju voću. Neke od namirnica koje su bogate antocijaninom su: jagode, višnje, crveni kupus, borovnice, grožđe, rotkvice, maline, kupine, ribiz i sl.

 

  • Plavi krumpir prodaja – plavi krumpir za prodaju možete u sezoni branja (jesen) pronaći u oglasnicima kao što su Njuškalo (plavi krumpir njuškalo) i Plavi oglasnik. Cijene se većinom kreću od 15 kuna po kilogramu pa na više. 

krumpir

Dobrobiti plavog krumpira

Antocijanini su iznimno snažni antioksidansi koji sprječavaju štetno djelovanje UV zraka te imaju antibakterijska svojstva.

Plavi krumpir je pogodan za osove koje žive užurbanim načinom života te nemaju vremena za pripremu obroka tijekom dana. Plavi krumpir se iznimno lako probavlja te se preporučuje osobama koje imaju opterećen probavni trakt ili jednostavno imaju problema s probavljanjem hrane. Plavi krumpir pomaže kod:

  • snižavanja visokog krvnog tlaka,
  • sprječava nastajanje krvnih ugrušaka u krvi,
  • preventivne zaštite od nekih vrsta raka,
  • produženja energije,
  • problema vezanih uz disfunkciju jetre,
  • smanjivanja rizika za razvoj bolesti očiju i očnih infekcija.

Ako vam konzumirate plavi krumpir te su Vam poznate još neke prednosti, pišite nam u komentaru – jedva čekamo pročitati Vaše iskustvo 🙂

Plavi krumpir – priprema

Plavi krumpir je namirnica koja se može pripremati u svim vrstama kuhinje (mediteranska, kineska, indijska, talijanska, grčka). Možete ga pržiti, kuhati i peći. Je li kora plavog krumpira jestiva? Kora plavog krumpira je jestiva, međutim, pobrinite se da koru prije pripreme dobro operete. Ako koru želite ukloniti, najbolje je da to učinite nakon završetka kuhanja, pečenja ili prženja.

Plavi krumpir se prilikom pripreme ne raspada i ne gubi nutritivna svojstva. 

Plavi krumpir možete koristiti kao alternativu drugim vrstama krumpira u svim receptima (krumpir salata, pire krumpir, musaka). Plavi krumpir najbolje možete pripremiti uz začinsko bilje, češnjak, kukuruz i grah. 

plavi krumpir priprema

Plavi krumpir – recepti

Plavi krumpir je potreban za pripremu zdravih, laganih i ukusnih obroka. Donosimo vam nekoliko recepata koji će promijeniti vaše svakodnevno kuhanje.

Pečeni krumpir s korijandrom i lukom

Za ovaj divan recept potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • 2 i pol kilograma plavog krumpira,
  • 3 češnja sitno rezanog češnjaka,
  • 2 žličice isjeckanog korijandera,
  • 3 do 4 žličice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • 3/4 žličice soli,
  • prstohvat crnog papra,
  • 2 žličice svježeg timijana ili pola žličice sušenog timijana.

Postupak:

  1. Napravite pripremu sastojaka, sve ih narežite i očistite tako da vam bude jednostavnije pratiti recept.
  2. Krumpir prije pečenja možete malo prokuhati.
  3. Nakon kuhanja krumpir narežite na kockice.
  4. Pomiješajte sve sastojke ravnomjerno i stavite ih u posudu za pečenje koju ste prethodno namazali uljem.
  5. Pećnicu zagrijte na 200 C. Za pečenje je dovoljno oko 25 minuta, ovisno o tome želite li da krumpirići budu mekani ili hrskavi.
  6. Ovo ukusno jelo (po ovom receptu) namijenjeno je za 4-6 osoba. Dobar tek.

peceni plavi krumpir

Plava fantazija s ružmarinom

Za pripremu ovog recepta bit će vam potrebno 35 minuta. Recept je namijenjen za 4 osobe te se vrlo jednostavno sprema. Potrebni sastojci:

  • kilogram mladog plavog krumpira,
  • košer sol,
  • svježe mljeveni crni papar,
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja,
  • 3 žlice svježeg lista ružmarina (nasjeckanog),
  • 1/4 šalice maslina (izrežite ih po želji).

Postupak:

  1. Krumpir stavite u lonac za kuhanje, a potom zasolite vodu kako bi krumpir tijekom kuhanja poprimio bolji okus.
  2. Krumpir je potrebno kuhati sve dok se ne bude bez problema mogao probiti nožem (oko 25 minuta).
  3. Dok se krumpir kuha, pomiješajte masline i ružmarin te lagano minutu ili dvije popržite na vatri (do prvog dima).
  4. Kada je krumpir skuhan ocijedite ga i narežite na kockice, te izmiješajte sa svim sastojcima.
  5. Sve začinite uz pomoć soli i papra te uživajte u ukusnom obroku. Ne zaboravite poslužiti toplo. 🙂
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
15-01-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: plavi krumpir, plavi krumpir recepti, crni krompiri priprema, ljubičasti krumpir, plavi krompir, ljubičasti krumpir recepti, plavi krumpir nutritivna vrijednost, plavi krumpir priprema, priprema plavog krumpira,