Pohanci – gljive bukovače pohane na dva načina

Pohane bukovače

Odlična zamjena za meso su gljive, a odlični hrskavi pohanci su upravo od gljiva bukovača. Recept je jednostavan, a kombinacija za pohanje ima mnogo.

Jedna od dražih varijanti kod pohanja raznog povrća mi je kad umjesto krušnih mrvica upotrijebim corn flakes koji dodatno usitnim valjkom za tijesto ili drobljenjem među dlanovima. Sezam, bez obzira da li crni ili bijeli također spada u moje najčešće odabire, a jedna novost koju sam isprobala po prvi puta je pohanje s amarantom.

Nutritivno, amarant spada u najbogatije žitarice, a kako je njegovo nutritivno bogatstvo sačuvano u jezgri samog zrna, a ne ovojnici, amarant i nakon kuhanja ostaje pravi mali snagator.

Ono što ga također izdvaja od ostalih žitarica je to što obiluje proteinima, magnezijem, željezom, kalcijem, fosforom, bakrom, manganom, vitaminima A, C, K i B6, a ne sadrži gluten. U većini recepata za slana ili slatka jela u kojima se koristi amarant on će biti prethodno kuhan, a u slučaju ove kombinacije za pohanje to neće biti potrebno.

Recept donosim u opisnom obliku, a količine ćete lako odrediti sami ovisno o tome koliko bukovača želite pohati.

Mokra smjesa se sastoji od brašna, zobenog mlijeka, češnjaka u prahu, nutritivnog kvasca, soli i papra, a njezina tekstura je malo gušća od one za palačinke.

Osim mokre smjese trebat će vam i suha smjesa, a omjeri koje sam ja koristila su sljedeći.

Za smjesu amaranta, krušnih mrvica i bijelog sezama omjer je bio 3 žlice amaranta, 2 žlice bijelog sezama i 1 žlica krušnih mrvica.

Za smjesu corn flakesa i crnog sezama omjer je 4 žlice zdrobljenog corn flakesa na 2 žlice crnog sezama.

Pohane bukovače
Foto: Mare

Priprema:

  1. Bukovače prethodno odvojite i dobro očistite, a ako ih operete dobro ih i posušite.
  2. Zagrijte ulje na srednje jaku temperaturu.
  3. Uvaljajte gljive s obje strane najprije u brašno pa u mokru smjesu i zatim u jednu od mix kombinacija.
  4. Pecite par minuta dok ne primijetite da se stvorila hrskava korica.

Prijedlog za prilog, salatu i umak uz ovako pripremljene bukovače su pečeni mladi krumpir s pikantnim papričicama, salata od mini krastavaca i rajčica te umak od veganske majoneze pomiješane s jogurtom od soje i pestom od rikole.

Dobar tek!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
05-07-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: alopecija aorta simptoni, gljive bukovace recepti, pohanci recept, priprema gljiva bukovača,