Pohanci – gljive bukovače pohane na dva načina

Pohane bukovače

Odlična zamjena za meso su gljive, a odlični hrskavi pohanci su upravo od gljiva bukovača. Recept je jednostavan, a kombinacija za pohanje ima mnogo.

Jedna od dražih varijanti kod pohanja raznog povrća mi je kad umjesto krušnih mrvica upotrijebim corn flakes koji dodatno usitnim valjkom za tijesto ili drobljenjem među dlanovima. Sezam, bez obzira da li crni ili bijeli također spada u moje najčešće odabire, a jedna novost koju sam isprobala po prvi puta je pohanje s amarantom.

Nutritivno, amarant spada u najbogatije žitarice, a kako je njegovo nutritivno bogatstvo sačuvano u jezgri samog zrna, a ne ovojnici, amarant i nakon kuhanja ostaje pravi mali snagator.

Ono što ga također izdvaja od ostalih žitarica je to što obiluje proteinima, magnezijem, željezom, kalcijem, fosforom, bakrom, manganom, vitaminima A, C, K i B6, a ne sadrži gluten. U većini recepata za slana ili slatka jela u kojima se koristi amarant on će biti prethodno kuhan, a u slučaju ove kombinacije za pohanje to neće biti potrebno.

Recept donosim u opisnom obliku, a količine ćete lako odrediti sami ovisno o tome koliko bukovača želite pohati.

Mokra smjesa se sastoji od brašna, zobenog mlijeka, češnjaka u prahu, nutritivnog kvasca, soli i papra, a njezina tekstura je malo gušća od one za palačinke.

Osim mokre smjese trebat će vam i suha smjesa, a omjeri koje sam ja koristila su sljedeći.

Za smjesu amaranta, krušnih mrvica i bijelog sezama omjer je bio 3 žlice amaranta, 2 žlice bijelog sezama i 1 žlica krušnih mrvica.

Za smjesu corn flakesa i crnog sezama omjer je 4 žlice zdrobljenog corn flakesa na 2 žlice crnog sezama.

Pohane bukovače
Foto: Mare

Priprema:

  1. Bukovače prethodno odvojite i dobro očistite, a ako ih operete dobro ih i posušite.
  2. Zagrijte ulje na srednje jaku temperaturu.
  3. Uvaljajte gljive s obje strane najprije u brašno pa u mokru smjesu i zatim u jednu od mix kombinacija.
  4. Pecite par minuta dok ne primijetite da se stvorila hrskava korica.

Prijedlog za prilog, salatu i umak uz ovako pripremljene bukovače su pečeni mladi krumpir s pikantnim papričicama, salata od mini krastavaca i rajčica te umak od veganske majoneze pomiješane s jogurtom od soje i pestom od rikole.

Dobar tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pohanci – gljive bukovače pohane na dva načina

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.