Polpete od blitve i zobenih pahuljica s chia sjemenkama

Polpete od blitve i zobenih pahuljica

Polpete ili popečci od blitve i zobi zdrava su i ukusna alternativa onima od mesa. Možete ih poslužiti uz kuhani, pečeni ili restani krumpir s lukom, neko lagano ljetno varivo, u sendviču, a odlične su i kao zdrava večernja grickalica uz neki dip za umakanje po želji.

Blitva je vjerojatno najpoznatija zelena lisnata biljka u mediteranskoj kuhinji, a zobene pahuljice svoju popularnost šire na čitav svijet, posebice kao sastojak zdravih zdjelica za doručak.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Primjene blitve su mnoge. Možete mlade listove konzumirati sirove u salatama, kuhanu blitvu kao prilog ili sastavni dio gustih juha, rižota ili zapečenu u raznim pitama i tartovima. Listovi te biljke bogati su vitaminima C, A i K te vitaminima B kompleksa; B1, B3, B5, B6 i B9.

Zobene pahuljice obiluju mineralima, vitaminima i vlaknima. Sadrže beta-glukan u obliku koji pomaže u snižavanju kolesterola, a zanimaju li vas istraživanja te na koji način to zob pomaže u snižavanju razine lošeg kolesterola pročitajte ovdje.

Polpete od blitve i zobenih pahuljica
Foto: Mare

Chia sjemenke – super zdrava namirnica, osim što imaju mnoge dobrobiti za vaše zdravlje jer su bogate vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, kalcijem, željezom, magnezijem, bjelančevinama, fosforom, manganom te vitaminima A, B, E i D, zbog svoje sluzi koju razvijaju namakanjem u tekućini poslužit će i kao odlično vezivno sredstvo za polpete.

Ove polpete obiluju izrazito zdravim namirnicama, a jedna od prednosti kombiniranja zobi i chia sjemenki je i ta što zbog svojih svojstava pomažu osjećaju sitosti, daju energiju te time pomažu kod mršavljenja. Sveukupno ove polpete sadrže 28.4 g proteina, što nije zanemariv podatak kad se hranite biljnom ishranom. No, ako vam je cilj mršavljenje, onda svakako preskočite umakanje u masni dip od veganske majoneze i jogurta kojeg sam ja servirala uz polpete.

Za 15-ak komada ukusnih polpeta trebat će vam:

  • 500 g blitve,
  • 4 žlice zobenih pahuljica,
  • 4 žlice chia sjemenki,
  • 3 režnja češnjaka,
  • 2 dcl zobenog mlijeka,
  • 3 do 4 žlice pšeničnog glatkog brašna,
  • 1 stručak peršina,
  • ½ žličice praška za pecivo,
  • 1 žličica jabučnog octa,
  • 1 do 2 žlice maslinovog ulja,
  • sol i papar.
Polpete od blitve
Foto: Mare

Priprema:

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  1. Blitvu očistite i maknite najdeblji dio dna stabiljke. Kratko blanširajte, par minuta u vrućoj i posoljenoj vodi, samo dok lišće i stabiljke omekšaju te ocijedite i narežite na sitno.
  2. Zobene pahuljice i chia sjemenke potopite u zobenom mlijeku te ostavite desetak minuta da nabubre. Dodajte jabučni ocat.
  3. Češnjak protisnite ili nasjeckajte na sitno, peršin također. Promiješajte sve s blitvom i brašnom u kojeg ste dodali prašak za pecivo. U to zamiješajte smjesu zobenih, chia i mlijeka te začinite solju te paprom. Smjesa koju ćete dobiti bit će gusta, ali ne i čvrsta. Neka vas to ne  brine jer tijekom pečenja pljeskavice će poprimiti i zadržati kompaktan oblik.
  4. Obložite lim papirom za pečenje i dijelove papira na koje ćete formirati pljeskavice premažite uljem. Formirajte oblik pljeskavica žlicom ili čak i rukama, premažite ili poškropite površinu s malo ulja te pecite 10-ak minuta na 200°C. Nakon toga okrenite pljeskavice i pecite još 10-ak minuta.
  5. Po želji, servirajte uz dip kojeg napravite tako da pomiješate vegansku majonezu i jogurt te uz limun kojeg možete nakapati po pljeskavici.

Dobar tek!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
18-06-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni