Popečci od povrća i krumpira uz karamelizirani luk

Popečci od povrća i krumpira uz karamelizirani luk

Popečci od povrća su izrazito zastupljeni u veganskoj kuhinji, a kad ih kombinirate još i s krumpirom, dobijete kompletan i zasitan obrok uz kojeg vam eventualno još treba nekakva svježa salata te neki od umaka po želji.

Postoji jako puno načina kako možete kombinirati krumpir i povrće, a ja sam se odlučila za varijantu koja je dosta česta na području Velike Britanije. Tamo ih možete naći pod imenom “potato cakes” ili “tattie scones” te dolaze u varijantama s i bez nadjeva, a i kod pripreme postoje varijante gdje se oni prže u ulju, peku na tavi, grillu ili u pećnici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Osim raznim povrćem, mogu se puniti i prethodno kuhanom rižom ili nekom drugom žitaricom, raznim topljivim veganskim sirevima, tofuom, sejtanom, itd. U ovom receptu punit ćemo ih nadjevom od povrća kojeg sam začinila kombinacijom začina za tacose, a kombinirala sam ih uz karamelizirani luk. 

Popečci nadjeveni povrćem
Foto: Mare

Karamelizirani luk za mene spada u izrazito ukusnu delikatesu. Jednostavni i svima dostupni sastojci uz nešto više vremena pretvore su u slano-slatki užitak za nepce kojeg nerijetko vole i oni koji inače nisu baš ljubitelji luka. 

U nekim ćete receptima naći da se dodaje šećer ili nekakvo sladilo, a i kontradiktorne savjete oko toga kada i treba li soliti luk. Kao i inače, svi ti savjeti imaju svoje zašto te je na vama da si odaberete način koji vam najviše odgovara. Ono oko čega se svi slažu je da za dobro pripremljeni karamelizirani luk treba strpljenja i vremena, treba pripaziti da luk ne bude rezan predebelo ili pretanko i da se nikako ne preskoči deglaziranje.

Deglaziranje je tehnika u kuharstvu koja se sastoji od toga da se namirnica koju pripremate pirjanjem ili prženjem podlije tekućinom koja rastopi karamelizirane sokove koji su se zalijepili na dno posude u kojoj pripremate namirnicu, a upravo ti sokovi na kraju jelu daju onaj bogat okus.

Kako biste uštedjeli na vremenu, predlažem vam da najprije krenete s izradom karameliziranog luka, a paralelno s time jako je lako izraditi i popečke. 

Sastojci za karamelizirani luk:

  • 4 glavice luka,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 3 žlice aceta (balzamički ocat),
  • 2 žličice soli.
Karamelizirani luk
Foto: Mare

Priprema

  1. Luk prethodno ogulite i izrežite na kolutove debljine pola centimetra. Po želji, možete ga prethodno prepoloviti pa ćete umjesto kolutova imati trakice. 
  2. U posudi u kojoj planirate dinstati luk ugrijte maslinovo ulje i dodajte izrezani luk. Nakon 5 minuta posolite i dobro promiješajte da se sol ravnomjerno rasporedi.
  3. Dinstajte luk na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje da ne izgori. Uvijek stružite s dna posude sve što se eventualno zalijepi. Taj proces trajat će otprilike 30-ak minuta.
  4. Kad je luk poprimio već jače smeđu boju te se sve češće lijepi za površinu posude, dodajte aceto. Miješajte konstantno luk uz obavezno “struganje” po dnu posude. Taj se dio zove deglaziranje i on je krucijalan u procesu karamelizacije luka. 
  5. Kad je sva tekućina isparila, vaš karamelizirani luk je gotov.
  6. Tako pripremljen luk možete čuvati u frižideru i do sedam dana.

Sastojci za popečke:

  • 1 kg krumpira,
  • 1/2 paprike,
  • 1 žlica kukuruza,
  • 1/2 mrkve,
  • 1/3 tikvice,
  • 2 režnja češnjaka,
  • 1 žlica ljubičastog graha,
  • 2 žlice škroba od tapioke (ili kukuruznog),
  • 60 g rižinog brašna,
  • 1 šaka svježeg vlasca,
  • 1 grančica komorača,
  • 1 žlica meksičkih začina za tacose,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • sol.
Popečci nadjeveni povrćem i krumpirom
Foto: Mare

Priprema

  1. Krumpir ogulite i skuhajte.
  2. Dok se krumpir kuha, pripremite nadjev od povrća. Na 2 žlice ulja kratko (5 minuta) popržite tikvice i papriku koje ste prethodno isjeckali na male kockice, izribanu mrkvu, usitnjeni češnjak, kukuruz i grah. Sve začinite kombinacijom začina za tacose i solju. 
  3. Svježe začine, vlasac i komorač usitnite te umiješajte u skuhani i ohlađeni krumpir kojeg ste prethodno protisnuli gnječilicom za krumpir ili vilicom. Posolite, umiješajte rižino brašno i škrob te podijelite smjesu na osam loptica jednake veličine. Oblikovanje popečaka
  4. Svaku lopticu spljoštite u debelu palačinku, stavite na dlan i u sredini dodatno utisnite rupu veličine žlice. U nju smjestite nadjev od povrća te lagano zatvorite popečak na način da krajeve pažljivo pritisnite prema unutra sve dok ne prekriju nadjev. Poravnajte popečak u oblik debelog diska, položite na papir za pečenje i tako redom, dok ne dovršite svih osam.
  5. Premažite ih maslinovim uljem i pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 210°C, 15 do 20 min, ali ih na polovicu tog vremena preokrenite da se jednako zapeku s obje strane.

Dobar tek!

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
23-07-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: popečci od krumpira,