Prežgana juha – recepti

prezgana_juha

Prežgana juha, zvana još i “ajnpren” juha prema izvornom njemačkom Einbrennsuppe, jednostavno je jelo koje se tradicionalno priprema kao lijek za probavne tegobe, naročito u sjeverozapadnoj Hrvatskoj,

Kada se kuha kako bi ublažila posljedice crijevne, želučane viroze ili prekomjernog uživanja u alkoholu, preporučuje se priprema bez masnoće.

Prežgana juha ipak ne mora biti samo lijek već i ukusno jelo koje se brzo priprema, a nekima i budi uspomene iz djetinjstva i sjećanja na bakinu kuhinju. Donosimo dva recepta za svaku od ovih namjena!

Prežgana juha

Sastojci:

  • 30 g brašna,
  • 40 g ulja, maslaca ili masti,
  • 1 l hladne vode,
  • lovorov list,
  • kim,
  • sol,
  • jaje (po želji),
  • mljevena paprika (po želji),
  • češnjak (po želji).

prezgana_juha3

Priprema:

  1. Na masti popržite brašno dok ne dobije ugodnu svijetlosmeđu boju.
  2. Ulijevajte postupno vodu uz lagano miješanje kako se ne bi stvorile grudice.
  3. Dodajte list lovora, kim te posolite po želji i promiješajte.
  4. Kuhajte desetak minuta na laganoj vatri.

Juha će biti ukusnija ako u četvrtom koraku u nju zakuhate i jedno razmućeno jaje.

Kada je juha gotova, možete ju poslužiti uz suhi kruh, kako se to nekada radilo ili možete u nju dodati krutone ili kockice poprženog kruha.

Također, ljubitelji jačih okusa prežganu juhu mogu začiniti mljevenom paprikom ili prije dodavanja brašna na masnoći popržiti malo sitno nasjeckanog češnjaka.

Prežgana juha bez masnoće

Sastojci:

  • 30 g brašna,
  • 1 l hladne vode,
  • dvopek.

prezgana_juha2

Priprema:

  1. Za pripremu zdrave prežgane juhe kao dio dijete ili liječenja viroze, brašno popržite u suhoj posudi bez masti dok ne porumeni.
  2. Vodu pomalo dolijevajte miješajući dok juha ne prokuha.
  3. Na laganoj vatri kuhajte nekoliko u polupokrivenoj posudi.
  4. Poslužite s dvopekom.

Članak uređen:

Ocjenite članak

3.25 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: prezgana juha, ajprem juhs, prežganajuha, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prežgana juha – recepti

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje