Proljetni afrodizijak – šparoge u lisnatom omotaču i bijeli, kremasti dip

Šparoge u lisnatom sparoge u lisnatom s dipom

U prirodi, a i u trgovinama počele su šparoge, ukusni vjesnici proljeća. Jako volim divlje, samonikle, ali moje nepce blagu prednost ipak daje kultiviranim šparogama. Naprosto zbog debljine izdanaka, okus mi je puno slasniji, a tekstura zanimljivija. Također, zahvaljujući tome mogu ih lijepo omotati s lisnatim tijestom i uživati u njima kao fingerfoodu uz čašu bijelog vina ili poslužiti kao predjelo.

Jeste li znali da su šparoge bogate vitaminom E, poznat i kao “vitamin plodnosti” te zbog toga već stoljećima ta biljka ima status afrodizijaka?

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ako vam to nije dovoljno, odličan članak o razlozima zašto jesti šparoge, pročitajte ovdje, a u nastavku malo više o samom umaku.

Bijeli umak od artičoka, bijelog graha, svježeg tofua i hrena

Artičoka – hrana bogova, tako joj tepaju jer ju je prema mitologiji volio jesti grčki bog Zeus.
Pronađena je na slikama egipatskih grobnica faraona, a od davnina spada u omiljeno jelo aristokrata. U 16.st bila je čak zabranjena ženama i mogli su je konzumirati samo muškarci jer se smatrala jakim afrodizijakom.

Spada u najstarije namirnice poznate ljudima i od pamtivijeka je bila izrazito cijenjena, a odličan je izvor folne kiseline, vitamina C i K, od minerala zastupljeni su bakar i magnezij, a sadrži i mangan, lutein i beta karoten.

Foto: Mare

Za ovaj dip umak, koristila sam srca artičoka konzerviranih u ulju kojima sam dodala bijeli grah koji osim što posjeduje iznimnu energetsku vrijednost te sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, umaku daje kremastiju teksturu. Zatim svježi tofu i hren.

Hren, prirodni antibiotik s jakim antibakterijskim djelovanjem čija ljutina oduzima dah i tjera suze na oči.

U Njemačkoj kažu da hren provjetrava duh, a u antičkim zapisima stoji da su ga Grci koristili kao lijek protiv nedostatka seksualne želje. Uz već spomenute šparoge i artičoke, ovo je već treći afrodizijak u receptu. Nenamjerno, kunem se. 🙂 Valjda to ima neke veze s proljećem.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

S obzirom na njegovu izuzetnu ljekovitost i njegovu vatrenu ljutinu sami odlučite u kojoj ćete ga količini dodati umaku, a baš ako niste ljubitelji hrena možete ga izostaviti u potpunosti. Umak je izvrstan i bez.

Priprema šparoga u lisnatom tijestu je izuzetno jednostavna. Možete ih kratko (2 do 3 minute) kuhati na pari ili sotirati 1 minutu (metoda pripreme hrane u plitkoj tavi na malo masnoće i relativno visokoj temperaturi) na veganskom maslacu i maslinovom ulju, kako vam je draže.

Lisnato tijesto razvaljate i odrežete na tanke trakice, do 1 cm debljine, zamotate spiralno oko šparoga. Premažete kombinacijom biljnog vrhnja ili mlijeka i kurkume te posipate sezamom i cvijetom soli. Pečete u zagrijanoj pećnici, na 190°C, otprilike 20 minuta.

U međuvremenu, pripremite dip, a za njega vam treba:

  • 200 g konzerviranih artičoka,
  • 200 g bijelog graha (ili ga prethodno skuhajte ili koristite konzervirani),
  • 100 g svježeg tofua,
  • 1 žlica jestivog kvasca (možete ga zamijeniti nekim začinima po vašem izboru),
  • 1 žlica hrena (svejedno je koristite li svježe naribani ili već kupljenu pastu od hrena),
  • sol i papar po vlastitom okusu.

* ako želite da umak bude masniji, dodajte i maslinovog ulja.

Priprema

  1. Sve zajedno stavite u blender i blendajte dok ne dobijete kremasti umak.
  2. Servirajte uz zamotane šparoge, a možete u gotov umak nasjeckati vlasac ili medvjeđi luk.

Dobar tek!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
22-03-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni