Proljetni rižoto od šparoga, mladog luka i jestivog cvijeća

Proljetni rižoto

Kao što sam već u jednom prijašnjem tekstu pisala, kad je u pitanju rižoto koristim Carnaroli rižu zbog njezine kremoznosti. Tako je i ovog puta Carnaroli centralna namirnica, a fini proljetni rižoto obogaćen je mladim lukom, šparogama i jestivim cvijećem. Koristila sam pitome šparoge, ali imate li divljih, slobodno ih ubacite. Procedura je identična.

Prije samog recepta vratimo se malo na cvijeće.

Svjesna sam da cvijeće na stolu obično znači dekoraciju, a cvijeće na tanjuru još uvijek kod većine ljudi izaziva skeptičnost iako nije nekakav novi trend jer se ono diljem svijeta koristi u pripremama jela ili pića stoljećima.

Premda u vazu možemo staviti skoro pa svako cvijeće, kad je tanjur u pitanju treba voditi računa o tome da nisu svi cvjetovi sigurni za jelo, ali oni koji jesu mogu ponuditi jedinstvenu bujicu okusa i naravno šarenila mnogim jelima.

Osim toga, mnogi jestivi cvjetovi su hranjivi i sadrže snažne antioksidanse i protuupalne spojeve od kojih može pogodovati i vaše zdravlje.

Sada možda podgrijavam one neke šaljive stereotipe kako vegani brste travu :), no ja ću cvijeće svejedno rado preporučiti, a kako smo već zakoračili u proljeće u mojim ih predjelima, umacima, juhama, salatama, desertima i šarenim koktelima neće nedostajati.

Najradije ih jedem sirove, osim cvjetova tikvice koje volim pohati, tako da vam i nije potrebno neko kulinarsko umijeće. Bitno je samo pripaziti da nisu špricani i da su jestivi, a neki od jestivih su:

  • potočarka,
  • boražina,
  • ljubičice,
  • neven,
  • lavanda,
  • jaglac,
  • šafran,
  • dragoljub,
  • cvjetovi ružmarina i tikvice, maslačka, kamilice, cvijeta jabuke, bazge, hibiskusa i predivne plave cikorije koja meni prošara vrt svakog proljeća.

Za ovaj rižoto odlučila sam se za maćuhice koje imaju nježan baršunasti okus koji će se odlično nadovezati na šparogu, slatki mladi luk i malo naribane bundeve koje sam dodala u rižoto da pojača slatkoću i kremoznost.

Proljetni rižoto
Foto: Mare

Za 2 porcije proljetnog rižota trebat će vam: 

  • 200 g Carnaroli riže,
  • 4 mlada luka,
  • 6 pitomih šparoga,
  • 100 g bundeve,
  • 500 ml povrtnog temeljca,
  • 100 ml bijelog vina,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • 1 žlica veganskog maslaca,
  • sol i papar.

Za serviranje:

  • jestivo cvijeće; maćuhice ako želite slijediti moj primjer.

Priprema:

  1. Šparoge očistite od tvrdog dijela, a taj tvrdi neupotrebljivi dio ubacite u temeljac od povrća ako ga spremate sami, a ako koristite kupljeni temeljac, tijekom grijanja temeljca ubacite ih isto unutra. Čisto da intenzivira okus šparoga u rižotu. Isjeckajte mladi luk na tanke kolutiće, ¾ odmah ubacite na ugrijano ulje i dinstajte (pirjajte) kratko. Nakon 5 minuta dodajte rižu i uz konstantno miješanje bez da dodajete tekućinu, rižu “tostirajte” okvirno 3 minute te nakon toga ulijte vino. Povremeno promiješajte dok vino ne ispari.
  2. Kad je vino isparilo ulijte dio toplog povrtnog temeljca. Sljedećih 10 minuta uz povremeno miješanje, na srednje jakoj vatri, dodajte u nekoliko navrata temeljac, a barem 100 ml ostavite za treći korak.
  3. Carnaroli riža se okvirno kuha oko 18 minuta, vodite računa o tome da zadnjih 5 minuta dodate isjeckane šparoge, naribanu bundevu, ostatak mladog luka i žlicu veganskog maslaca. Začinite sa soli i paprom te zalijte s preostalim temeljcem. Miješajte povremeno dok se riža ne skuha.
  4. Rižu poslužite odmah toplu, a ako želite možete poput mene sačuvati vrhove šparoga koje dok se riža kuha kratko sotirajte (metoda pripreme hrane na malo masnoće u plitkoj tavi na relativno visokoj temperaturi) na veganskom maslacu i onda dodate riži tijekom serviranja, uz već spomenute maćuhice.

Dobar tek!

Članak uređen:

Ocjenite članak

4.75 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Proljetni rižoto od šparoga, mladog luka i jestivog cvijeća

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.