Proso s tikvicama

Proso s tikvicama

Sitna proja ili proso, kako ga vi nazivate? Ja do ovog recepta skoro nikako jer ga nisam nikada ni  jela. Nikada. Oh, koja greška koju rado priznajem i planiram ispravljati često. Okus i tekstura me oduševili više nego što sam pretpostavljala da hoće, a veselim se jako i isprobavanju u slatkoj varijanti.

Više o prednostima konzumiranja prosa pronaći ćete u tekstu ovdje, a ja vam danas donosim recept za ukusni, kremasti i hranjivi složenac koji kao glavne namirnice kombinira proso i tikvice, a naći će se tu i malo krumpira, tofua, rajčice i čega sve još pogledajte u nastavku:

Sastojci

Proso s tikvicama
Foto: Mare
  • 220 g prosa,
  • 1 konzerva rajčice u komadićima (oko 400g),
  • 1 luk,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 1 l povrtnog temeljca,
  • 4 žlice ulja,
  • 1 srednje velika tikvica,
  • 200 g krumpira,
  • 60 g svježeg tofua,
  • 200 ml biljnog vrhnja za kuhanje,
  • sol, papar i začini nalik vegeti po želji.

Priprema

Proso s tikvicama 4
Foto: Mare
  1. Krumpir narežite na ploške i kuhajte 7 do 10 min u slanoj vodi.
  2. Tikvice također narežite na tanje ploške, ali po duljini jer će vam takav oblik trebati za zamotati rolice. Lagano ih posolite da ispuste vodu jer će biti puno podatnije za motanje.
  3. Na ulju popecite nasjeckani luk, dodajte češnjak i rajčicu,  prstohvat/dva soli te papar. Pirjajte 10-ak minuta, umiješajte prosenu kašu, pa nastavite pirjati podlijevajući temeljcem još 15-ak minuta. Dolijevajte temeljca koliko je potrebno prosu, ne sve. Dio temeljca će vam trebati kasnije.
  4. Od kuhanog umaka odvojite 3 žlice, smrvite u njih tofu te sve zajedno pretvorite u pastu štapnim mikserom ili u blenderu. Po želji dodatno začinite.
  5. Lim ili posudu za pečenje namažite uljem ili obložite papirom za pečenje, pa složite red kuhanih krumpira koje lagano začinite začinima nalik vegeti ili nekim po vašoj želji za krumpir. Zatim red umaka od rajčica s prosom,  pa opet red krumpira i završite umakom po vrhu.
  6. Pastu koju ste pripremili namažite po tikvicama te ih zamotajte u rolice, prepolovite i posložite na zadnji sloj složenca, po umaku uspravno.
  7. Ostatak temeljca zalijte po svemu i na kraju prelijte vrhnjem za kuhanje kojeg po želji dodatno začinite.
  8. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C otprilike 20 minuta.
  9. Napomena: umjesto rolica, tikvice možete posložiti kao i krumpir, slojevito u redoslijed po vašoj želji, a dobivenu pastu samo ravnomjerno raspodijelite po njima.
  10. Posluživanje, neka kisela salata po želji odlično paše uz ovakav složenac. Ja sam se odlučila za lisnatu salatu, rotkvice, mini krastavce i nar.

Dobar tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: proso s tikvica, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Proso s tikvicama

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.