Recept: Kako napraviti jabučni ocat?

jabucni_ocat
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Ocat se može napraviti od brojnog voća i bilja, kako od grožđa, breskvi, šljiva, trešanja, tako i od cvijeća poput maslačaka i tratinčica. Ipak, najčešće se koristi jabučni ocat, kao začin za salate ili u pripremi drugih jela.

Domaći sirovi jabučni ocat u pripremi zadržava vrijedne vitamine, probiotike i enzime koji se inače uništavaju grijanjem prilikom proizvodnje pasteriziranog octa. Također, jabučni ocat u dućanima dolazi u plastičnim pakiranjima čiji se štetni sastojci u transportu na visokim temperaturama ispuštaju u ocat i dolaze u našu prehranu.

Potrebni sastojci:

 • 5 velikih jabuka ili kore od 10 jabuka,
 • filtrirana ili prokuhana pa ohlađena voda,
 • 1 šalica meda ili pola šalice šećera.

jabuka

Oprema:

 • 1 staklenka od 2 litre,
 • pamučna gaza,
 • čvrsta plastična gumica.

Priprema

 1. Jabuke prvo dobro operite i narežite na manje komade. Mogu ostati i sjemenke te srce jabuke.
 2. Staklenku je prije korištenja potrebno dobro oprati i sterilizirati. Narezane jabuke ili kore stavite u staklenku. Nikako nemojte umjesto staklenki koristiti posude od nehrđajućeg čelika ili bilo kakvih metala jer ocat može iz njih izvući teške metale i kancerogeni nikal.
 3. Jabuke trebaju ispuniti barem polovicu staklenke. Zatim u staklenku ulijte vodu tako da prekrije jabuke te da ostaje oko 5 do 6 centimetara do vrha.
 4. Umiješajte med ili šećer dok se potpuno ne rastopi.
 5. Pokrijte pamučnom gazom i osigurajte plastičnom gumicom.
 6. Ostavite staklenku na toplom i tamnom mjestu 1 do 2 tjedna, miješajući jednom ili dva puta dnevno. Na površini će se formirati mjehurići kako šećer počinje fermentirati u alkohol, što ćete moći namirisati.jabucni_ocat
 7. Oko tjedan dana poslije, kada se komadi jabuke počnu spuštati na dno staklenke i osjeti se miris alkohola, potrebno je procijediti tekućinu i odbaciti komade jabuke i koru, a tekućinu vratiti u opranu i očišćenu staklenku.
 8. Pokrijte istom gazom i osigurajte gumicom. Staklenku ponovno odložite na tamno i toplo mjesto na još 3 do 4 tjedna kako bi se alkohol pretvorio u kiselinu uz pomoć dobrih bakterija. Povremeno promiješajte.
 9. Normalno je da se na dnu staklenke stvori talog, a na površini bijeli sloj. To pokazuje da je riječ o prirodnom octu bez dodataka.
 10. Povremeno kušajte ocat kako biste vidjeli je li postigao željenu kiselost. Ako ste zadovoljni, još ga jednom procijedite i izlijte u manje staklenke s čepom.
 11. Ako i nakon 3 tjedna ocat nije dovoljno kiseo, ostavite ga još jedan tjedan. Ako okus postane prekiseo, procijedite i razrijedite s malo vode dok ne bude po Vašem ukusu.

Ocat uvijek čuvajte dalje od sunčeve svjetlosti. Ovakav sirovi ocat neće se pokvariti, a ako se nakon dužeg stajanja na površini opet počne formirati bijeli talog, jednostavno ga uklonite i ocat procijedite.

Ovakav domaći ocat možete, osim u kuhinji, koristiti i u kupki za detoksifikaciju kože, kao i u oblozima za ublažavanje ozljeda i modrica.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - jabučni ocat - jabuke - zdrava prehrana

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.33 / 5 (3 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: domaći jabučni ocat, kako se radi jabucni ocat, kako napraviti jabučni ocat, jabucni ocat recept, kako napraviti domaći jabučni ocat, kako napraviti enzime, kako napraviti domaći ocat, jabukov ocat recept, sirovi jabučni ocat, jabucni,