Recept za Hummus – namaz od slanutka

humus-namaz-od-slanutka
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Vrijeme je da otkrijete nešto sasvim novo, potpuno zdravo i oduševite svoje ukućane. Donosimo vam vrhunski recept zbog kojeg će i najveći skeptici polizati prste. Pašteta od slanutka trenutno je veliki trend. Kušajte i postanite dio oduševljene mase te podijelite s nama (u komentaru) svoje iskustvo ili još bolje – vaš recept. 

Što je to hummus? 

Ako nas pitate, onda je to definitivno najbolji namaz koji je čovječanstvo izumilo. Hummus je zapravo namaz od slanutka i sezama uz dodatak začina. Hummus je izrazito blagog okusa i vrlo visokih nutritivnih vrijednosti. 

Prvi puta se hummus spominje na Bliskom istoku kao jedno od najpopularnijih jela. Kako se hummus proširio svijetom tako su se pojavile razne varijacije ovog recepta.

Pašteta od slanutka pogodna je za djecu i sportaše te sve osobe s posebnim prehrambenim navikama. Da, dobro ste čuli. Konzumirati ga mogu i vegetarijanci i vegani jer nema sastojke životinjskog podrijetla. 

Hummus sadrži

  • optimalan omjer bjelančevina, zdravih biljnih masnoća i ugljikohidrata 
  • željezo, kalcij, lecitin, vlakna, vitamin B6

Kao što smo već rekli hummus ne sadrži masnoće životinjskog podrijetla kao ni hidrogeniranu biljnu mast, ne sadrži kolesterol ni gluten, te se može pohvaliti izrazito niskim glikemijskim indeksom. Ako želite msršaviti i papati fino – onda je definitivno vrijeme da svojem ”novom jelovniku” dodate ovaj čarobni namaz od slanutka. Topljnje masti uz finu klopu – uživajte 🙂 

hummus

Recept – Namaz od slanutka

Sastojci za dvije osobe

  • 25 dkg slanutka
  • 7 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Dvije grančice peršinovog lista
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 4 žlice limunovog soka
  • Crni ili bijeli mljeveni papar
  • Pola žličice soli

Opcionalno

  • Kajenski mljeveni papar
  • Prstohvat asafetide

Postupak pripreme

  1. Slanutak noć prije ostaviti da se namače u posudi s hladnom vodom. Neka se namače oko 12 sati. Namočeni i nabubreni slanutak kuhati s pola žličice soli 80 minuta na srednje jakoj vatri. Po izboru dodati asafetidu (sprječava nadutost uzrokovanu konzumacijom suhih mahunarki, kupuje se na prodajnim mjestima sa širokim izborom azijskih začina).
  2. Kuhani slanutak ohladiti. Opširnije » priprema slanutka
  3. Ohlađeni slanutak staviti u posudu pogodnu za miksanje. Najkompaktniji hummus se dobiva miješanjem štapnim mikserom no ovisno o mogućnostima, može se koristiti obični mikser.
  4. U posudu na slanutak dodamo malo soli, papar, nasjeckani češnjak, maslinovo ulje, limunov sok i nasjeckani peršin te sve dobro izmiksamo. Nakon miješanja kušamo i po želji dodajemo još neki od sastojaka. Za dekoraciju možemo po namazu posuti malo crvene paprike u prahu. Pašteta od slautka je gotova.
Napomena: slanutak je izrazito čvrste strukture. Ako je smjesa pregusta za miksanje, potrebno je dodati još žlicu do dvije maslinovog ulja. Domaći hummus najbolje je iskoristiti unutar 5 dana
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - humus - Maslinovo ulje - recept - slanutak

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

4.12 / 5 (17 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: namaz od slanutka, humus recept, pašteta od slanutka, humus od slanutka, humus recepti, humus namaz, hummus recept, humus, slanutak namaz, slanutak humus,