Tortu od rogača s premazom od sušenih marelica i začina

Kolač-od-rogača-jabuka-i-griza

Recept za tortu od rogača s premazom od sušenih marelica i začina poslala nam je Snježana Drusany iz Zagreba, kojoj smo poklonili KitchenAid električnu sjeckalicu.

snjezana-sjeckalica-2

Potrebni sastojci za tijesto

  • 200 g mljevenog rogača
  • 100 g krušnih mrvica
  • 50 g raženog brašna
  • Prašak za pecivo (vrećica)
  • Vanilin šećer (vrećica)
  • Naribana korica jedne naranče
  • 1 dl sojinog mlijeka
  • 1 dl sojinog vrhnja
  • 1 dl suncokretovog ulja
  • 50 g smeđeg šećera
  • 100 g cvjetnog meda
  • 1 veća jabuka

Priprema tijesta

  • U posudi pomiješajte rogač, krušne mrvice, brašno, vrećicu praška za pecivo, vrećicu vanilin šećera, naribanu koricu naranče, šećer i naribanu oguljenu jabuku.
  • U drugoj posudi pomiješajte mokre sastojke: mlijeko, vrhnje, ulje, med.
  • Sjedinite sastojke iz jedne i druge posude i izlijte dobivenu smjesu zaklup za tortu dimenzija cca 22-24 cm. Kalup za tortu prije toga premažite maslacem i obložite papirom za pečenje.
  • Pecite tijesto cca 30 minuta u ventilatorskoj pećnici na 150 stupnjeva, a u pećnici bez ventilatora na cca 160-70 stupnjeva.
  • Pečeno tijesto pustite da se malo odmori u kalupu i zatim ga izvadite i pustite da se ohladi do kraja.
Torta od rogača s  premazom od sušenih marelica
Torta od rogača s  premazom od sušenih marelica

Potrebni sastojci za premaz

  • 300 g suhih marelica
  • 1 dl svježe iscjeđenog soka od naranče
  • Cca 2-3 dl vode
  • 2 jušne žlice agar agara (ili 2 jušne žlice mljevene bijele želatine pripremljene prema uputama
  • na pakiranju)
  • 2 jušne žlice cvjetnog meda
  • Vanilin šećer (vrećica)
  • 1 zvjezdasti anis
  • ½ čajne žličice mljevenog cimeta
  • ¼ čajne žličice mjevenog muškatnog oraščića

Priprema premaza

  1. Suhe marelice prelijte sokom od naranče i vodom, stavite zvjezdasti anis i poklopljeno ostavite da odstoji 1 sat.
  2. Pipremite mljevenu bijelu želatinu prema uputama na vrećici ukoliko radite sa želatinom. Ukoliko koristite agar agar, nije potrebna prethodna priprema.
  3. Kuhajte marelice 20-ak minuta na laganoj vatri u narančinom soku i vodi u kojem ste sve to prethodno namakali, ostavite i anis za vrijeme kuhanja. Ukoliko koristite agar agar, stavite ga odmah kuhati zajedno s marelicama.
  4. Kad tekućina ispari i marelice su mekane, skinite s vatre, izvadite anis, dodajte cimet, muškatni orašćić, vanilin šećer, med i želatinu. Sve zajedno dobro izmiksajte štapnim mikserom (ili izradite u blenderu).
  5. Dobivenu smjesu premažite preko ohlađenog kolača.
  6. Torta je spremna za posluživanje nakon što je odstajala 2-3 sata u hladnjaku.
Torta od rogača s  premazom od sušenih marelica
Torta od rogača s  premazom od sušenih marelica

Članak uređen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Tortu od rogača s premazom od sušenih marelica i začina

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.