Recept za zdravi kruh bez glutena

kruh-bez-glutena
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Pšenični kruh već je dugo pod povećalom svih nutricionista zbog loših utjecaja na naš organizam. No, mnogi se ni ne pitaju što je to loše kod kruha jer jednostavno je teško odoljeti njegovom mirisu i okusu.

Činjenice kažu da kruh ima izuzetno visoku razinu ugljikohidrata i može naglo povećati razinu šećera u krvi. Škrob iz kruha se vrlo lako probavlja i jako brzo dođe u obliku glukoze u naš krvožilni sustav. Čak i kruh koji je napravljen iz cjelovitih žitarica može povećati razinu glukoze u krvi brže nego neke čokoladne pločice. No, kako se razina glukoze u krvi naglo poveća, na isti način se i naglo smanji, što uzrokuje da brzo nakon što jedemo kruh postanemo iznova gladni.

Drugi problem kojeg nije svjesna većina populacije jest da kruh sadrži visok udio glutena – tvari zahvaljujući kojoj je tijesto od kojeg se kruh radi elastično. No, značajan dio populacije ne zna da su i sami osjetljivi na gluten. Nakon konzumacije glutena, kod pojedinaca koji su osjetljivi, doći će do reakcije organizma pri kojoj će imunološki sustav u našem probavnom sustavu napasti molekule glutena.

Pokazano je da i kod ljudi koji nemaju celijakiju, gluten može oštetiti probavni sustav, uzrokovati bolove, napuhnutost i probavne smetnje, ali i umor (celijakija je bolest nepodnošljivosti organizma na gluten).

Kada dođe do oštećenja crijevnih resica tada naša crijeva nisu sposobna upijati sve potrebne nutrijente. Kako bi i sami provjerili jeste li jedni od onih kojima gluten uzrokuje probleme, najbolje je probati 30-dnevnu eliminacijsku dijetu u kojoj ćete potpuno izbaciti gluten iz prehrane. Nakon 30 dana treba ponovo uvesti prehranu s glutenom te vidjeti kako se osjećate.

Pored svega, kruh ima veoma nisku razinu bitnih nutrijenata. A čemu jesti nešto od čega nemamo neku dobrobit? No, istovremeno, zašto bi se odrekli jedenja kruha?

Iz tog razloga, tu je recept za kruh koji ćete možda na početku čitati u nevjerici, no kad ga probate, bit ćete oduševljeni. U njemu nema brašna, a glavni sastojci koji povezuju smjesu zajedno su psyllium ljusice i samljevene sjemenke lana. Nakon recepta možete pročitati i dobrobiti svih sastojaka od kojih se ovaj kruh sastoji.

Ono što je sigurno da pri pripremi ovog kruha nema nereda i on zahtjeva svega 10 minuta vašeg vremena. Može ga se i narezati na šnite i zamrznuti, a bit će odličan kao prilog uz jelo ili užina. Recept je tu da otprilike vidite omjer sastojaka, no doista možete kombinirati prema željama i mogućnostima. Jedini nezamjenjiv sastojak je psyllium.

Sastojci za pripremu

  • 1 šalica sjemenki suncokreta
  • 1/2 čaše sjemenki bundeve
  • 1/2 čaše sezama
  • 1 i 1/2 čaša zobenih pahuljica
  • 3 žlice samljevenih sjemenki lana
  • šaka oraha, badema, lješnjaka
  • 3 žličice psyllium praha (ako se stavljaju ljuskice, tada staviti 4 žličice)
  • 2/3 žlice himalajske soli
  • 2 čaše vode
  • (opcionalno 2-3 žlice rastopljenog kokosovog ulja ili maslaca)

Priprema

Za početak sjemenke lana usitnimo do brašnaste strukture.

Potom ubacimo sjemenke bundeve, suncokreta, te orahe, bademe i lješnjake u sjeckalicu te vrlo kratko ih usitnimo. To se može također raditi i nožem, no sjeckalica ipak ubrzava cijeli proces.

Zatim pomiješamo sve suhe sastojke u jednoj posudi. Ukoliko imate silikonski kalup za pečenje kruha, možete odmah sve sastojke miješati u njemu.

Kruh bez glutena - recept

U suhu smjesu dodamo 1 čašu vode (i maslac ili ulje, ako se odlučite za to). Potom smjesi postepeno dodajemo ostatak vode i miješamo. Smjesa mora biti mekana, no istovremeno kompaktna i čvrsta.

Kruh bez glutena - recept

Ako ste radili u silikonskom kalupu, tada sve što morate je zagladiti smjesu, pokriti ju s krpom i ostaviti da odstoji par sati kako bi sve omekšalo. Ako niste radili u silikonskom kalupu, tada jednostavno smjesu pokrijete i ostavite da odstoji u posudi bar 2 sata ili preko noći. Ovo radimo kako bi sjemenke omekšale i kako bi se mogli iskoristiti svi dobri nutrijenti iz njih. Prije pečenja treba smjesu premjestiti u kalup za kruh koji je obložen papirom za pečenje te ju također zagladiti.

Kruh bez glutena - recept

Smjesa se peče 20 minuta na 180 stupnjeva. Nakon toga izvadite kruh iz kalupa te ga preokrenete na drugu stranu i ostavite da se tako peče još idućih 40 minuta.

Dobrobiti sastojaka

Slijede i neki od razloga zašto baš izabrati ove sastojke i zašto su dobri za vas.

  • Sjemenke suncokreta su odličan izvor vitamina E, koji ima odlična protuupalna svojstva i jedan je od najboljih antioksidansa. Vitamin E dokazano smanjuje simptome astme, osteoartritisa i reumatidnog artritisa. Sadrže i selen koji je odličan za bolji rad i obnovu štitne žlijezde. Tu su i bakar, mangan, fosfor, magnezij i vitamin B3.
  • Sjemenke bundeve su odličan izvor cinka, bakra, fosfora i mangana. No, također nećete ostati zakinuti ni za proteine i željezo.
  • Sezam je odličan izvor bakra, ali i odličan izvog mangana, kalcija, magnezija, željeza, fosfora, selena i vlakana. Popis ne prestaje tu, no već je i sam po sebi dugačak. Poznat je po tome što pomaže smanjiti bolove i naotečenost kod reumatidnog artritisa, a sve zahvaljujući bakru koji je mineral poznat po svojim antiupalnim svojstvima. Bakar igra i bitnu ulogu u aktivaciji enzima koji je potreban za povezivanje kolagena i elastina – tvari koje omoguću strukturu, snagu i elastičnost krvnih žila, kostiju i zglobova.
  • Zob sadrži antioksidanse koji smanjuju rizik od srčanih problema. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, pomaže ukloniti kolesterol koji bi inače završio u krvožilnom sustavu. Stabilizira i razinu šećera u krvi. Zob sama po sebi ne sadrži gluten, no često prilikom obrade bude kontaminirana, tako da oni koji moraju biti na strogoj bezglutenskoj dijeti svakako koriste deklariranu zob bez glutena.
  • Himalajska sol se preporuča kao zamjena za kuhinjsku sol iz razloga što nije rafinirana. Sadrži malu količinu kalcija, željeza, kalija i magnezija. Također sadrži nešto manju količinu natrija nego obična sol.
  • Psyllium ljuskice dolaze od biljke indijski trputac koja ima nevjerojatna svojstva upijanja tekućine. Psyllium pomaže u smanjenju kolesterola i ubrzanju probave.
  • Sjemenke lana su bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminom B1, manganom, vlaknima, magnezijem, fosforom i selenom.
  • Za kraj ne smijemo zaboraviti orašaste plodove – orasi kao odličan izvor omega-3 masnih kiselina, bademi kao odličan prijatelj za snižavanje lošeg kolesterola i smanjenje rizika od srčanih oboljenja.

Uživajte u vašem novom zdravom načinu pripreme kruha. 🙂

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.17 / 5   12
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: zdravi kruh, Kruh bez brasna, esenski kruh, bezglutenski kruh recept, kruh bez kvasca i glutena, raditi kruh sa prahom trpuca, pravljenje bezglutenskog kruha recepti, čisti zobeni kruh, zdravi krih, bez glutenski kruh,