Recepti sa sirovom hranom – falafel s mangom, bademov sir i salata s kurkumom

sirova-prehrana

Sirova hrana ili raw food je sva hrana koja nije izložena visokim temperaturama ili termičkoj obradi. Brojni recepti za sirovu hranu jednako su privlačni onima posvećenima životnom stilu koji prati radikalnu sirovu prehranu i sladokuscima bez skrivenih motiva.

S obzirom na to da se pod termičkom obradom, odnosno izloženošću visokoj temperaturi smatra izloženost temperaturi iznad otprilike 46ºC, u praksi se sirova hrana najčešće priprema pomoću malih pećnica za sušenje, odnosno dehidracije ili dehidratora.

Pritom se pazi da temperatura u dehidratoru ne prijeđe 50ºC, zbog očuvanja prirodnih hranjivih sastojaka sirovog voća i povrća, osobito enzima koji se uništavaju na toj temperaturi. Dehidrator je potreban i u sljedećim receptima.

Falafel na sirovi način sa salsom od manga i ananasa

falafel-s-mangom

Sastojci za falafel:

  • 3 šalice slanutka
  • 1 šalica nasjeckanoga luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 šalica suncokretovih sjemenki
  • 1/2 šalice mljevenih lanenih sjemenki
  • 1/4 šalice limunovog soka
  • 1/4 šalice peršina
  • 2 žličice maslinovog ulja
  • 2 žličice korijandera
  • 3 žličice kima
  • 1 žlica sirovog, nepasteriziranog sojinog umaka
  • klice djeteline (za posluživanje)

Pustite da slanutak nabuja. Stavite svoje šalice slanutka u staklenku, prelijte vodom i ostavite da se namače 24 sata. Provjerite ima li dosta prostora u staklenci, jer će se njegov obujam znatno povećati. Nakon 24 sata izlijte vodu i ispirite slanutak triput dnevno sve dok se ne pojave male klice. To obično traje dva ili tri dana.

Ubacite sjemenke suncokreta u blender i dobro ih sameljite. Ostavite ih tako usitnjene u velikoj posudi. U blenderu još usitnite češnjak, a zatim dodajte slanutak. Miješajte ih dok ne poprime kašastu teksturu pa ih prenesite u zdjelu s prahom suncokretovih sjemenki. U blenderu još sameljite luk i dodajte u veliku posudu s ostalim sastojcima. Dobro promiješajte!

Smjesu oblikujte u loptice veličine onih za golf. Zatim ih poslažite na plohu i umetnite u dehidrator koji najprije zagrijte na 60ºC te postupno smanjite na 45ºC. Na toj ih temperaturi ostavite 4 do 6 sati. Nakon toga oni bi trebali biti hrskavi izvana, a meki iznutra.

Sastojci za salsu od manga i ananasa:

  • 1 šalice nasjeckanog ananasa
  • 1 šalice nasjeckanog manga
  • 1/2 šalice nasjeckanog luka
  • 3 žlice sitno nasjeckanog korijandera
  • sok jednog limuna.

Pomiješajte sve sastojke.

Sastojci za kiselo vrhnje:

  • 1/4 šalice indijskog oraščića (namočenih tijekom najmanje 2 sata)
  • 1 mladi kokos
  • 2 žlice limunovog soka
  • prstohvat morske soli

Kombinirajte sve sastojke u blenderu dok smjesa ne postane glatka. Po potrebi dodajte vode kako bi razrijedili smjesu. Sve zajedno poslužite na podlozi od klica djeteline.

Bademov sir

bademov-sir

Sastojci:

  • 1 šalica natopljenih, iscijeđenih i oguljenih badema
  • 3/4 šalice vode
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 žlice limunovog soka
  • 1 češanj češnjaka
  • prstohvat himalajske soli.

Potopite bademe u vodi preko noći. Zatim ih ocijedite i ogulite. Stavite sve sastojke u blender dok ne dobijete glatku smjesu. To će potrajati neko vrijeme. Postavite smjesu u gusto cjedilo za sir obloženo krpom. Lagano pritisnite i ostavite u hladnjaku preko noći da se slegne. Nakon toga sir možete konzumirati ili ga ostaviti 6 ili više sati u dehidratoru na 45ºC kako bi se formirala kora.

Salata s kurkumom, suncokretom i bundevom

salata-s-kurkumom

Sastojci za salatu:

  • 3/4 šalice bučinih sjemenki
  • 1/2 šalice nasjeckanog slatkog luka
  • 1 šalica nasjeckanog celera
  • 1 šalica nasjeckanih krastavaca
  • 1 šalica grožđica

Bučine sjemenke treba namakati sa sjemenkama suncokreta u vodi u hladnjaku 6 ili više sati, i to noć prije spremanja salate. Ocijedite, isperite i stavite sjemenke u blender. Pokrenite blender 5 do 10 puta, kratko, kako bi grubo usitnili sjemenke. Očistite blender, a smjesu prebacite u zdjelu. U nju dodajte ostale sastojke i promiješajte.

Sastojci za preljev:

  • 1/2 šalice brazilskih oraščića
  • 2 datulje
  • 2 žličice kurkume
  • 1/4 šalice vode.

Natopite brazilske oraščiće u vodi (3 sata). Zatim ih stavite u blender s datuljama, kurkumom i vodom. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Poslužite salatu s preljevom.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
07-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni