Rikula – zdravlje, uzgoj i recepti

rikula

Rikula ili rikola (lat. Eruca vesicaria) je višegodišnje kupusasto (cruciferous) povrće koje, osim što je dragocjena namirnica u kulinarstvu, na različite načine doprinosi našem zdravlju. Kao jestiva biljka uzgaja se na Mediteranu još od rimskog doba.

Popularno se koristi u talijanskoj kuhinji, a najčešće se dodaje u salate jer pojačava okus. Mladi listovi rikule imaju blaži okus, dok zreli listovi imaju više papreni okus.

U nastavku saznajte više o zdravstvenim prednostima, uzgoju i različitim načinima pripreme ovog povrća.

Rikula – nutritivna vrijednost

Zbog svojih nutrijenata rikula jača imunitet i doprinosi detoksikaciji tijela. Pa tako 40 g rikule sadrži oko 10 kcal i:

  • 50% vitamina K,
  • 20% vitamina A,
  • 8% dnevne doze vitamina C, folata i kalcija.

Rikula – zdravlje

Konzumacija rikule može poboljšati zdravlje na brojne načine:

  • Snižava krvni tlak – 100 g rikule sadrži više od 250 ml nitrata koji doprinosi snižavanju krvnog tlaka.
  • Doprinosi prevenciji karcinoma – kupusasto povrće (kao što je rikula) sadrži sulforafan za koji se smatra da pomaže u prevenciji i borbi protiv karcinoma. Rikula sadrži i klorofil koji štiti tijelo od slobodnih radikala.
  • Prevenira osteoporozu – dovoljne količine vitamina K poboljšava apsorpciju kalcija i doprinosi zdravlju kostiju.
  • Doprinosi zdravlju očiju – hrana bogata vitaminom A i K doprinosi zdravlju očiju i štiti ih od bolesti.

rikula

Rikula – uzgoj

Rikulu je najbolje posaditi u proljeće, po mogućnosti u vrtu gdje može dobivati dovoljno sunca. Rikula voli zemlju koja ima dobru odvodnju, a potrebna su joj barem 3 sata sunca dnevno.

Sjemenke je potrebno posaditi u zemlju (otprilike 0.5 cm dubine) oko 2.5 cm jedne od drugih. Biljka može narasti 20 – 100 cm u visinu. Posadite nove sjemenke svakih 2 – 3 tjedna kako bi mogli kontinuirano brati rikulu.

Neka zemlja bude podjednako vlažna. Kako biste izbjegli sušenje zbog prevelike vrućine, u blizini rikule posadite biljke koje podnose jaku vrućinu i sunce.

Listovi rikule najboljeg su okusa kada su mladi pa stoga berite listove kada su 5 – 7 cm dugi. Rikulu je potrebno izvaditi cijelu iz zemlje ili odrezati samo listiće s biljke.

Rikula – kako pripremiti?

Rikula se najčešće jede sirova kao salata ili umiješana u tjesteninu. Ponekad se koristi za pripremu umaka (kao što je pesto) na isti način na koji se koristi drugo lisnato povrće. Sirova se često dodaje i na pizzu nakon pečenja.

Ima blago papreni okus pa se često miješa s neutralnijim namirnicama. Moguće ju je i izblendati s voćem kao smoothie ili dodati u sendvič od mozzarelle.

Rikulu je moguće i pržiti na malo maslinovog ulja. Pržena rikula može se jesti začinjena s parmezanom ili češnjakom kao prilog krumpirima. Rikulu možete pržiti i tijekom pripreme kajgane.

Za kuhanje ili prženje rikule je potrebno manje vremena nego s drugim lisnatim povrćem jer je mekana. Kuhana rikula može se dodati u tjestenine ili začiniti i servirati kao prilog.

rikula na pizzi

Rikula – recepti

Rikulu možete spremiti na različite načine – kao salatu, u obliku umaka, kao prilog ili dio glavnog jela. U nastavku se nalaze različiti recepti koji će vam pomoći inkorporirati ovu zdravu namirnicu u svoju prehranu.

Salata od rikule

Rikulu možete pomiješati kao salatu sa sastojcima kao što su zelena salata, radič ili sir. U nastavku je recept za finu salatu s rikulom.

Sastojci
  • 200 g rikule (oprane),
  • 1 limenka slanutka (procijeđenih i opranih),
  • 5 g svježih listića mente,
  • 40 g usitnjenog crvenog luka,
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja,
  • 1 jušna žlica limunovog soka,
  • 1 čajna žlica octa crvenog vina,
  • 80 feta sira (usitnjenog),
  • sol i papar po želji.
Priprema
  1. U velikoj zdjeli pomiješajte rikulu, slanutak, mentu i crveni luk.
  2. Umutite maslinovo ulje, limunov sok i ocat, dodajte sol i papar po želji pa prelijte umak preko salate.
  3. Dodajte mentu i sve dobro promiješajte.
  4. Servirajte i pospite usitnjenim feta sirom.

Različite recepte za dresing za salate možete saznati ovdje.

rikula salata

Rikula – recept s tjesteninom

Rikulu možete koristiti i u jelima s tjesteninom – kao umak sličan pestu ili kuhanu ili svježu umiješanu u tjesteninu.

Sastojci
  • 350 g tjestenine po želji,
  • 3 jušne žlice maslinovog ulja ili maslaca,
  • 5 režnja češnjaka (usitnjeni),
  • 150 g rikule,
  • 50 g naribanog parmezana,
  • 8 cherry rajčica (prepolovljenih).
Priprema
  1. Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju.
  2. Dok se tjestenina kuha, zagrijte maslinovo ulje ili maslac u tavi i popržite češnjak dok ne poprimi zlatnu boju.
  3. Kada je tjestenina gotova umiješajte maslinovo ulje i češnjak, rikulu, parmezan i cherry rajčice. Sve dobro promiješajte i servirajte.
    * Ako želite možete dodati i pinjole ili crne masline u tjesteninu.

rikula recept

Rikula – nuspojave

Kao što je stvar sa svim namirnicama, prekomjerna konzumacija rikule nije dobra za zdravlje. Prekomjerna konzumacija rikule može dovesti do nadutosti i grčeva u trbuhu.

Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, pripazite na unos vitamina K kojim je rikula bogata. Naglo smanjenje ili povećanje unosa vitamina K može uzrokovati komplikacije jer on igra veliku ulogu u zgrušnjavanju krvi.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
19-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: rikula kako pripremiti, BOLESTI RIKULE, kuhana rikula, pržena rikula, rikola pržena, rikula bolesti, rikula i zdravlje, rikula zdravlje,