Rižoto od butternut tikve i crnih truba – kremasto i fino

rizoto od butternut tikve

Ne znam ni odakle početi s oduševljenjem kad su u pitanju sve tri glavne namirnice za ovaj ukusni, kremasti rižoto. 

Evo krenut ću od riže. Kad je u pitanju rižoto, volim čuti što govore naši susjedi Talijani, a oni kažu da za kremasti risotto koristiš Carnaroli rižu kojoj su i dodijelili titulu “il re dei risi” što u prijevodu znači kralj riže. Drugo, ali jednako bitno za fini rižoto je da ga pripremamo tako da rižu kratko tostiramo na ulju, zatim dolijevamo tekućinu poput vina i/ili povrtnog temeljca u više navrata i uvijek miješajući kako bi riža oslobodila svu tu ukusnu kremoznost. 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Butternut tikva po zastupljenosti spada u sam vrh veganskih namirnica, a još više veseli kada znamo da njezinom konzumacijom opskrbljujemo tijelo vlaknima, karotenoidima, elektrolitima, vitaminima iz B skupine i vitaminom C.

Osim što je baršunasto slatka, zbog njezinog pirea ovaj će rižoto biti još kremastiji, a njezina vedra narančasta boja bit će predivan kontrast mrtvačkim ili crnim trubama. 

Da, dobro ste pročitali nježne po teksturi, bogate mirisom i okusom, strašne i pomalo morbidne izgledom i imenom te gljive kao da su baš odlučile odskočiti od svih drugih.

Mogu se pripremati svježe, ali još su aromatičnije sušene i/ili u prahu kao dodatak raznim jelima. Tepaju im da su tartufi za siromahe, a u nas su znane još i kao crni trubači dok na engleskom govornom području i kao Horn of plenty što proizlazi iz njihovog latinskog imena Craterellus cornucopioides i u prijevodu znači rog obilja. Pa već kad smo kod obilja, samo da napomenem da je za rižoto preporučena porcija po osobi iznosi 80 g, ali u mom receptu će to biti 100 g. Radije preskočite desert. 🙂

(Riža Carnaroli je već naširoko dostupna na našem tržištu, a crne tube u sušenom obliku možete također naći u trgovinama ili naručiti od domaćih OPG-ova. )

Foto: Mare

Za 2 porcije riže trebat će vam: 

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  • 200 g Carnaroli riže,
  • 275 g pirea od butternut tikve, 
  • 8 g suhih crnih truba (ili cca. 30g svježih),
  • 1 manji luk,
  • 500 ml povrtnog temeljca,
  • 100 ml bijelog vina,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • sol i papar. 

Za serviranje:

  • vlasac ili peršin

Priprema:

  1. Ako koristite suhe crne trube, prethodno ih namočite barem sat vremena u vodi. Pripremite pire od butternut tikve, a povrtni temeljac stavite nek lagano vrije sa strane.
  2. Na ugrijano ulje dinstajte (pirjajte) sitno isjeckani luk. Nakon 5 minuta dodajte rižu i uz konstantno miješanje bez da dodajete tekućinu, rižu “tostirajte” okvirno 3 minute te nakon toga ulijte vino i ostavite dok ne ispari, povremeno promiješajte.
  3. Kad je vino isparilo ulijte 400 ml toplog povrtnog temeljca te uz povremeno miješanje kuhajte 10 minuta, na srednje jakoj vatri.
  4. Dodajte gljive i pire od butternut tikve te zalijte s ostatkom povrtnog temeljca, začinite sa soli i paprom te miješajte povremeno dok se riža ne skuha. Otprilike 5 do 10 minuta, ovisno o riži. Carnaroli riža se kuha okvirno 18 minuta sveukupno.
  5. Rižu poslužiti odmah toplu, uz eventualno malo svježeg vlasca ili peršina. 
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   7
Facebooktwitterpinterestmail
16-01-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni