Rižoto od šparoga – recepti

rižoto od šparoga

Rižoto od šparoga je jedno od brojnih finih jela koje možete pripremiti s ovom namirnicom. Ovaj rižoto možete pripremiti s divljim (tankim) ili s uzgojenim (debljim) šparogama kakve se mogu pronaći u trgovinama.

Ako koristite divlje šparoge, dovoljno je kupiti jednu vezicu na tržnici. Za jeftiniju alternativu možete isprobati bljušt.

Više o šparogama možete saznati u ovim člancima:

šparoge

Rižoto – divlje šparoge

Divlje šparoge u proljetno vrijeme jedne su od zdravijih namirnica koje možete kupiti na tržnici. Ako ih ne želite jesti s kuhanim jajima i maslinovim uljem, napravite ovaj jednostavan rižoto!

Sastojci

  • 1 vezica divljih šparoga,
  • 50 g maslaca (ili maslinovo ulje),
  • 1 mali bijeli luk (nasjeckan na sitno),
  • 160 g arborio riže,
  • 750 ml temeljca (ili vode),
  • 25 g maslaca,
  • 50 g naribanog parmezana,
  • sol i papar po želji.

Priprema

  1. Očistite šparoge tako da odstranite donji tvrdi dio sa svake šparoge, a potom ih dobro operite. Izrežite očišćene šparoge na komadiće dužine 2-3 cm.
  2. Otopite 50 g maslaca u zdjeli i popržite luk dok ne postane mekan.
  3. U zdjelu dodajte rižu i dobro je promiješajte s maslacem.
  4. Dodajte šeflju vrućeg temeljca i miješajte dok ga riža ne upije.
  5. 10 minuta postepeno dodajite šeflju po šeflju temeljca, miješajući dok ga riža ne upije.
  6. Nakon 10 minuta umiješajte šparoge i pustite sve da kuha još 5 minuta. Dodajte još temeljca ako je potrebno i pripazite da se riža ne zalijepi.
  7. Kada je riža kuhana al dente umiješajte ostatak maslaca, parmezan, sol i papar.

Rižoto od šparoga i tikvica

Ovaj rižoto od šparoga i tikvica s pinjolima je osvježavajuć, ali i iznimno zdrav.

Sastojci

  • 6 jušnih žlica maslinovog ulja,
  • 450 g tikvica (izrezanih na tanke ploške),
  • 400 g očišćenih i opranih šparoga (izrezane na 2-3 cm dužine),
  • 1 mali bijeli luk (nasjeckan na sitno),
  • 2 režnja češnjaka (nasjeckan na sitno),
  • 2 L temeljca,
  • 400 g arborio riže,
  • naribana kora i sok jednog limuna,
  • 1 jušna žlica nasjeckane mente,
  • 1 jušna žlica nasjeckanog bosiljka,
  • 50 g tostiranih pinjola,
  • naribani parmezan za serviranje.

Priprema

  1. Zagrijte maslinovo ulje u zdjeli i kratko popržite tikvice s paprom i soli po želji. Kada postanu mekane, prebacite ih u zasebnu zdjelu.
  2. Ako je potrebno, dodajte 1-2 jušne žlice ulja u zdjelu u kojoj ste pržili tikvice i kratko popržite šparoge. Kad postanu mekše, prebacite ih u zdjelu u kojoj su tikvice.
  3. U istoj zdjeli popržite luk, dodajte sol i papar i pržite dok ne postane mekan. Dodajte češnjak i pržite još 30 sekundi.
  4. U zdjelu s lukom umiješajte rižu. Postepeno dodajite vrući temeljac dok riža ne postane al dente.
  5. Umiješajte koricu i sok limuna, a zatim i mentu, bosiljak i pinjole. Dodajte tikvice i šparoge i začinite po želji.
  6. Servirajte i pospite parmezan na vrh.

rižoto od šparoga i tikvica

Kremasti rižoto od šparoga

Rižot od šparoga s vrhnjem savršeni je kremasti ručak ili večera.

Sastojci

  • 1 vezica šparoga,
  • 100 g mladog luka,
  • ½ dcl maslinovog ulja,
  • 200 g Arborio riže,
  • ½ L temeljca od šparoga,
  • 2 dcl bijelog vina,
  • 1 dcl vrhnja za kuhanje,
  • sol i papar po želji,
  • parmezan i peršin za serviranje.

Priprema

  1. Šparoge očistite i operite pa izrežite na komadiće dužine 2-3 cm.
  2. Dio šparoga koji je previše tvrd (ostatak) prokuhajte u vodi 5-10 minuta kako biste dobili temeljac. Procijedite i ostavite sa strane.
  3. Na maslinovom ulju popržite mladi luk, a zatim dodajte šparoge i još malo pržite. Dodajte sol i papar po želji.
  4. Dodajte rižu, promiješajte pa dodajte vino. Smanjite vatru i pustite da kuha uz povremeno miješanje dok alkohol ne ispari.
  5. Postepeno dodajte temeljac uz miješanje dok riža ne postane al dente ili mekana.
  6. Pred kraj kuhanja dodajte vrhnje i kuhajte još par minuta.
  7. Servirajte s peršinom i parmezanom na vrhu.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
27-06-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: rižoto od šparoga, rižoto na uzgojenim šparogama, rižoto od šparoga i tikvica,