Rolat pita od griza i pudinga

rolada od sira pudinga i griza

Ova veganska verzija rolade od sira, griza i pudinga će vas jako ugodno iznenaditi. U susjedstvu sam organizirala malo kušanje i kako to obično volim, zapitkivala tko će pogoditi sastojke. Prvo sam čula kako ovdje sigurno ima svježeg sira i vanilije, a možda i jogurta. Dalje od toga, nitko nije mogao pogoditi. Nisu prepoznali batat, a ni tofu. Odmah da vam priznam ja nisam ljubiteljica tofu okusa i kad god ga uspijem dobro zamaskirati, u ovom slučaju je to sjajno ispalo, jako sam zadovoljna.

Jako često u slasticama ili kremama koje su sadržavale jaja (pritom posebice mislim na žutanjak) koristim narančasti batat ili hokaido i kabocha bundevu i uvijek, bez izuzetka, oni koji isprobavaju moje slastice ne mogu vjerovati da u njima nije pravo jaje i da u njima jest batat ili bundeva. Tako je bilo i ovog puta. Naglašavam to i sada zato što vjerujem da svi često kad čitamo neki recept u kojem naletimo na batat ili bundevu prvu asocijaciju dobijemo upravo na te okuse i automatski takve slastice svrstamo u one neke „neobične“ .

No, morate znati da se jako često taj okus nimalo ne osjeti jer dodavanje tih namirnica među sastojke nije zato da slastica ima okus po njima već kako bi oni nekakvim svojim svojstvima (poput kremoznosti, slatkoće, masnoće i sl.), u kombinaciji s drugim sastojcima dali slastici element koji obično možemo dobiti od jaja.

Vjerojatno ste čuli, a za one koji nisu nadam se da će im informacija poslužiti, da su neke od veganskih zamjene za jaja samljeveni lan, chia sjemenke, aquafaba, pire jabuke, šljiva, banana itd. No, to nikako ne znači da bilo gdje možete ubaciti bilo koju. S vremenom, posebice ako često eksperimentirate, razvijete taj osjećaj što bi najbolje bilo gdje staviti i što time točno dobivate.

Meni se, kao što rekoh, nerijetko dobrim pokazalo pažljivo kalkulirati količine batata ili bundeve, često i aquafabe kako bi dobila u biskvitima ili kremama onaj baršunastiji bogatiji okus, a da se ti sastojci ne osjete uopće.

Osim naravno ako mi to nije prvotna namjera i želim da se osjete kao recimo u receptu za peciva od bundeve. Neki od takvih recepata su biskvit s višnjama i nedavno objavljeni kuglof od bundeve i naranče, a njima se pridružuje i ova rolada. Izazivam vas da ju smotate i probate, a u nastavku vam donosim sve potrebne sastojke.

Veganska rolada od sira pudinga i griza
Foto: Mare

Sastojci

  • 8 integralnih kora za savijače (oko 350 g),
  • 40 g goji bobica,
  • 1 žlica vode,
  • šećer u prahu za posipanje (po želji).

1.Fil (narančasti)

  • 145 g narančastog batata,
  • 140 ml suncokretovog ulja,
  • 1 žličica soli,
  • 250 ml sojinog jogurta,
  • 110 g pšeničnog griza (krupica),
  • 100 g šećera,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 nešpricani limun (korica i sok).

2. Fil (bijeli)

  • 260 g čvrstog tofua (natural),
  • 150 ml sojinog jogurta,
  • 100 g šećera,
  • 40 g praška za puding od vanilije,
  • 1 nešpricani limun (korica i sok).
Veganska rolada od sira pudinga i griza1
Foto: Mare

Priprema

  1. Za izradu 1. fila pomiješajte krupicu za griz, prašak za pecivo, šećer, sojin jogurt, sol i ulje u kompaktnu smjesu i ostavite da odstoji 30 minuta.
  2. Za to vrijeme skuhajte batat, ogulite ako ste kuhali u kori te u njega naribajte koricu limuna i naposljetku ocijedite sok tog istog limuna po njemu.
  3. Kad je prošlo 30 minuta, odvojite 4 žlice te smjese jer će vam trebati za premaz na kraju, a u ostatak prebacite skuhani batat i usitnite sve u glatki pire štapnim mikserom ili u blenderu.
  4. Za izradu 2. fila ubacite sve sastojke u blender, naribajte koricu limuna, ocijedite sok i blendajte par minuta dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. Roladu slažete tako da na krpu položite prvu koru i premažete ju lagano, s 3 žlice 1. fila (narančastog). To će biti vanjska kora i ne bi izdržala motanje ako biste pretjerali s nadjevom. Na nju položite drugu koru te nju premažite s 4 žlice istog fila sve do rubova. Kao prvu tako i sve ostale dalje no već za treću koru premaz nek sadrži 5 žlica istog fila. Trebali biste potrošiti 4 kore za narančasti fil.
  6. Zatim krenite na isti način slagati na to nove 4 kore, ali ih punite 2. filom (bijelim). Na svaki premaz posipajte malo goji bobica i tako do kraja dok ne potrošite sve kore.
  7. Kad ste potrošili sve kore, uz pomoć krpe koja je ispod svega smotajte pažljivo roladu, ali najprije savijte lijevu i desnu stranu (rubove) za unutra, oko 1 cm debljine. Zamotajte i pažljivo prebacite na papir za pečenje u lim, premažite smjesom iz prvog fila koju ste ostavili sa strane (onih 4 žlice), no prethodnu tu smjesu razblažite sa žlicom vode.
  8. Pecite 20-ak minuta, dok ne porumeni, u prethodno ugrijanoj pećnici na 180°C.
  9. Režite hladnu, a po želji ju možete posipati šećerom u prahu.

Napomena: Goji bobice slobodno zamijenite drugim suhim voćem po vašem izboru. Adekvatna zamjena su grožđice ili suhe brusnice.

Napomena za zamrzavanje:
Prethodno pečenu i ohlađenu roladu možete narezati ili u komadu zalediti.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Rolat pita od griza i pudinga

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.