Šarena cvjetača na salatu s bulgurom – recept

Salata s cvjetačom i bulgurom

Cvjetača svoje porijeklo vuče s Mediterana, dostupna je čitave godine iako najbolji okus ima u zimskim mjesecima zbog utjecaja mraza koji utječe na razvoj njezine slatkoće. Na mnogim popisima najzdravijih namirnica uredno se spominje među bogato nutritivnim kupusnjačama.

Bez obzira što njezin jestivi dio, najčešće govorimo o bijeloj glavici, nema zelenu boju kupusnjača jer debeli mesnati listovi štite glavicu od sunca pa se klorofil ne razvija, ona nimalo ne zaostaje po prehrambenim vrijednostima, a ni po okusu.

Bijela cvjetača je najrasprostranjenija, ali postoje još i zelena koju znaju zvati i „broccoflower“ jer je križana s brokulom, ljubičasta čija boja potječe od fitonutrijenta antocijanina i narančasta koju se još naziva i „cheddar“ (po siru), a svoju narančastu boju koja može varirati u nijansama duguje karotenoidu i po teksturi je malo kremastijeg okusa od bijele.

Najviše nutrijenata zadržat ćete ako ju kuhate na pari, a može se jesti i sirova, kuhana i pečena i naribana u obliku riže. Donosim vam recept za salatu od svih vrsta cvjetače i bulgura s dresingom od veganskog jogurta, kikiriki maslaca ili tahinija te limete. Slobodni ste koristiti i samo bijelu ili koju god boju cvjetače nađete.

Vrste cvjetače
Foto: Mare

Sastojci:

Za pečenu cvjetaču

  • 1 glavica cvjetače ili više manjih u drugim bojama,
  • 10-ak malih lučica, možete koristiti i ukiseljene,
  • 4 žlice maslinovog ulja,
  • 1 žličica soli,
  • ½ žličice papra

Ostali sastojci salate

  • 100 g bulgura,
  • 30 g beluga leće,
  • 1 nar,
  • nekoliko listića peršina.

Za dresing

  • 1 veganski jogurt (200 ml cca)
  • 1 žlica kikiriki maslaca ili ½ žlice tahini umaka,
  • 1 žlica veganske majoneze,
  • sok ocijeđene limete ili limuna,
  • sol, papar.
Salata s bulgurom i lećom
Foto: Mare

Priprema

  1. Cvjetaču dobro operite i pokidajte na manje komadiće veličine cca. 2 cm promjera, a lučice očistite osim ako koristite ukiseljene.
  2. Ostale sastojke sjedinite i polijte po cvjetači i lučicama i dobro sve promiješajte.
  3. Pecite u zagrijanoj pećnici 15 do 20 minuta na 200°C.
  4. Bulgur i beluga leću skuhajte sukladno uputama i procijedite od viška vode, ako je potrebno.
  5. Nar očistite, a za dresing sve navedene sastojke dobro promiješajte u gustu pastu.
  6. Kad su cvjetača i lučice pečene, promiješajte s ostalim sastojcima i dodajte dresing ili ga ostavite sa strane kao dip pa u njega umakajte nekakve veganske pohance od tofua koji će odlično pasati uz ovakvu salatu i dip.

Dobar tek

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
19-11-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni