Sirova torta sa smokvama

sirova torta od smokava

Još uvijek stignete ugrabiti smokve, što u trgovinama i na tržnicama, a što po vinogradima u kojima je upravo u tijeku berba.  O smokvama se ima mnogo toga za napisati, a ovdje na portalu već i postoji sadržajan tekst o njima tako da ću se ja odmah baciti na recept za ovu tortu krasoticu za koju vam ne treba pećnica, a osim što je jako ukusna sadrži i proteine jer je njezina bijela krema kombinacija indijskih oraščića i kremastog tofua, poznatijeg i kao silken ili svileni tofu.

Svileni ima najveći udio vode u svim vrstama tofua, a proizvodi se koagulacijom sojinog mlijeka, bez zgrušavanja. Dostupan je u nekoliko konzistencija, ovisno o tome koliko proteina soja sadrži. Konzistencije uključuju meku, srednju, čvrstu i ekstra čvrstu teksturu, ali i dalje govorimo o silken ili svilenom tofu.

Po čemu se Silken Tofu razlikuje od običnog tofua?

Svileni tofu proizvodi se bez odvajanja i prešanja, za razliku od proizvodnje redovitog tofua. To je razlog zašto je sav svileni tofu, čak i onaj označen kao ekstra čvrst, mekši od običnog tofua.

Baš izrazito kremast ili nalik jako čvrstom pudingu, ovisno o teksturi za koju se odlučite i nije ga potrebno protisnuti već ga samo ocijedite i spreman je za upotrebu.

Odličan je za deserte i desertne kreme, a u kombinaciji s drugim sastojcima možete postići široku paletu okusa i čvrste teksture koju najčešće i želimo kada su kreme u pitanju. Kao i obični tofu, svilen tofu možete zamrznuti i tada malko gubi na tom specifičnom tofu okusu i više je neutralnijeg okusa.

Za ovaj recept sasvim je svejedno hoćete li koristiti mekši ili tvrđi jer će kombinacija indijskih oraščića i tučenog biljnog šlaga dati potrebu čvrstoću vašoj kremi, a sukladno tome koju čvrstoću tofua koristite možete se igrati omjerima tih sastojaka kreme. Ja sam koristila kremasti, mekani.

torta od smokava
Foto: Mare / Mačak Mate provjerava zadnje detalje pred fotkanje.

Za kalup promjera 26 cm trebat će vam:

  • 4 do 5 srednje velikih smokava,
  • 200 g svilenog (kremasti) tofu,
  • 100 g indijskih oraščića (namočenih preko noći u vodi),
  • 50 ml veganskog biljnog šlaga,
  • 5 suhih datulja bez koštice.

Za koru:

  • 350 g oraha,
  • 8 komada brazilskih oraha,
  • 150 g suhih grožđica,
  • 50 g sjemenki smeđeg lana,
  • 4 žlice kokosovog ulja,
  • 2 žlice kakaa.
veganska torta od smokava
Foto: Mare

Priprema:

  1. U blenderu pomiješajte sve sastojke za koru da se sjedine u kompaktnu masu koju onda rasporedite po plehu ravnomjerno s bočno uzdignutim rubom.
  2. Namočene indijske oraščiće ocijedite i izblendajte zajedno sa tofuom i datuljama, a vrhnje za biljni šlag istucite u čvrst snijeg i dodajte prethodno dobivenoj kremi te dobro sve promiješajte. Idealno je koristiti mikser, ali uz malo truda možete i s ručnom metlicom. Tako dobivenu kremu rasporedite po kori.
  3. Smokve operite, osušite i narežite na tanke ploške te posložite po površini torte. Ostavite tortu u hladnjaku barem 2 sata prije rezanja, a za nestrpljive- možete umjesto u hladnjak staviti na 45 minuta u zamrzivač. Čuvati u hladnjaku.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Sirova torta sa smokvama

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.