Slanutak- priprema i nekoliko recepata

slanutak
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Slanutak je jedna od osnovnih namirnica u zdravoj vegetarijanskoj prehrani jer je vrlo hranjiv i ukusan. U trgovinama obično nalazimo suhi (dehidrirani) slanutak u rinfuzi, ali moguće ga je kupiti u konzervi, spremnog za konzumaciju bez pripreme. Na rijetkim mjestima se prodaje i svježi slanutak.

Mi za pripremu jela od slanutka koristimo suhi slanutak.

Priprema slanutka

  1. Jela sa slanutkom trebate planirati unaprijed jer se slanutak treba namakati. Najbolje ga je namakati preko noći. Što ga dulje namačete to ćete ga kraće trebati kuhati. Slanutak koji se namače 8 sati treba kuhati još skoro 2 sata dok se slanutak odstajao u vodi 12- 16 sati treba kuhati samo jedan sat ili čak manje.
  2. Slanutak će namakanjem nabubriti, ali neće znatno omekšati. Dobro ga isperite prije kuhanja. Stavite ga u lonac i zalijte vodom, dodajte prstohvat soli te kuhajte na jakoj vatri. Vrijeme potrebno da se skuha ovisi o tome koliko dugo se prije namakao, a varira od 40 minuta pa do dva sata. Isprobajte sa vremena na vrijeme je li dovoljno omekšao i, kada je, ugasite vatru.
  3. Pustite još neko vrijeme da stoji u vrućoj vodi.
  4. Odstranite vodu i slanutak je spreman.

Recepti sa slanutkom

Humus,  namaz od slanutka podrijetlom iz Azije, vjerojatno je najpoznatije jelo s ovom namirnicom. Humus je jednostavan za pripremu, evo recepta.

Slanutak se često priprema u salatama, evo takvog recepta:

Salata od slanutka i rajčice

U veliku zdjelu pomiješajte slanutak, crveni luk, češnjak, rajčicu, peršin, maslinovo ulje, sok od limuna, sol i papar. Ova salata najbolja je hladna zato zdjelu prije serviranja stavite na dva sata u hladnjak (a možete ostaviti da se hladi i cijelu noć)

Uz slanutak odlično pašu i mlade mahune, feta sir, masline, artičoke te rikola i zelena salata.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.58 / 5   19
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: slanutak, slanutak recepti, slanutak recept, kuhanje slanutka, Slanutak priprema, jela od slanutka, slanutak kuhanje, priprema slanutka, kako kuhati slanutak, koliko se kuha slanutak,