Sok od bazge (40 cvjetova) – ljekovitost, recept i priprema

sirup od bazge

Sok od bazge, koji mnogi poznaju i kao sirup od bazge koji su bake pripremale je veoma zdrav napitak osebujnog okusa i mirisa. Bazga je ljekovita biljka koja se najčešće koristi pripremom soka ili čaja, a pomaže kod brojnih zdravstvenih problema. Osim ljekovitosti, sok od bazge konzumiramo jer je veoma ukusan i odličan izbor prirodnog soka.

Sirup od bazge mnoge vraća u djetinjstvo kada su naše bake i djedovi tradicionalno pripremali ovaj sok koji je predstavljao zdraviju alternativu sokovima. Sok od bazge proizvodi se od cvjetova bazge koje najbolje prepoznajemo upravo po osebujnom mirisu. Cvjetove viđamo u raznim dijelovima prirode, a njihov izgled ne može se zamijeniti. 

Veliki razgranati cvjetovi s mnogo manjih cvjetića većinom su bijele ili kremaste boje te ih beremo u komadu, s prvom većom stapkom kako se manji cvjetići ne bi “trusili”. Bazgin cvijet posebnog je i teškog mirisa koji nekome može odgovarati, no određenom broju ljudi može biti odviše težak pri udisanju. Preporučuje se branje bazginih cvjetova tijekom sunčanih dana u proljeće, podalje od prometa i zagađenja u okolišu za najbolju kvalitetu. 

Sok od bazge zdravlje – sok od bazge ljekovitost

Bazga je poznata ljekovita biljka te je odličan dodatak za jačanje imuniteta i borbu protiv prehlade i gripe. Osim što podupire imunološki sustav, pomaže kod kožnih osipa i akni. Preporučuje se za ublažavanje alergija uzrokovanih peludi, a olakšava i simptome astme. Općenito je poželjna kod respiratornih poteškoća.

sok od bazge

Sprječava oboljenja poput gripe i prehlade te osigurava dokazano antimikrobno djelovanje. Po sastavu, cvjetovi bazge su bogati taninima, glikozidima, karotenima, flavonoidima i vitaminom C. Sok od bazge je stoga idealan dodatak kod oslabljenog imuniteta i veoma zdrava alternativa uobičajenim sokovima. 

Osim za pripremu soka, bazga se koristi i za pripremu čaja tako da se cvjetovi dobro osuše nakon branja i skladište na suhom mjestu do pripreme čaja. Bazgin čaj poželjan je kod prehlade i gripe jer potiče znojenje i smanjuje respiratorne probleme. Više o njegovom potentnom ljekovitom djelovanju i pripremi, pročitajte ovdje.

Sok od bazge recept bez konzervansa

S obzirom da se sok od bazge proizvodi od cvjetova bazge i uobičajeno šećera, domaći sok možete napraviti u potpunosti bez konzervansa. Za to će vam pomoći limunska kiselina koja je prirodna tvar i služi za produljenje roka trajanja brojnih namirnica u prehrambenoj industriji. Osim toga, šećer je prirodni konzervans, a proizvodi koji sadrže veće količine šećera veoma su teško kvarljivi ako se čuvaju u pravilnim uvjetima.

Sok od bazge – 40 cvjetova

  • 40 cvjetova bazge (očišćenih od suhih cvjetova),
  • 4 L vode,
  • 3.5 kg šećera,
  • 10 paketića limunske kiseline.
  1. Ovaj jednostavan recept zahtijeva da očišćene cvjetove od nametnika i suhih cvjetova prelijemo vodom i ostavimo namakati 24 sata.
  2. Nakon jednog dana namakanja, cvjetove trebamo procijediti kroz dvostruku gazu ili veoma sitno cjedilo te ih dodatno istisnuti rukama.
  3. Zatim u vodu dodamo šećer i limunsku kiselinu te miješamo dok se šećer u potpunosti ne otopi. Ostaviti još 24 sata.
  4. Sok zatim ulijte u čiste (prokuhane) boce do vrha kako ne bi ostalo zraka nakon zatvaranja i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.

sirup od bazge recept

Sok od bazge recept 25 cvjetova

  • 25 očišćenih cvjetova bazge,
  • 3L vode,
  • 1,2 kg šećera,
  • 4 limuna (sok),
  • 20 g limunske kiseline
  1. Očišćene cvjetove bez peteljki potrebno je namočiti 24 sata u hladnoj vodi. Nakon jednog dana procijedite cvjetove kroz dvostruku gazu ili sitno cjedilo te ih dodatno istisnite.
  2. Dodajte vodu u lonac pa zatim dodajte ostale sastojke i sve prokuhajte uz miješanje dok se šećer ne otopi.
  3. Ohlađeni sok naliti u čiste (prokuhane) staklene boce i čuvati na tamnom i hladnom mjestu. 

Sok od bazge 80 cvjetova – sirup od bazge kuhani

  • 80 cvjetova bazge bez peteljki,
  • 4 kg šećera,
  • 4 L vode,
  • 4 vrećice limunske kiseline (po 20g).

sok od bazge recept

  1. U lonac s vodom potrebno je uliti šećer i limunsku kiselinu te prokuhati dok se šećer ne otopi, a zatim dodati cvjetove bazge. Sve dobro pomiješajte i ostavite 24 h da stoji.
  2. Nakon jednog dana procijedite cvjetove kroz dvostruku gazu ili sitno cjedilo te ih dodatno istisnite.
  3. Sok prelijte u čiste (prokuhane) staklene boce i nalijte do vrha kako ne bi ostalo zraka pri zatvaranju. Čuvajte sok na tamnom i hladnom mjestu.

Sirup od bobica bazge – bez šećera i konzervansa

  • 1/2 šalice osušenih bobica bazge,
  • 3 šalice vode,
  • 1 šalica meda,
  • 1/2 šalice jabučnog octa
  1. S obzirom da su sirove bobice bazge otrovne, potrebno ih je kuhati. Pola šalice stavite u lonac s vodom i kuhajte 30-ak minuta.
  2. Nakon 30 minuta, uklonite mješavinu s topline i ostavite da se ohladi dok ne postane mlako. Zatim bobice zgnječite, najbolje gnječilicom za krumpir ili sličnim kuhinjskim pomagalom.
  3. Dobro procijedite tekućinu kroz dvostruku gazu ili veoma sitno cjedilo. Dodatno istisnute bobice da izađe sva tekućina.
  4. Zatim dodajte med i nakon miješanja dodajte jabučni ocat. Sirup čuvajte u hladnjaku, a maksimalni rok trajanja je od 4-6 mjeseci
  5. Poželjno ga je konzumirati za jačanje imuniteta te uzimati jednu čajnu žličicu sirupa dnevno, uz čašu vode.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.33 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
19-03-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sok od bazge recept bez konzervansa,