Sok od cikle – svojstva, prednosti i kako ga pripremiti?

sok-od-cikle

Cikla je poznata po svom zadebljanom crvenom korijenu koji se često koristi u prehrani. Zbog svog nutritivnog sastava sok od cikle posjeduje mnoga ljekovita svojstva. 

Dobar je izvor folne kiseline, kalcija, kalija, mangana, željeza, vitamina A, K, C, B6 i B12, riboflavina, vlakana te antioksidansa.

U nastavku članka saznajte kako pripremiti sok od cikle kroz više jednostavnih recepata. 

Sok od cikle – nutritivna i ljekovita svojstva

Cikla raste na nešto hladnijim temperaturama, plodnom tlu i zahtijeva puno svjetlosti. Može se čuvati duže vrijeme što je čini pogodnom biljkom za svježu konzumaciju tijekom čitave godine, ističu stručnjaci s poljoprivrednog portala Agroklub.

100 grama cikle sadrži:

  • 43 kalorije,
  • 2.8 grama dijetalnih vlakana,
  • 7.2 grama šećera,
  • 1.6 grama proteina,
  • 16 miligrama kalcija,
  • 23 miligrama magnezija,
  • 4.9 miligrama vitamina C,
  • 325 miligrama kalija,
  • 0.8 miligrama željeza,
  • 0.2 grama masti.

Ljekovita svojstva cikle, koja navode stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline, su:

  • snižava krvni tlak i šećer u krvi,
  • poboljšava probavu,
  • sprječava nastanak bolesti bubrega i jetre,
  • ima protuupalno djelovanje,
  • dobro djeluje na vaš vid,
  • potiče zdrav rast kose,
  • prirodni je lijek za bolesti srca i krvnih žila,
  • može poboljšati moždanu funkciju.

Istraživanja su pokazala kako ovo korjenasto povrće može povećati izdržljivost organizma tijekom tjelesnih napora i poboljšati protok krvi.

Studija, objavljena 2011. godine u znanstvenom časopisu Nitric Oxide, opisuje povoljan učinak dijete bogate nitritima, koji se nalaze i u cikli, na bolju moždanu cirkulaciju i poboljšane kognitivne sposobnosti kod starijih osoba. 

Ako počnete piti sok od cikle, vaš urin i stolica mogli bi poprimiti crvenkastu boju, ali o je normalno. Također, riječ je o jakom napitku i dovoljno je piti čašu ili dvije soka jednom tjedno.

Najbolje ga je piti sirovog jer tako svi njegovi sastojci ostaju očuvani. Kuhanjem i dodatnim prerađivanjem on gubi neke elemente, na primjer pigment betalain, snažni antioksidans koji cikli daje prepoznatljivu crvenu boju.

Sok od cikle – recept

ukusni-sok-od-cikle

Foto: Photospin

Za sokovnik

Sokovnik je vrlo koristan kućanski aparat. U ovom receptu on odrađuje gotovo cijeli posao za vas. Potrebno je samo dobro oprati jednu do tri svježe cikle (repe) i pomoću noža ukloniti svu nečistoću i blato s njihove površine.

Zatim ih narezati na četvrtine i ubaciti u sokovnik. Lišće i stabljike možete ostaviti ili odbaciti. Naša preporuka je da ih ubacite u sokovnik s četvrtinama korjenastog dijela.

Bez sokovnika

Sastojci i alati:

  • jedan do tri svježe cikle,
  • mikser,
  • nož za guljenje,
  • 1/4 šalice vode.

Postupak pripreme:

  1. Očistite i ogulite cikle. Nasjeckajte ih što sitnije možete kako bi mikseru olakšali posao, odnosno dobili maksimum soka iz povrća.
  2. Dodajte ciklu u blender s 1/4 šalice vode i dobro promiješajte.
  3. Ako je smjesa previše gusta, dodajte malo više vode. Činite tako sve dok sok ne dobije vama poželjnu strukturu.
  4. Procijedite sok kroz komad tkanine da bi uklonili pulpu i velike komade povrća.

Korisni savjeti za izradu soka od cikle:

  • uvijek izaberite čvrstu, glatku i lijepo obojenu repu,
  • pijte sok dok je svjež,
  • ako ćete ga piti kasnije, pohranite ga u hermetički zatvoreno posuđe i držite u hladnjaku preko noći.

Sok od cikle – kombinacije

Mnogi ljudi vole pomiješati sok od cikle s drugim voćem ili povrćem, zbog dodatnih okusa i zdravih učinaka. To je vrlo važno, jer sirovi sok od cikle, zbog svoje jačine i količine oksalne kiseline, može imati neke negativne učinke na organizam (bubrežni kamenac, osip i sl.)

Najbolje ga je pomiješati sa sokovima od jabuke, mrkve, naranče, đumbira, ananasa i zelenim čajem. Jedan takav recept donosimo vam u nastavku.

cikla-mrkva-jabuka

Foto: Photospin

Sok od cikle s mrkvom i jabukom

Sastojci (za dvije čaše):

  • 1 mala cikla,
  • 1 velika jabuka (ili 2 malene),
  • 2 stabljike celera,
  • 1 – 2 mrkve,
  • 1/2 limuna ili limete,
  • maleni komadić oguljenog đumbira.

Postupak pripreme:

  1. Operite i posušite voće i povrće.
  2. Ogulite i narežite ciklu na duge komade. Jabukama izvadite koštice i narežite ih slično kao i ciklu. Isto učinite s mrkvom i celerom.
  3. U sokovnik ubacite sve sastojke osim limuna/limete.
  4. Njega dodajte na kraju i dobro promiješajte.

Poslužite u ohlađenim čašama i pijte odmah!

Izvori:

  1. McDermott, A., Butler, N. (2016) 12 Health Benefits of Beetroot Juice. Healthline.
  2. Zelman, K.M. (2018) The Truth About Beet Juice. WebMD.
  3. Cikla. (2018) Agroklub.
  4. Grupa autora (2011) Acute effect of a high nitrate diet on brain perfusion in older adults. Nitric Oxide. 24(1): 34–42.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.83 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
13-03-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Sok od cikle, kako napraviti sok od cikle, cikla sok, sirup od cikle, svježi sok od cikle, priprema svjeze cikle za lijek, zdravlje gastritis diffusa i sirovi sok cikle mrkve, kako napraviti sok, kako napraviti prah od cikle, čuvanje soka od cikle,