Sok od kupina – zdravstvene dobrobiti i recepti

Kupine

Kupine (lat. Rubus fructicosus L.) su tamno obojeni plodovi višegodišnjih šumskih grmova. Kupine su bogate vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima, a posjeduju i brojne antioksidanse, naročito pigmente antocijane. 

U nastavku pročitajte kako jednostavno napraviti ukusni sok od kupina na više načina.

Kupine – nutritivna vrijednost

Kupine su plodovi samoniklih biljaka iz porodice ruža (lat. Rubus fructicosus, L.) koje cvatu od lipnja do kolovoza. Nakon toga se iz cvjetova razvijaju crveni jagodičasti plodovi koji potamne do tamnoplave i crne boje, ističu autori poljoprivrednog portala Agroklub.

Ovaj višegodišnji trnoviti grm raste spontano uz rubove šuma gdje doseže visinu i do 3 metra. Kupine je moguće lako uzgojiti i doma, najbolje uz ograde. Najkvalitetniji plodovi ipak dolaze s divljih, šumskih kupina.

Kupine su, osim zbog odličnog okusa, omiljeno voće mnogih i zbog velike količine vlakana, antioksidansa i vitamina.

U 100 grama kupina nalazi se:

  • 43 kalorije,
  • 0.5 grama masti,
  • 5.3 grama dijetalnih vlakana i 4.9 grama šećera,
  • 1.4 grama proteina,
  • vitamin A – 4.3% od preporučene dnevne doze,
  • vitamin C – 35% od preporučene dnevne doze,
  • kalij – 5% od preporučene dnevne doze,
  • kalcij – 2.2% od preporučene dnevne doze,
  • željezo – 3.4% od preporučene dnevne doze,
  • vitamini B skupine i vitamin K.

Pregledni rad, objavljen 2015. godine u International Journal of Molecular Sciences, donosi popis najvažnijih antioksidativnih spojeva koji se nalaze u kupinama. To su:

  • flavonoidi i flavoni – kempferoli, kvercetini, mirceni,
  • antocijanini – cijanidini, peralgonidi, peonidini,
  • fenolne kiseline i tanini – elaginska kiselina i elagitanini, galna kiselina i esteri galne kiseline, kumarna kiselina i njeni glikozidi.

Plodovi se konzumiraju samostalno, ponekad u desertima poput sladoleda i kolača, a od bobica se prave:

  • džemovi,
  • sokovi,
  • čajevi,
  • vina.

Voćni sokovi Foto: Photostock Secrets

Sok od kupina – zdravstvene dobrobiti

Osim konzumiranja svježih i čitavih bobica kupine, sok je najbolji način da se iskoristi što više nutrijenata iz ploda. Tri šalice bobica dovoljne su za jednu čašu soka, a u njoj su skriveni brojni sastojci koji djeluju blagotvorno na naše zdravlje.

Prema sastojcima koje sadrži u većim količinama, sok od kupina može poboljšati određene funkcije organizma i sudjelovati u održavanju zdravlja, objašnjavaju stručnjaci s medicinskog portala Medical News Today. To su:

  • Kalij – samo jedna čaša čistog soka od kupine sadrži 700 mg kalija što iznosi oko 15% preporučenog dnevnog unosa za odrasle osobe. Kalij je važan elektrolit koji održava ravnotežu pH u tijelu, regulira rad srca i krvožilnog sustava, a potreban je i u izgradnji mišićne mase.
  • Vitamin B – ovaj važan vitamin, znan i pod nazivom folna kiselina, važan je u jačanju imuniteta, održavanju normalnog funkcioniranja živčanog sustava što je bitno kako za tjelesno, tako i za psihičko zdravlje. Folna kiselina sudjeluje i u pretvorbi ugljikohidrata u energiju, a posebno je potrebna djeci u razvoju i trudnicama. Jedna čaša soka od kupine osigurat će prosječnoj odrasloj osobi oko 27% preporučenog dnevnog unosa folne kiseline, odnosno 21% ženama u trudnoći.
  • Vitamin C – jedna čaša čistog soka zadovoljava sve dnevne potrebe za vitaminom C u odraslih osoba. Osim izgradnje i jačanja ovaj vitamin pomaže u proizvodnji kolagena zbog čega je važan u njezi kože te za održavanje krvnih žila, hrskavica, tetiva i ligamenata zdravima. Sudjeluje i u sintezi stanica imunosnog sustava.
  • Antioksidansi – kupine obiluju antocijaninom, antioksidansom koji im daje karakterističnu tamnoplavu boju, a dokazano snižava kolesterol te time smanjuje rizik od razvoja koronarnih bolesti. Osim toga, djeluje protuupalno, uništava slobodne radikale zbog čega je dobro sredstvo za detoksikaciju organizma.
  • Dijetalna vlakna – to su dugolančani polisaharidi koje naš organizam ne može probaviti. Stoga potiču rad crijevnih mišića i poboljšavaju probavu, utječu na apsorpciju hranjivih tvari te mogu regulirati nivo glukoze u krvi.
  • Željezo – kupine su tamno obojeni voćni plodovi koji sadrže značajnu količinu željeza. Željezo je dio hemoglobina, molekule koja je odgovorna za prijenos kisika putem krvi do krajnjih stanica te je stoga važan sastojak prehrane. 

Sok od kupine Foto: Photostock Secrets

Jednostavan sok od kupina

Za jednostavni sok od kupina ne trebate previše sastojaka jer ga možete dobiti prokuhavanjem kupina u vodi.

Sastojci:

  • 2 šalice kupina,
  • 1 dl vode.

Priprema:

  1. U posudi zagrijte vodu i kupine do vrenja.
  2. Zatim smanjite plamen na najmanje i lagano kuhajte uz povremeno miješanje dok kupine ne omekšaju, što bi trebalo biti kroz 5 minuta.
  3. Posudu maknite s vatre, a kupine zatim izmiksajte vilicom dok ne puste sav sok.
  4. Iscijedite smjesu kroz žičano cjedilo, pričekajte dok se napitak ohladi i konzumirajte što prije.

Za najzdraviju opciju nemojte dodavati nikakve šećere, ali ako baš želite zasladite žlicom meda.

Osvježavajući sok od kupina 

Ovaj sok prepun je vitamina i antioksidansa, opskrbljuje energijom, hidratizira organizam i osvježava.

Sastojci:

  • 2 šalice kupina,
  • 1 zelena jabuka,
  • 1 krastavac,
  • 1 štapić celera.

Priprema:

  1. Jabuku, krastavac i celer narezati na sitnije komadiće.
  2. Ostavite koru na jabuci i krastavcu jer to dijelovi najbogatiji zdravim sastojcima.
  3. Dodati kupine i izmiksati sve sastojke u blenderu.

 Sok je potrebno konzumirati odmah nakon pripremanja.

Osvježavajući voćni sok Foto: Photostock Secrets

Eliksir od kupina i cikle

Uz sve navedene dobrobiti kupine, ovaj napitak bogat je i vitaminom A, magnezijem i kalcijem iz cikle i jabuke te velikom koncentracijom kalija iz đumbira. To čini pravim eliksirom zdravlja.

Sastojci:

  • 2 šalice kupina,
  • 1 cikla,
  • 1 jabuka,
  • 1 cm narezanog korijena đumbira,
  • 1 dl vode.

Priprema:

  1. Naribajte đumbir i ostavite ga 5 minuta u prokuhanoj vodi.
  2. Za to vrijeme u blenderu izmiksajte kupine, očišćenu ciklu i jabuku s korom narezanu na komadiće.
  3. Dodajte na kraju iscijeđeni sok od đumbira i promiješajte.
  4. Po želji dodajte led.

Uživajte u pripremljenom napitku. 

Izvori:

  1. Sok od kupina. (2009) Coolinarika.
  2. Kupina. (2018) Agroklub.
  3. Kandola, A. (2018) What are the benefits of blackberries? Medical News Today.
  4. Skrovankova, S., Sumczynski, D., Mlcek, J., Jurikova, T., Sochor, J. (2015) Bioactive Compounds and Antioxidant Activity in Different Types of Berries. Int J Mol Sci. 6(10): 24673–24706.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.25 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
14-07-2019
Foto: Photostock Secrets
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: sok od kupina, sok od kupina zdravlje, sok od kupine, sok kupina, sok od aronije i kupine, sok za detoksikaciju, recepti kupine, napitci od kupina, kupine za zdravlje, kupina sok,