Topla salata i veganski kajmak – prava proljetna poslastica

Topla salata

Dva kratka, a jako, ali jako ukusna recepta. Odlični u kombinaciji, ali i svaki posebno u nekim drugim kombinacijama. Pa da krenem redom.

Topla salata je idealan međuobrok, a posebice sada kada skačemo iz zimskog u proljetno vrijeme, ali i obratno. Kombinacija namirnica je isto takva, zato tu imamo i naranču koja odlično izbalansira okus masnijeg patlidžana i laganog komorača.

Topla salata i veganski kajmak
Foto: Mare

Sastojci:

Sastojci mogu biti i neki drugi, ali ja sam se odlučila za ove:

  • 1 patlidžan,
  • 1 koromač,
  • 1 naranča,
  • 4-5 češnja češnjaka,
  • 6 rotkvica,
  • 1 šaka mahuna,
  • lisnato povrće po ukusu,
  • 1 žlica maslinovog ulja.

Za marinadu:

  • 3 žlice soka od citrusa
  • sol i papar,
  • kumin i korijander po želji.

Priprema

  1. Komorač narežite na tanke kriške i prelijte marinadom.
  2. Patlidžan izrežite na kolutove, posolite i neka odstoji najmanje 1 sat.
  3. Na maslinovom ulju pržite patlidžan, mahune i češnjak oko pet minuta prije nego dodate i naranču pokidanu na komadiće.
  4. Pirjajte pet minuta, a zatim dodajte komorač zajedno s marinadom.
  5. Uz miješanje, neka se peče još 5 do 10 minuta i pri kraju dodajte rotkvice. Po potrebi dodatno začinite i dodajte ulja.
  6. Pri serviranju dodajte i neko zeleno lisnato povrće, ja sam se odlučila za listiće prokulica.
  7. Jedite toplo, a odlično paše s tostiranim kruhom i veganskim kajmakom.
Topla salata kruh veganski kajmak
Foto: Mare

Napomena: salata je ukusna i kao hladna i možete ju čuvati u frižideru do 3 dana.

Veganski kajmak

Dosad sam ga napravila već šest puta i dalje ne mogu vjerovati kako se tako jednostavan recept pretvori u nešto toliko zastrašujuće slično mliječnim proizvodima. Ni traga okusu indijskih oraščića, a bez obzira što se u receptu koristi mala žlica kokosove kreme, u finalnom okusu se to skoro ne osjeti, a za one s jako osjetljivim nepcem, a tu ubrajam i sebe, slobodno kokosovu kremu zamijeniti jednom velikom žlicom maslinovog ulja.

Mediteran u meni nikada ne spava pa tako ni sada. Recept je osmislila još pred godinu dana moja prijateljica Maja koju sam upoznala u Facebook grupi Moja vegan kuhinja, a ja sam ga tek pred koji tjedan isprobala i doslovno u kontinuitetu napravila ga još nekoliko puta.

Ja baš i ne ponavljam često jela, ali samo zato što me znatiželja jako gura da isprobavam stalno nešto novo. No, kao što sam već rekla ovaj sam radila, zaključno s današnjim danom šest puta. Toliko je dobar. Prije samog recepta, još jedna napomena. Naime, primijetila sam da kad umjesto jogurta koristim žlicu kajmaka za novu turu, da okus bude puno sličniji mascarpone siru. Masniji je i gušći. Jako fino i ne moram ni reći da će uskoro pasti i jedan fini Tiramisu. Pa, eto, uz Majinu dozvolu dijelim s vama recept za najfiniji veganski kajmak.

Veganski kajmak
Foto: Mare

Sastojci

  • 150 g indijskih oraščića,
  • 0.5 dcl vode,
  • 1 žlica veganskog jogurta,
  • 1 žličica kokos kreme (ili punomasno mlijeko) ili 1 žlica maslinovog ulje,
  • sol.

Priprema

  1. Potopiti indijske oraščiće preko noći.
  2. Ocijediti, dodati žlicu jogurta i žličicu kokos kreme/punomasnog mlijeka ili 1 žlicu maslinovog ulja. Prstohvat soli i sve dobro izblendati uz postepeno dodavanje vode. Ne morate iskoristiti svu vodu, ako vidite da vam se dobro blenda.
  3. Prebacite u staklenku i poklopite, ali bez da skroz hermetički zatvorite i ostavite na tamnom mjestu 10 do 12 sati.
  4. Zatim dodajte još soli, po vlastitom okusu, promiješajte s drvenom ili plastičnom žlicom jer metalna nije dobra za fermentaciju. Prebacite u hladnjak i jedite kad se ohladi.
  5. Ovako može izdržati u hladnjaku i do 5 dana, ali toliko je ukusno da vjerojatno neće doživjeti toliko.

Važna napomena: Za novu turu ovakvog kajmaka ne morate koristiti jogurt već sačuvajte jednu žlicu već napravljenog kajmaka pa fermentirajte s njime.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Topla salata i veganski kajmak – prava proljetna poslastica

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.