Umak od avokada za tjesteninu

Umak od avokada za tjesteninu

Umak od avokada za tjesteninu spada u brze i jednostavne umake za pripremu. Odlučite koje namirnice želite kombinirati s avokadom, ubacite sve u blender i za manje od minute imate ukusan i kremast umak za vašu tjesteninu.

Dok se većina voća sastoji uglavnom od ugljikohidrata, avokado je visok u zdravim mastima i to ga čini poprilično jedinstvenim kada govorimo o voću. Izrazito je hranjiv, a dodaje se raznim slatkim i slanim jelima zbog bogatog okusa i teksture.

Postoji mnogo vrsta avokada koji variraju u obliku i boji – od kruškastog do okruglog i zelenog do crnog. Sadrži širok izbor hranjivih sastojaka, uključujući 20 različitih vitamina i minerala.

Hranjivi sastojci avokada su: vitamin K,C, E, kalij, fosfor, od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor folne kiseline. Sadrži i manje količine magnezija, mangana, bakra, željeza, cinka, kalcija i vitamina A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) i B3 (niacin).

Avokado se često favorizira u zdravoj prehrani, a njegova prirodna ulja daju mu orašasti okus, dok ga visok sadržaj proteina čini zadovoljavajućim mesnim nadomjestkom.

Foto: Mare

Odlično ide na toplu kao i na hladnu tjesteninu koja je idealna za ove toplije dane. Upravo umak za hladnu ili tjesteninu na salatu vam donosim danas.

Tjestenina s avokadom
Foto: Mare

Sastojci za umak – dostatan za cca. 500g tjestenine:

  • 1 avokado,
  • 1 limun (sok),
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 200 ml veganskog jogurta,
  • 1 žlica veganske majoneze,
  • sol, papar.
  • po želji kockica, dvije veganskog „feta“ sira.
Umak od avokada za tjesteninu 1
Foto: Mare

Priprema:

  1. Avokado ogulite i narežite na kockice, nakapajte po njemu sok limuna te sve dobro promiješano stavite u vrećicu i u zamrzivač da se dobro ohladi. Minimalno 30 minuta, a može i duže.
  2. Kad su kockice avokada dobro ohlađene ( u redu je i ako su skroz smrznute, blender će to lijepo usitniti) dodajte ih u posudu za blendanje zajedno sa svim ostalim sastojcima za umak. Po želji dodajte i veganskog „feta“ sira. Sve skupa blendajte dok ne dobijete glatku i gustu kremu.
  3. Servirajte na vašu tjesteninu po izboru i dodajte svježe narezane rajčice, vlasac, bosiljak i sezam.
  4. Tako pripremljena tjestenina s umakom može stajati cijeli dan u frižideru i dalje će biti ukusna, svježa i umak neće poprimiti tamnu boju.

Dobar tek!

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: avokado kako ga pripremiti sa tjesteninom, tjestenina sa avokadom, umak blender, umak od avokada, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Umak od avokada za tjesteninu

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Poštovana redakcijo i svi koji čitaju ove stranice ! Recepti su svi odreda vrlo zanimljivi i omogućuju da se čovjek zdravije hrani, no vjerujem da ima i puno onih koji imaju problema sa prehranom, bilo da se radi o ozbiljnim poremećajima u metabolizmu do prolaznih ali neugodnih pojava. Imam poseban problem jer na dosta namirnica imam lošu reakciju (nije alergija !) već nešto nedefinirano (mučnina i bol u središnjem dijelu trbuha !). Bio sam na alergološkom testiranju i test nije ništa pokazao, no problemi se javljaju nakon konzumacije (najčešće) miješane salate ali bez svježih krastavaca, češnjaka i paprike što ne jedem već nekoliko godina ! Jedem cjelovite žitarice, kruha vrlo malo, kuhano voće i povrće (svježe vrlo malo), orašaste plodove, meso )piletinu bez masnoća ili kuhanu-rijetko 2-3 x mjesečno ! Pijem voćne sokove, trošim fermentirane mliječne proizvode, kefir, Grčki i Islandski jogurt, svježi mladi sir-skutu i mlijeka od riže, zobi i badema ali sam od soje prestao jer sam uočio da me nekako “napinje” ! Od masnoća trošim maslinovo-hladno prešano (mutno) nefiltrirano ulje koje u zadnje vrijeme sve teže nabavljam jer su svi počeli filtrirati ! Kuham variva od slanutka, mrkvice i riže, koristim malo origana, morsku sol, ponekad malo kurkume u prahu i naravno maslinovo ulje ali tek na kraju, a najčešće posebno u tanjur tako da se ulje termički ne obrađuje kod iduće konzumacije (nakon što počne vrjeti još najmanje 10 minuta na laganoj vatri). Kad se tako hranim, simptoma skoro da uopće nema ili su neznatni (kratkotrajan osjećaj nelagode !). Ne trošim šećer i slatkiše, zamjena mi je orašasto voće ili suho voće (datulje i marelice). Pijem čajeve i prirodne sokove i naravno vodu s limunom. Vrlo rijetko nekakve kekse (nekoliko vrsta žitarica i suho voće !) ili u kombinaciji sa tamnom čokoladom-pločice sa voć
    em i čokoladom, a izuzetno rijetko nekakve gotove kolače sa kremom ! Tu i tamo popijem Cedevitu ili nešto slično, alkohol skoro uopće ne pijem i ne pušim. Uz takav režim prehrane i svakodnevno vježbam ! Ne odričem se hrane samo pazim na količine, npr ako se počastim kojim keksom Domaćice-3 komada i gotovo, drugo za mene više ne postoji ! Eto, pišite imate li isto ili slično iskustvo ! Zdravi i veseli bili ! Benito Račić, dr.vet.med.