Umak od avokada za tjesteninu

Umak od avokada za tjesteninu

Umak od avokada za tjesteninu spada u brze i jednostavne umake za pripremu. Odlučite koje namirnice želite kombinirati s avokadom, ubacite sve u blender i za manje od minute imate ukusan i kremast umak za vašu tjesteninu.

Dok se većina voća sastoji uglavnom od ugljikohidrata, avokado je visok u zdravim mastima i to ga čini poprilično jedinstvenim kada govorimo o voću. Izrazito je hranjiv, a dodaje se raznim slatkim i slanim jelima zbog bogatog okusa i teksture.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Postoji mnogo vrsta avokada koji variraju u obliku i boji – od kruškastog do okruglog i zelenog do crnog. Sadrži širok izbor hranjivih sastojaka, uključujući 20 različitih vitamina i minerala.

Hranjivi sastojci avokada su: vitamin K,C, E, kalij, fosfor, od vitamina B kompleksa izvrstan je izvor folne kiseline. Sadrži i manje količine magnezija, mangana, bakra, željeza, cinka, kalcija i vitamina A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) i B3 (niacin).

Avokado se često favorizira u zdravoj prehrani, a njegova prirodna ulja daju mu orašasti okus, dok ga visok sadržaj proteina čini zadovoljavajućim mesnim nadomjestkom.

Foto: Mare

Odlično ide na toplu kao i na hladnu tjesteninu koja je idealna za ove toplije dane. Upravo umak za hladnu ili tjesteninu na salatu vam donosim danas.

Tjestenina s avokadom
Foto: Mare

Sastojci za umak – dostatan za cca. 500g tjestenine:

  • 1 avokado,
  • 1 limun (sok),
  • 1 žlica maslinovog ulja,
  • 200 ml veganskog jogurta,
  • 1 žlica veganske majoneze,
  • sol, papar.
  • po želji kockica, dvije veganskog „feta“ sira.
Umak od avokada za tjesteninu 1
Foto: Mare

Priprema:

  1. Avokado ogulite i narežite na kockice, nakapajte po njemu sok limuna te sve dobro promiješano stavite u vrećicu i u zamrzivač da se dobro ohladi. Minimalno 30 minuta, a može i duže.
  2. Kad su kockice avokada dobro ohlađene ( u redu je i ako su skroz smrznute, blender će to lijepo usitniti) dodajte ih u posudu za blendanje zajedno sa svim ostalim sastojcima za umak. Po želji dodajte i veganskog „feta“ sira. Sve skupa blendajte dok ne dobijete glatku i gustu kremu.
  3. Servirajte na vašu tjesteninu po izboru i dodajte svježe narezane rajčice, vlasac, bosiljak i sezam.
  4. Tako pripremljena tjestenina s umakom može stajati cijeli dan u frižideru i dalje će biti ukusna, svježa i umak neće poprimiti tamnu boju.

Dobar tek!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
06-08-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni