Umak od kopra – zdravi i ukusni recepti za ukusni začin jelima od ribe

Umak od kopra

Kopar (Anethum graveolens) je jednogodišnja biljka žutih cvjetova podrijetlom iz Azije. Danas je raširena po cijelom svijetu, a najviše se koristi kao začin. Zbog eteričnih ulja djeluje pozitivno na probavu i imunosni sustav. Umak od kopra je izvrstan dodatak jelima od ribe, mesa ili povrća.

U nastavku članka donosimo više recepata za ukusni umak od kopra kojim već danas možete upotpuniti svoja jela.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kopar – začin

Kopar je zeljasta jednogodišnja biljka koja može narasti do otprilike 1 metra visine. Cvjeta od kasnog proljeća do kraja ljeta, a sjemenke kopra sazrijevaju na jesen. Aromu kopru daju eterična ulja kojih najviše ima prije nego biljka procvjeta.

Biljka kopar

Biljka kopar, a posebno čaj od kopra, se koristi za liječenje i poboljšavanje:

  • probave,
  • apetita,
  • imuniteta,
  • protiv infekcija,
  • nadutosti.

Ljekoviti dijelovi biljke su listovi, cvjetovi i sjemenke. Ljekovita svojstva se pripisuju sljedećim spojevima:

  • mineralima – magneziju, fosforu, cinku, kalciju, željezu i bakru,
  • vitaminima – vitaminu C, vitaminu A, tiaminu, niacinu, pantotenskoj kiselini, folnoj kiselini,
  • monoterpenima – limonenu, karvonu i anetofuranu,
  • flavonoidima – kemferolu i viceninu.

Kao začin se kopar najviše koristi u europskoj kuhinji. Umak od kopra davno je pravio i popularni kuhar Stevo Karapandža. Kupljeni svježi kopar možete čuvati u malo vode da ne uvene, a kao takav je najviše dostupan ljeti. Suhi kopar možete kupiti tijekom cijele godine jer se pakira u celofanske ili plastične vrećice.

Sam po sebi kopar ima slatkast i pomalo gorak okus, s tim da sjemenke imaju jači i ljući okus.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kopar – recepti

Umak od kopra je najčešći dodatak jelima od ribe i vegeterijanskim jelima. Umak od kopra se koristi za ribu:

  • losos,
  • pastrvu,
  • šarana,
  • haringe.

Jela od kopra

Kopar se također lijepo slaže s:

  • plodovima mora,
  • jelima s rižom,
  • vegeterijanskim jelima s krompirom, ciklom, kupusom ili grahom.

Umak od kopra i vrhnja

Kopar sos sa vrhnjem je lagan i osvježavajuć. Nadopunite ga limunom ili češnjakom te prelijte preko pripremljenog jela od ribe ili povrća. Vrijeme pripreme je svega 15 minuta.

Sastojci koje ćete trebati su:

  • 1 čaša kiselog vrhnja,
  • 2 žličice nasjeckanog ili sušenog kopra,
  • 1 sitno nasjeckani češanj češnjaka,
  • malo soka od limuna,
  • malo limunove korice,
  • 1 jušna žlica mlijeka,
  • pola žličice šećera,
  • sol.

Kako biste napravili umak od kopra, samo trebate dobro pomiješati sve sastojke. Malo šećera će izbalansirati gorčinu kopra, a mlijekom dajete punoću okusu. Umak možete pohraniti u zdjelici i čuvati u hladnjaku par dana, a hladni umak od kopra upotpunit će bilo koje jelo.

Sos od kopra s mlijekom

Veganski recept za sos od kopra ne sadrži mlijeko životinjskog porijekla, već kokosovo. Ovaj ukusni umak podignut će okus bilo kojem jelu, od salate do ručka. Možete ga koristiti kao dip za sjeckano povrće ili kao preljev za salatu.

Trebat ćete sljedeće sastojke:

  • 2 žličice svježeg ili sušenog kopra,
  • pola čaše kokosovog mlijeka,
  • malo soka od limuna,
  • prstohvat kurkume,
  • sol i papar po želji.

Sve sastojke izmiješajte u zdjeli i ohladite prije posluživanja. Umak od kopra i mlijeka možete izmiješati i u blenderu ako želite jako finu teksturu. Kurkuma će umaku dati posebni blago gorki i ljutkasti okus. Ako dodate više kurkume sos od kopra i mlijeka će poprimiti žućkastu boju.

Ako želite koristiti kravlje mlijeko, možete napraviti drukčiju verziju umaka od kopra i mlijeka. Trebat ćete:

  • pola šalice običnog grčkog jogurta,
  • pola šalice nemasnog kravljeg mlijeka,
  • 1 žličica maslinovog ulja,
  • 1 žličica sjeckanog svježeg ili sušenog kopra,
  • malo soka od limuna,
  • sol i papar po želji.

Sve sastojke dobro izmiješajte pjenjačom ili u blenderu. Umak od kopra stavite u hladnjak minimalno sat vremena da se ohladi. Umak možete čuvati i do par dana u zdjelici s poklopcem.

Umak od kopra i vlasca

Vlasac je mirisna biljka iz porodice luka. Jako se lako uzgaja i raste u gotovo svim klimatskim uvjetima. Ima lijepe ljubičaste cvjetove, a listovi mu se koriste kao začin. Štiti od bolesti srca i krvnih žila jer ima antioksidacijsko djelovanje. Antioksidansi su flavonoidi:

  • karoten,
  • zeaksantin,
  • lutein.

U kulinarnom smislu se upotrebljava samo svjež ili sušen, bez termičke obrade. Termolabilni sastojci vlasca inaktiviraju se pri višim temperaturama. Vlasac se lijepo slaže s raznim jelima, od juha i salata do ribljih jela.

Umak od vlasca i kopra napravite od sljedećih sastojaka:

  • pola čaše kiselog vrhnja,
  • pola čaše jogurta,
  • 2 žličice svježeg ili sušenog kopra,
  • 2 žličice svježeg ili sušenog vlasca,
  • sol i papar po želji.

Sve sastojke pomiješajte, a umak prije posluživanja ohladite.

Umak od limuna i kopra

Aroma limuna će istaknuti prirodni okus kopra u jelima koja začinite ovim umakom. Priprema se jako brzo, u svega 10 minuta. Ukusni umak od limuna i kopra možete spremiti u hladnjak i koristiti par dana.

Potrebni sastojci su:

  • mala žličica sušenog kopra,
  • malo soka od limuna,
  • 2 jušne žlice kiselog vrhnja,
  • 2 jušne žlice niskomasnog jogurta,
  • sol,
  • na vrhu žličice šećera.

Priprema je veoma jednostavna, trebate dobro pomiješati sve sastojke i ostaviti umak par minuta u hladnjaku. Ohlađeni umak će poboljšati okus jelima od kopra.

Kopar začin

Umak od kopra i senfa

Za svega 5 minuta možete pripremiti ukusni i pikantni umak od kopra i senfa. Uz ta dva osnovna sastojka možete kombinirati i druge poput octa, krastavaca ili luka. Preporučuje se upotreba Dijon senfa.

Jedna verzija umaka pravi se od sljedećih sastojaka:

  • pola šalice senfa,
  • dva nasjeckana kisela krastavca,
  • pola glavice nasjeckanog crvenog luka,
  • 1 žličica sušenog kopra.

Druga verzija je pikantnija jer se u umak dodaje malo ljutog sosa. Sastojci su:

  • pola šalice senfa,
  • 2 žličice sušenog kopra,
  • par kapi ljutog umaka,
  • 2 jušne žlice jabučnog octa,
  • pola male žličice šećera.

Slatki umak od kopra i senfa napravite od sljedećih sastojaka:

  • 3 jušne žlice senfa,
  • 1 žlica meda,
  • 1 žlica jabučnog octa,
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja,
  • 1 žličica sušenog kopra.

Ove umake možete čuvati u hladnjaku par dana, a pohranite ih u zdjelici s poklopcem.

Umak od kopra i jogurta

Gusti kremasti umak od kopra i grčkog jogurta napravite kao prilog pripremljenom pečenom lososu ili povrću. Vrijeme pripreme je svega 5 minuta, a ovakav umak od kopra i češnjaka sadrži samo 42 kalorije.

Potrebni sastojci su:

  • 2 čaše običnog grčkog jogurta,
  • 2 žličice sjeckanog ili sušenog kopra,
  • malo limunovog soka,
  • 2 sjeckana češnja češnjaka,
  • 2 sjeckana kisela krastavca.
  • sol,
  • papar.

Priprema je jednostavna. Nakon što nasjeckate krastavce i češnjak, stavite sve sastojke u zdjelu i dobro ih izmiješajte. Umak od kopra i češnjaka ohladite prije posluživanja.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
31-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: umak od kopra, kopar sos, umak od kopra i cesnjaka, sos od kopra, umak od kopra za ribu, kopar sos sašina kuhinja, kopar začin, salsa od kopra, varivo od kopra, umak od jogurta i kopra,