Varivo od cvjetače – ukusni i zdravi recepti za hranjiva jela

Varivo od cvjetače

Cvjetača ili karfiol je biljka iz porodice Brassicaceae, odnosno divljih kupusa. Cvjetača je dobra za zdravlje jer sadrži kalcij, vitamine C i B6 te minerale poput željeza i magnezija. Cvjetača se može pripremiti na mnoge načine, a mi donosimo ukusne recepte za varivo od cvjetače.

Varivo od cvjetače – recepti

Cvjetača će se odlično uklopiti u bilo koje varivo od povrća. Lako se čisti i brzo se skuha, a rezultat je fino domaće jelo. Pročitajte najfinije recepte za zdravi i bogati ručak od karfiola.

Varivo od cvjetače i krumpira

Karfiol varivo

Za lagano varivo od karfiola trebat će Vam sljedeći sastojci:

Prije kuhanja, očistite i operite sve povrće, a zatim:

  1. Nasjeckajte luk, češnjak, mrkvu i krumpire, cvjetaču odvojite na manje komade, a kelj odvojite od tvrdih dijelova i narežite na trakice.
  2. U dubokom loncu zagrijte maslinovo ulje i popržite mladi luk i češnjak.
  3. Dodajte cvjetaču, mrkvu i krumpir te pirjajte par minuta.
  4. Zalijte s vodom i pričekajte dok ne uzavre, a zatim umiješajte narezani kelj.
  5. Kuhajte pola sata, a pri kraju začinite solju, paprom ili drugim začinima po želji.

Varivo od cvjetače i graška

Povrtni grašak je biljka iz porodice mahunarki bogat vitaminom A i magnezijem. Cvjetača na lešo dobro će se uklopiti u finom varivu s graškom.

Sastojci koje ćete trebati su:

  • 400 grama graška,
  • 1 srednja cvjetača,
  • 1 glavica crvenog luka,
  • 3 mrkve,
  • 1 decilitar maslinovog ulja,
  • 2 decilitra kiselog vrhnja,
  • 2 jušne žlice brašna,
  • začini po želji: sol, papar, peršin, kopar

Prije kuhanja, sve povrće operite i narežite na komadiće srednje veličine. Nakon toga slijedite postupak:

  1. U dubokom loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk i mrkvu te pirjajte s decilitrom vode.
  2. Nakon 10 minuta dodajte grašak i zalijte vodom tako da prekrije povrće u loncu.
  3. Nakon 15 minuta dodajte cvjetaču.
  4. Brašno izmiješajte s malo vode i dodajte u lonac.
  5. Zatim dodajte kiselo vrhnje i kuhajte još 5 minuta.
  6. Začinite varivo po želji.

Pogledajte ovaj zanimljivi video recept za varivo od povrća:

Maneštrica od karfiola

Maneštra je tradicionalno istarsko jelo koje sadrži pešt od peršina, grah i slanutak. U maneštru se stavlja i suho meso poput slanine ili kobasica, ali ako želite da jelo bude vegetarijansko, dodajte raznovrsnije povrće.

Za vegetarijansku maneštru od karfiola su potrebni sljedeći sastojci:

  • 250 grama šarenog graha,
  • 300 grama slanutka,
  • 200 grama karfiola,
  • 2 veća krumpira,
  • 3 češnja češnjaka,
  • 200 grama pelata,
  • list celera,
  • lovorov list,
  • začini po želji: sol, papar, peršin, kopar

Pešt od peršina pripremite tako da sitno nasjeckajte peršin, celer i češnjak. To ćete kasnije dodati u lonac. Krumpir i cvjetaču očistite i nasjeckajte na manje komadiće. 

Za pripremu maneštre od karfiola slijedite ovaj postupak:

  1. Slanutak namočite preko noći, a grah 4 sata prije kuhanja.
  2. Ocijedite ih, kratko prokuhajte i bacite prvu vodu.
  3. U dubokom loncu ponovno stavite kuhati grah i slanutak, a kad zakipi, dodajte pripremljeni pešt.
  4. Kad grah i slanutak napola omekšaju, dodajte krumpir, pelate, lovorov list i začine.
  5. Kad su grah i slanutak gotovo kuhani, dodajte karfiol i peršin.

Varivo od karfiola

Varivo od cvjetače i brokule

Za lagani čušpajz od cvjetače i brokule trebat će Vam:

  • 400 grama cvjetače,
  • 400 grama brokule,
  • 1 glavica luka,
  • 2 mrkve,
  • 50 mL bijelog vina,
  • 1 decilitar maslinovog ulja,
  • 2 decilitra vrhnja za kuhanje,
  • 1 jušna žlica brašna,
  • začini po želji.

Prije pripreme očistite i operite povrće, a zatim ga narežite na manje komadiće.

Priprema se odvija na sljedeći način:

  1. Na maslinovom ulju popržite luk dok ne poprimi zlaćanu boju.
  2. Dodajte bijelo vino i nasjeckano povrće.
  3. Zalijte povrće s pola litre vode i začinite.
  4. Nakon 10 minuta kuhanja, odvojite decilitar tekućine iz lonca u šalicu.
  5. U šalici pomiješajte tu tekućinu s vrhnjem i brašnom te tu smjesu dodajte u lonac.
  6. Nastavite kuhati varivo još 10 minuta.

Varivo od brokule i krumpira

Varivo od karfiola možete pripremiti i u kombinaciji s brokulama, krumpirom i tikvicama. Kuhana cvjetača s brokulom dat će hranjivi i ukusni ručak.

Sastojci:

  • 2 krumpira,
  • 1 veća tikvica,
  • 200 grama brokule,
  • 200 grama karfiola,
  • 1 crveni luk,
  • 1 žlica koncentrata rajčice,
  • začini po želji,
  • voda,
  • 1 decilitar maslinovog ulja.

Varivo od brokule i karfiola pripremite ovako:

  1. Povrće operite i nasjeckajte.
  2. Na maslinovom ulju dinstajte luk dok ne zažuti, a zatim dodajte krumpir.
  3. Dinstajte krumpir par minuta, a zatim ga zalijte vodom.
  4. Kad krumpir omekša, dodajte preostalo povrće i začinite po želji.
  5. Možete dodati i koncentrat od rajčica ako želite jači okus.
  6. Kuhajte dok sve povrće ne bude mekano i kuhano.

Cvjetača i brokula

Varivo od cvjetače i piletine

Cvjetača i piletina dobar su spoj ako svom varivu želite dodati malo životinjskih proteina. Za jelo na žlicu možete koristiti meso od pilećih prsa. Ovo jelo je jednostavno i nećete ga dugo pripremati.

Potrebni sastojci za varivo od cvjetače i piletine su:

  • 200 grama pilećih prsa,
  • 200 grama cvjetače,
  • 1 krumpir,
  • 1 crveni luk,
  • 2 mrkve,
  • 1 decilitar maslinovog ulja,
  • 2 litre vode,
  • začini po želji: sol, papar, peršin, kopar

Prije kuhanja, operite i nasjeckajte povrće, a piletinu očistite od žilica i narežite na manje komadiće. Nakon toga slijedite postupak:

  1. U dubokom loncu zagrijte ulje i prodinstajte luk dok ne zažuti.
  2. Dodajte piletinu i dinstajte je 10 minuta.
  3. Nakon toga dodajte krumpir, mrkve i vodu te kuhajte oko 25 minuta.
  4. Pred sam kraj kuhanja ubacite cvjetaču.
  5. Dodajte začine i kuhajte još 5 minuta.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.17 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
21-02-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: varivo od cvjetace, cvjetača varivo, karfiol na leso, varivo cvjetaca, sto je cvjetaca, kuhana cvjetača sa krumpirom, kuhana cvjetača lešo, Karfiol na varivo, jela od cvjetace, domaca hrana cvijetaca ili karfiol,