Varivo od ječma i slanutka – recept

Varivo od slanutka s ječmom

Ječam, žitarica koju povijest pamti kao jednu od najstarijih kultiviranih biljaka Europe, obiluje važnim mineralima kao što su kalij, magnezij, selen, fosfor i cink, odličan je izvor vlakana i ima nizak glikemijski indeks.

Pržen kao za kavu, fermentiran u alkoholnim pićima, kao slad ili samljeven u brašno, namjene su mu raznolike. Meni jedna od najdražih verzija kuhanog ječma je u minestrone juhi s gljivama, dok ga ljeti često koristim hladnog u salatama, a danas vam predstavljam varivo s ječmom i slanutkom.

Ja sam u receptu koristila konzervirani slanutak, no slobodno možete koristiti suhi. Vodite računa o vremenu namakanja i sukladno tome vremenu kuhanja, a više o savjetima takve vrste, kao i o samom slanutku pročitajte ovdje.

Želite li varivo servirati u „posudicama“ od kruha to možete skoro s bilo kojim od recepata za kruh s kojim možete formirati loptice veličine zdjelice koje onda izdubite kako bi napravili mjesto za varivo. Ako želite da korica bude još hrskavija, nakon što ste izvadili mekani dio kruha iz unutrašnjosti premažite ih lagano maslinovim uljem i zapecite 5-7 minuta u prethodno ugrijanoj pećnici. Čisto da se ugriju i da ulje napravi hrskaviju koricu iznutra kako bi ona bila još ukusnija kad se natopi s varivom.

Košarice od kruha
Foto: Mare

Nekoliko mojih recepata/varijanti krušnih posudica opisat ću vam u nekom od narednih tekstova kada ću vam i predstaviti recept za istarsku jotu. Krepku, gustu i ukusnu juhu s kupusom, idealnu za kad još malo zahladi.

Za pun lonac variva, dostatno za 4 izdašne porcije, trebat će vam:

  • 200 g ječma,
  • 240 g slanutka, prethodno kuhanog,
  • 2 srednje velika krumpira,
  • 2 l povrtnog temeljca,
  • 2 luka,
  • 1 mrkva,
  • 4 žlice ulja,
  • sol i papar,
  • svježi komorač.
Košarice od kruha punjene varicom od slanutka
Foto: Mare

Priprema

  1. Na 2 žlice ulja kratko popržite mrkvu koju ste prethodno narezali na kolutiće.
  2. Dodajte povrtni temeljac te ječam. Dobro promiješajte i kuhajte 20-ak minuta.
  3. Za to vrijeme nasjeckajte luk na sitne kockice i pržite ga na 2 žlice ulja. Posolite lagano da ispusti vodu, a po potrebi podlijevajte koristeći vodu u kojoj se kuhaju ječam i mrkva. Luk je potrebno dinstati dok se ne karamelizira.
  4. Nasjeckajte krumpir na male kockice i nakon što se varivo kuhalo dvadesetak minuta dodajte ga u njega zajedno sa slanutkom, osim ako koristite namočeni, onda ga je potrebno dodati odmah na početku, kad i ječam. Smanjite jačinu vatre i pokrijte poklopcem neka se lagano sve krčka još 10-ak minuta.
  5. Kad je luk gotov, dodajte mu jednu punu šalicu variva i sve usitnite štapnim mikserom ili blenderom. Dobit ćete gustu kremu koju ćete onda vratiti nazad u varivo i dobro sve promiješati. To će varivu dati kremastu gustoći i pojačani okus zbog karameliziranog luka. Po vrhu stavite svježi komorač koji se odlično slaže s ječmom.

Napomene:

  • možete ostaviti dio karameliziranog luka sa strane pa ga tijekom serviranja dodati u varivo, posebice ako volite okus i teksturu karameliziranog luka.
  • ako volite kiselije okuse, na ovo varivo bi idealno bilo poslužiti malo kisele repe.
  • varivo možete čuvati u hladnjaku više dana, a tijekom podgrijavanja vjerojatno će biti potrebno dodati malo vode jer će ono stajanjem postati još gušće.

Dobar tek!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
26-11-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni