Varivo od leće – dva ukusna recepta za pripremu

varivo-od-lece

Leća je veoma vrijedna mahunarka zbog svojih dobrobiti za organizam. Bogata proteinima, vlaknima i željezom, poželjno ju je konzumirati što češće. Varivo od leće stoga je izrazito popularno zbog brzine pripreme. U nastavku vam donosimo nekoliko recepata za pripremu ove nutritivno bogate namirnice.

Postoji nekoliko vrsta leće poput crvene, smeđe, zelene, žute pa čak i crne. Bilo koja vrsta poželjna je kao dodatak raznim jelima ili sama glavni sastojak u varivima. Poput graha, leća je bogata proteinima, vlaknima i željezom uz neznatan udio masnoća.

Više o nutritivnim vrijednostima leće i recept za jednostavnu pripremu variva od leće pročitajte ovdje. Slijedi nekoliko recepata za varivo od leće s ječmom, slanutkom i porilukom kako biste dodatno pojačali prehranu zdravim namirnicama i unijeli raznolikost u pripremu uobičajenih variva.

Svako varivo uključuje pripremu zaprške koja pomaže zgusnuti varivo i dati mu kremastu teksturu. Nju možemo lako pripremiti tako da na ulju dinstamo luk ili češnjak dok ne požuti, dodamo nekoliko žlica oštrog brašna i crvenu papriku te polagano dodajemo vodu kako bi se sve umutilo i počelo zgušnjavati.

Varivo od leće i slanutka

Varivo od leće i slanutka

  • 250 g leće
  • 200-250 g slanutka
  • 1 luk, 4-5 mrkvi, 1-2 režnja češnjaka
  • Začini: sol, papar, vegeta i crvena paprika
  1. Slanutak i leću potrebno je namakati tijekom noći u odvojenim posudama, s dvostruko više vode. Prije kuhanja ih ocijedimo i dobro isperemo.
  2. Prvi korak je očistiti mrkvu i luk te ih nasjeckati na kockice, a zatim mrkvu dinstati na ulju dok ne omekša. Tada dodajemo luk i miješamo dok on ne požuti.
  3. Sljedeći korak je dodavanje slanutka i leće te sve prelijemo vodom dok sastojci nisu pokriveni s 2 cm vode iznad. Dodajte sol i poklopite na 30 minuta kako bi se sve ukuhalo.
  4. U međuvremenu napravimo zapršku na češnjaku po prethodnim uputama, dodamo je varivu uz željene začine i sve kuhamo još 10-15 minuta.

Varivo od leće i poriluka

Varivo od leće s porilukom

  • 200 g leće
  • 1 poriluk
  • 1 luk, 2-3 mrkve, 2 korijena peršina s lišćem,
  • Žačini: bosiljak, peršin, curry, crvena paprika, sol i papar
  1. Leću prethodno namočite tijekom noći, a ujutro dobro isperite i procijedite.
  2. Prvo očistite luk, korijen peršina i mrkvu, a onda dinstajte luk na ulju dok ne požuti te mu dodajte nasjeckanu mrkvu i peršin na kockice ili kolutiće.
  3. Zatim dodajte svježe nasjeckani peršinov list i poriluk pa sve dinstajte još 5-10 minuta. Dodajte leću i sve prelijte vodom tako da su sastojci pokriveni, dodajte začine (1-2 žličice svakog) te na kraju soli i papra po želji.
  4. Kuhajte 20-30 minuta i na kraju probajte je li leća dovoljno meka za vaš ukus.

Varivo od leće i ječma

Varivo od leće s ječmom

  • 250 g leće
  • 250 g ječmene kaše
  • 150 ml pasirane rajčice
  • 1 luk, 2-3 režnja češnjaka, 2-3 mrkve
  • Začini: sol, vegeta, papar, peršin, lovor
  1. Leću namočiti preko noći, a ujutro dobro isprati i ocijediti. Ječam namočiti 2 sata prije kuhanja, također ga procijediti i kuhati 15 minuta prije ostalih sastojaka te ga ponovno ocijediti.
  2. Očistiti mrkvu i narezati na kockice ili kolutiće, dinstati na ulju dok ne omekša pa dodati nasjeckani luk i ponoviti dok luk ne požuti. Sada dodajte češnjak, sol i vegetu.
  3. Nakon minute miješanja dodajte leću i ječam, prelijte vodom da pokrije sastojke. Dodajte papar i lovorov list po želji, poklopite i pustite da se kuha 35 minuta.
  4. Potom probajte je li sve dovoljno mekano i kuhano, a pred kraj dodajte sitno nasjeckani peršin.

U svako varivo s lećom možete dodati krumpir, no zbog nadutosti koju mahunarke uobičajeno uzrokuju to nije preporučljivo. Škrob iz krumira i šećer poželjno je konzumirati 2-3 sata prije ili poslije jela s mahunarkama.

Ukoliko konzumirate meso, recept za varivo od leće s mesom možete pronaći ovdje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.29 / 5   7
Facebooktwitterpinterestmail
01-01-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: varivo od lece, leća recepti, recepti za leće, recepti leća, recepti jela sa lecom, recept varivo leca, leća varivo, leća na varivo, kuhanje leće recepti, jela sa lecom,