Varivo od mahuna s batatom

Varivo od mahuna s batatom

Mahune spadaju u ono povrće koje je izrazito ukusno, zdravo i bez puno kompliciranja kod pripreme. Imaju jako malo kalorija i masti i ne sadrže kolesterol. Bogate su vlaknima i proteinima, a izvor su vitamina A, C, K, B6 te folne kiseline. Po pitanju minerala, mahune su dobar izvor kalcija, silicija, željeza, mangana, kalija i bakra.

Jako se lako uzgajaju i ja ih svake godine obavezno imam u vrtu, no kako još nisu za branje, za ovo varivo sam upotrijebila smrznute mahune. Odlučila sam kombinirati dvije vrste,  žute i zelene mahune.

Vrijeme kuhanja svježe ubranih mahuna je otprilike 20 minuta dok smrznutima treba tek oko desetak minuta. Bez obzira koristite li vi svježe ili smrznute, ovo varivo je jako jednostavno i brzo napraviti, a samo treba prilagoditi vrijeme kuhanja. Kao i većina variva, jako je ukusno i ako ga jedete drugi dan. Bitno je pripaziti da ga čuvate u hladnjaku.

Jako često variva takvog tipa sadrže i krumpir, no ja sam se odlučila za narančasti batat koji će varivu dati vedriji izgled, slatkasti okus i dodatno ga obogatiti zdravim nutrijentima.

Kad su u pitanju variva od povrća ja uvijek za bazu koristim povrtni temeljac. Okus jela je puno bogatiji, a odlučite li umjesto povrtnog temeljca koristiti vodu vodite računa o tome da malo jače začinite varivo.

Također, ovog puta sam za zgušnjavanje koristila zapršku i dio već kuhanog batata, a vi po želji možete koristiti neko vrhnje na bazi bilja. Vjerujem kako bi zobeno vrhnje isto odlično odgovaralo u ovaj tip variva.

Za one dane kada vam se jede nešto na žlicu, a ne želite provesti previše vremena za štednjakom, ovakvo varivo je odličan izbor. Kako ja volim kombinirati kontrastne okuse i teksture, a varivo vuče na slatko, uz njega sam poslužila i najobičniju salatu od rikole i tanko rezanu bijelu rotkvu – daikon na koju sam nakapala malo limuna i sitno kosanog peršina. Nećete pogriješiti ni ako rikolu i daikon dodate direktno u tanjur tijekom serviranja jela.

Varivo od mahuna s narančastim batatom
Foto: Mare

Za 4 porcije variva trebat će vam:

  • 500 g mahuna (ja sam koristila zelene i žute),
  • 1 srednje velik narančasti batat,
  • 1 glavicu luka,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 130 ml povrtnog temeljca ili vode,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • sol, papar i po želji vegetu.

Za zapršku:

  • 2 žlice oštrog brašna,
  • 3 žlice maslinovog ulja.

Priprema:

  1. U loncu u kojem ćete kuhati varivo najprije kratko dinstajte sitno kosani luk na maslinovom ulju. Možete ga odmah i posoliti i kad poprimi staklastu teksturu dodajte batat koji ste izrezali na kockice veličine 2 do 3 cm. Kratko promiješajte da se i batat malo zapeče s lukom.
  2. Ulijte povrtni temeljac ili vodu, ovisno što ste odlučili koristiti.
  3. Kada tekućina proključa, dodajte mahune, a u drugoj posudi krenite s izradom zaprške.
  4. Na maslinovom ulju postupno dodajte brašno i popržite uz konstantno miješanje. Kad je zaprška poprimila blago žutu boju dodajte malo tekućine iz variva i miješajte dok ne dobijete glatku gustu smjesu.
  5. Zapršku ulijte u varivo, dobro sve promiješajte, dodajte prstohvat papra i po potrebi soli. Ako niste koristili povrtni temeljac nego varivo radite s vodom, možete dodati vegetu ili neki sličan začin.
  6. Smanjite jačinu na kojoj se kuha varivo, poklopite i pustite da se lagano krčka desetak minuta.
  7. Kad su mahune i batat kuhani, nekoliko kockica batata izvadite i vilicom grubo izgnječite te vratite nazad u varivo.
  8. Varivo poslužite odmah toplo, a ostane li nešto variva kad se ohladi možete ga spremiti u hladnjak i sljedeći put kad ga odlučite jesti možete ga zagrijati ili jesti hladnog. Odlučite li ga grijati možda ćete trebati dodati malo vode jer se varivo stajanjem još malo zgusne.

Dobar tek!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
10-06-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni