Varivo od graška i mrkve – jednostavno i ukusno

Varivo od graška i mrkve

Jednostavno varivo koje uz par trikova postaje neodoljivo slasno varivo s još većim naglaskom na okus mrkve i graška. Kako? Bez ikakvih neobičnih začina intenzivniji kremasti okus varivu dati će kombinacija različitih termičkih obrada.

Naime, mrkvu ćete najprije kuhati s krumpirom, a zatim zapeći u umaku s graškom. Varivo ne zahtijeva puno posla, a već pri prvom zalogaju bit će vam drago da ste ga odlučili spremiti baš na ovaj način. Osim različitih termičkih obrada i sama veličina mrkve itekako utječe na okus. Pri kuhanju ostavit ćete ju cijelu, a ako ste u mogućnosti birajte najmanje mrkve jer su one slađe, a isto tako napravite i s krumpirom.

Varivo od graška i mrkve prije pečenja
Foto: Mare

Pri pečenju te mrkve ćemo samo prepoloviti po duljini. Kombinacija kuhanja i pečenja mrkvu će karamelizirati i tako intenzivirati njezine okuse, a za dodatnu hrskavu teksturu dodat ćemo par kockica starog kruha natopljenog u maslinovom ulje.

Sastojci

Za zapečeno varivo trebat će vam:

  • 300 g svježe mrkve,
  • 400 g smrznutog graška,
  • 500 g krumpira,
  • 2 luka,
  • 1 glavica češnjaka,
  • 50 g korijena celera,
  • 700 ml povrtnog temeljca,
  • 200 ml biljnog vrhnja za kuhanje,
  • 1 žlica koncentrata od rajčice,
  • 100 ml bijelog vina,
  • 3 žlice maslinovog ulja,
  • sol i papar,
  • 2 kriške starog kruha,
  • timijan i ružmarin po želji.
Varivo od graška i mrkve
Foto: Mare

Priprema

  1. Krumpir i mrkvu skuhajte bez guljenja, možete i zajedno u istom loncu.
  2. Za to vrijeme dinstajte na maslinovom ulju luk (koji ste nasjeckali na srednje velike kockice) i naribani korijen celera. Najprije malo posolite da ispuste vodu, dodajte češnjak koji izrežete samo na polovice poprijeko, a kad luk već dobije intenzivniju žutu boju podlijete ga vinom. Kad vino ispari dodajte koncentrat rajčice i nastavite dinstati uz povremeno dolijevanje povrtnog temeljca. Sveukupno dinstajte oko 30-ak minuta, a pri kraju dodajte biljno vrhnje za kuhanje te papar i po potrebi još soli. Ugasite i dodajte grašak.
  3. U duboki lim za pečenje ili vatrostalnu zdjelu posložite kuhani krumpir kojeg ste u međuvremenu, baš kao i mrkvu očistili od kore, a po potrebi ga i narezali na srednje velike komade. U mom slučaju krumpir je bio manji pa sam odlučila ostaviti ga cijelog. Prelijte krumpir umakom i graškom i posložite po vrhu mrkve koje ste razrezali po duljini i komadiće kruha natopljene u maslinovom ulju. Po želji začinite ružmarinom i timijanom.
  4. Zapecite 30-ak minuta na 200°C ili ovisno o stupnju zapečenosti kojeg želite, ali i količini umaka kojeg na kraju želite no minimalno vrijeme ne smije biti kraće od onog koliko je potrebno grašku da se skuha.

Dobar vam tek!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Zapečeno varivo, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Varivo od graška i mrkve – jednostavno i ukusno

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.