Varivo od slanutka i leće

Varivo od slanutka i leće

Slanutak, hranjiva mahunarka delikatnog orašastog okusa i koncentrirani izvor proteina svoje porijeklo vuče sa Srednjeg istoka, regije u kojoj ta namirnica i nakon sedam tisuća godina ima povlašteni status i zastupljenost u jelima. Benefiti njegove konzumacije su mnogi, baš kao i bogatstvo vitamina i minerala koje sadrži. 

Jeste li znali da je njegovo latinsko ime Cicer arietinum što znači mali ovan?

Kažu da je to ime dobio zbog oblika zrna koje podsjeća na ovnovu glavu, ali možda nije pretenciozno reći i da mu zbog željeza, fosfata, kalcija, magnezija, mangana, cinka i vitamina K koje sadrži možemo pripisati i tvrdoglavu snagu. Dostupan nam je čitave godine u obliku suhog, konzerviranog ili mljevenog u brašnu i preporuka je koristiti ga često u našoj prehrani. 

U ovom receptu odlučila sam ga kombinirati s crvenom lećom, koja je također bogati izvor proteina, vitamina i minerala. Tako u njoj nalazimo željezo, tiamin, folate, pantotensku kiselinu, gotovo je bez masti i šećera, a  izvor vitamina B skupine uključuje vitamin B6 i B9. 

Za pripremu ovog variva možete koristiti i konzervirani slanutak pa tako skratiti kuhanje variva na manje od pola sata ili namakati suhi slanutak. Što se dulje namače, to mu je kraće vrijeme kuhanja. Primjerice, ako biste ga namakali 14 sati, vrijeme kuhanja bi mu otprilike iznosilo sat vremena.

U svom receptu koristila sam konzervirani slanutak pa su i koraci, kao i vrijeme pripreme prilagođeni tome.

Priprema variva od slanutka i leće
Foto: Mare

Za 4 – 6 tanjura variva bit će vam potrebno:

  • 240 g ocijeđenog konzerviranog slanutka,
  • 150 g crvene (oljuštene) leće,
  • 1 luk,
  • 4 režnja češnjaka,
  • 2 mrkve,
  • 150 ml pasirane rajčice,
  • 200 g krumpira,
  • 200 ml zobenog vrhnja za kuhanje,
  • 1 žlica koncentrata od rajčice,
  • sol,
  • 750 ml povrtnog temeljca,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 1 žličica harissa začina po želji.

Za serviranje:

  • peršin, 
  • kiselica,
  • zelena rajčica izrezana na tanke ploškice.

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju desetak minuta dinstajte sitno isjeckani luk i cijele režnjeve češnjaka. Po potrebi dodajte malo temeljca da ne zagori.
  2. Češnjak izvadite te zajedno sa zobenim vrhnjem i koncentratom rajčice usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Ostavite sa strane.
  3. Na dinstani luk dodajte krumpir izrezan na male kockice (do 2 cm), mrkvu izrezanu na kolutiće te crvenu leću i sve podlijte temeljcem. Ostavite da se lagano krčka desetak minuta.
  4. Dodajte pasiranu rajčicu, mješavinu zobenog vrhnja i češnjaka te ocijeđeni slanutak. Promiješajte, dodajte sol i harissa začin te ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri još 5 do 10 minuta. Kada je leća kuhana i zadovoljni ste gustoćom, maknite s vatre i ostavite pokriveno da odstoji 5 minuta.
  5. Servirajte toplo sa svježim peršinom i tanko narezanim rajčicama.
Mačak i varivo od slanutka
Foto: Mare

Dobar vam tek (!), a ako ste ljubitelji mačaka ili i sami dijelite svoj životni prostor s ovim predivnim bićima, na poveznici se nalazi zanimljiv članak o neobičnom ponašanju mačaka i kako ga tumačiti. Moj mačak Mate evo već petu godinu s velikim zanimanjem prati sve što kuham, sve mora bar probati ili mi ne da mira pa se nekad baš zamislim hoću li ga jednog dana zateći kako i sam nešto u kuhinji sprema. ☺

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
13-09-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni