Veganski biskvit s višnjama, šlagom i matičnjakom

Biskvit od višanja i trešanja

Toliko sam si htjela okus onog jednostavnog biskvita kojeg bi baka pekla na brzaka. Obično uvijek kad bi došle prve trešnje, a kasnije i višnje. Znate onaj s trešnjama ili višnjama u biskvitu i to je to, jednostavan kolač – jednostavan život.

Trešnje i višnje
Foto: Mare

Nedavno sam uspjela rekreirati identičan okus i teksturu koristeći umjesto jaja pire od narančastog batata, snijeg od aquafabe (voda od slanutka) i suncokretovo ulje. Aquafaba više i nije toliko novi pojam u kulinarstvu, posebice ne u veganskoj kuhinji. To je voda u kojoj se kuhao slanutak, a najbrže dolazimo do nje koristeći onu iz konzerviranog slanutka.  Odlično zamjenjuje bjelanjak teksturom i sastavom, a od nje se da izraditi istovjetan snijeg i to vam pruža neograničene mogućnosti od kojih se mnoge tek otkrivaju i imaju za otkriti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ako ćete slijediti ove jednostavne upute, dobit ćete izrazito ukusan i sočan kolač u kojem se ne osjete batat, ni zobeno mlijeko pa ni aquafaba, a koji se okusom nimalo ne razlikuje od klasičnog kolača kojeg većina pamti iz djetinjstva.

Malo sam se poigrala i pekla biskvit u kalupu za tortu i prerezala ga pa između namazala šlag i u njega isto stavila višnje.

Matičnjak ( lat. Melissa officinalis) po vrhu je više od puke dekoracije, taj predivan “medno/limunski” miris matičnjaka daje jednu sasvim novu dimenziju cijelom kolaču.

Matičnjak

Sastojci iz recepta dostatni su za maleni okrugli kalup promjera 20 centimetara, tako da sukladno vašem kalupu potrebno je prilagoditi količine. 

Biskvit od višanja
Foto: Mare

Sastojci

  • 350 do 400 g višanja,
  • 230 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 250 ml tekućine iz konzerve slanutka (aquafabe),
  • 100 g narančastog batata,
  • 6 žlica agave sirupa,
  • 5 žlica biljnog mlijeka (zobeno ili sojino),
  • 4 žlice suncokretovog ulja,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 vanilin šećer,
  • 1 žličica jabučnog octa,
  • -½ žličice soli,
  • 500 ml veganskog šlaga,
  • listići melise/matičnjaka,
  • šećer u prahu za posipavanje, po želji.

Priprema

  1. Batat izrežite na malene kockice i skuhajte. U međuvremenu, višnjama je potrebno izvaditi koštice.
  2. Nakon što ste očistili višnje ili za to vrijeme ako imate samostojeći mikser, potrebno je aquafabu u koju ste dodali jabučni ocat i sol izraditi mikserom u snijeg.
  3. Kad je batat kuhan dodajte u njega agavin sirup, vanilija šećer, ulje i zobeno (ili sojino) mlijeko i dobro usitnite i promiješajte da dobijete glatku teksturu. Možete za to koristiti štapni mikser ili blender, a uz malo više volje moguće je to postići i vilicom.
  4. Brašno i prašak za pecivo promiješajte i/ili prosijajte.
  5. Zatim sjedinite sve tri dobivene komponente kolača na način da najprije lagano promiješate snijeg aguafabe i pire batata u koji ste prethodno umiješali sve navedeno te nakon toga postepeno dodajte brašno/prašak za pecivo. Miješajte ručno, lagano dok se sve ne sjedini u kompaktnu smjesu koja bi po teksturi trebala biti dosta gusta.
  6. Kalup u kojem planirate peći namažite uljem i pobrašnite ili obložite papirom za pečenje. Ulijte dio smjese i ravnomjerno ju rasprostranite u kalupu. Posložite višnje i preko toga opet ostatak smjese i opet višnje. Dio višanja ostavite za u šlag i za po vrhu.
  7. Pecite 40 do 45 minuta (vrijeme i visina kolača će dosta varirati ovisno o tome koju veličinu kalupa koristite) na 180°C.
  8. Šlag pripremite sukladno naputku i kad je biskvit ohlađen prerežite ga i između rasprostranite polovicu šlaga i u njega dio višanja, a ostatak po vrhu. Dodajte listiće matičnjaka.

U slast!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
28-06-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni