Veganski bolonjez umak

Veganski bolognjez

Iako nemam primarnu ambiciju da veganiziram sva jela koja sam nekada prije veganstva jela, ponajviše zato što me više privlači istraživanje novih kombinacija, namirnica i okusa, imam ambiciju približiti veganski životni stil što većem broju ljudi.

Hrana je bitan element svega toga pa se upravo zato ponekad zainatim da neko tradicionalno jelo za koje se primarno koriste sastojci životinjskog porijekla napravim toliko ukusnim da zbunim i oduševim sve oko sebe.

Trebalo mi je tri pokušaja da dođem do recepta iza kojeg ću baš ponosno stati, ali isplatilo se. Osvojio je nepca svih koji su ga isprobali, a nadam se da će i vaša odlučite li ga pripremiti.

Sama priprema je jednostavna, utrošit ćete nešto malo više od sat vremena, a popis sastojaka iako na prvu djeluje dugačak, njegov veći dio otpada na začine, povrće tipično za bolonjez te sastojke koji su lako dostupni.

Tako imamo bulgur, zobene pahuljice i leću, ali trebat će vam i pšenični gluten kojeg možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama ili online. On je izrazito bitan sastojak ovog recepta zato što će povezati ostale sastojke i dati jednu žilaviju, žvakastiju teksturu umaku, jako sličnu klasičnom bolonjezu, a osim toga značajno će doprinijeti udjelu proteina u cjelokupnom jelu.

Količine navedene u sastojcima dostatne su za jedan veći lonac, u konačnici biste trebali dobiti skoro dva kilograma bolonjeza. Slobodni ste, naravno, prilagoditi količinu svojim potrebama, no savjetujem vam da bez straha napravite pun lonac, baš kao i ja. Višak možete držati u frižideru tri do četiri dana, a ne gubi na okusu i ako ga zaledite. Osim u klasičnoj kombinaciji s tjesteninom, odličan je s njokima, kao umak za lazanje ili cannellone, a možete ga koristiti i kao punjenje za burrito, paprike, tikvice ili raviole. Ja sam dio umaka iskoristila upravo za cannellone, a dio zaledila pa ovih dana planiram puniti raviole.

Bolognjez i canellonni
Foto: Mare

Sastojci:

1.dio

  • 5 žlica maslinovog ulja,
  • 2 ljubičasta luka,
  • 1 mrkva,
  • 5 režnja češnjaka,
  • ½ žlice soli,
  • 200 g bulgura,
  • 0.5 l povrtnog temeljca.

2.dio

  • 3 žlice bbq umaka,
  • 3 žlice zobenih,
  • 1 žlica začina za bolonjez ili grill meso,
  • 1 žlica paprike slatke,
  • 1 žličica papra,
  • 3 žlice leće,
  • 0.5 l povrtnog temeljca,
  • 0.2 l vina ( crno ili bijelo).

3.dio

  • 150 g pšeničnog glutena,
  • 1 l povrtnog temeljca,
  • 2 žlice umaka od rajčice,
  • 1 žlica koncentrata od rajčice,
  • 2 lista lovora.

*Napomena: kako biste postigli žvakastu teksturu morate koristiti isključivo pšenični gluten (100%). Kad biste koristili glutensko brašno (sadrži 75% glutena i 25% tipskog brašna) dobili biste više kremastu teksturu.

Bolognjez
Foto: Mare

Priprema

  1. Na maslinovom ulju dinstajte sitno kosani luk, naribanu mrkvicu i češnjak. Lagano posolite da povrće brže ispusti tekućinu. Taj proces, za ovu količinu povrća, obično traje od 10 do 15 min.
  2. Dodajte bulgur i podlijte s 0.5 l povrtnog temeljca. Promiješajte povremeno, a kad tekućina skroz ispari dodajte sve suhe sastojke iz drugog dijela i bbq umak, dobro promiješajte zatim podlijte opet temeljcem i vinom. Uz povremeno miješanje, na srednje jakoj vatri kuhajte sve dok tekućina ne ispari.
  3. Umiješajte pšenični gluten i ostavite dvije do tri minute da se on lagano poveže sa smjesom i zatim ulijte preostali temeljac, umak i koncentrat od rajčice. Ubacite listove lovora i na srednje jakoj vatri povremeno promiješajte i kuhajte barem 30 minuta.  Slobodni ste ostaviti i malo dulje, ovisno o tome koliko gusti bolonjez umak želite, a isto tako možete dodavanjem temeljca ili vode prorijediti umak. Po želji začinite dodatno nekim začinima za pikantno.

Napomena:

*ovo vam može biti odlična prilika da sami napravite svoj povrtni temeljac, pun lonac pa sve što ostane sačuvajte u zamrzivaču za neki drugi put. Da bi temeljac bio intenzivnijeg okusa, dodajte na samom početku u lonac žlicu, dvije maslinovog ulja i na njemu kratko zapržite sve povrće koje ste odlučili koristiti i tek nakon toga dodajte vodu i stručak začina.

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Veganski bolonjez umak

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.