Veganski burek u tri slasne varijante

Burek s gljivama i burek sa sirom

Jedno od onih jela koje u svim krugovima uživa poseban status i kojeg je jako jednostavno veganizirati, a da pritom okusom ne zaostaje za onim standardnim.

Uz samo nekoliko trikova koje sam pokupila u veganskim grupama na društvenim mrežama i vi možete spremiti burek koji će imati okus baš kao onaj iz najboljih pekara. Hrskavu koricu i slasno punjenje.

Bez obzira da li želite okus nevjerojatno sličan mesnom ili bureku od sira kojim, govorim iz vlastitog iskustva, možete prevariti svakog.

Ja sam u svojim receptima koristila kupovne kore, a na izboru vam se nude one od integralnog brašna, s heljdinim brašnom i od pšeničnog. Okusi se ne razlikuju jako, a na vama je da se opredijelite za onu varijantu koja vam najviše odgovara.

Za burek sa “sirom” koristi se svježi tofu kojeg ovisno o proizvođaču neki nazivaju i tofu nature, a okusom je dosta neutralan dok je teksturom taman zrnast poput svježeg sira.

Za “mesni” okus koristila sam dvije vrste gljiva i patlidžan koje sam skupa s još nekim sastojcima zakamuflirala pa u konačnici ćete jako teško raspoznati da jedete gljive. Za sam kraj donosim jednu sezonsku verzija bureka sa samoniklim šparogama.

Posuda u kojoj ja pečem burek je okrugla i promjera 25 centimetara pa su i recepti prilagođeni tome. Bez da ulazim u rasprave što je burek, a što pita, donosim vam tri svoja recepta za veganske bureke koji će zadovoljiti i vaše i nepca onih najskeptičnijih oko vas. Ako vam je prvi put da radite ili jedete veganski burek, jako ćete se iznenaditi, a jedini problem koji ovako unaprijed predviđan je taj što će vam biti jako teško ne prejesti se.

Veganski burek sa “sirom”

Burek sa šparogama i tofuom
Foto: Mare

Za veganski burek sa “sirom” trebat će vam:

  • 250 g gotovih kora,
  • 250 g svježeg tofua,
  • 100 ml jogurta od soje,
  • 100 ml mlijeka od soje,
  • 1 žlica soli,
  • 1 žličica jabučnog octa ili ocijeđenog soka limuna,
  • 250 ml mineralne gazirane vode,
  • 100 ml ulja ( ja sam koristila mix maslinovog i suncokretovog u omjeru pola/pola) i
  • ulje za premaz posude u kojoj će se burek peći.

Po želji možete dodati svježe sjeckani vlasac.

Priprema:

  1. Tofu, soja jogurt i mlijeko zajedno sa solju i kiselinom, ovisno jeste li odabrali jabučni ocat ili limunov sok, pomiješajte mikserom da se sjedini. Nemojte koristiti  blender već obični mikser ili rukama razmrvite. Tekstura koju želite mora biti što sličnija svježem siru.
  2. Premažite posudu za pečenje uljem, a od ostatka ulja i mineralne vode napravite mješavinu kojom ćete močiti kore.
  3. Kore slažite na način da u nauljenu posudu na dno najprije stavite dvije kore i lagano ih poprskate mješavinom ulja i vode. Idealno je da kore prelaze preko ruba posude i tako ih i ostavite. Njima ćete na kraju zatvoriti burek.
  4. Uzmite treću koru, zgužvajte je i namočite u smjesu tofua, soja jogurta i mlijeka te onako zgužvanu rasporedite na dno posude, do rubova. Opet poprskajte i nastavite tako sve dok ne ostane zadnja kora.
  5. Kad ste potrošili smjesu za punjenje i ostala vam je zadnja kora, nju jednako tako samu zgužvajte i prekrijte s njom burek te onda one rubove prvih dviju kora koje vise preko, preklopite preko svega toga. Prelijte ostatak mješavine ulja i mineralne vode preko svega.
  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 210 °C, 35 do 40 minuta s time da zadnjih 10 minuta burek izvadite i preokrenete tako da gornji dio dođe na dno i zapeče se hrskavo.

Veganski burek s “mesom”

Veganski "mesni" burek
Foto: Mare

Za veganski burek s “mesom” trebat će vam:

  • 250 g gotovih kora,
  • 300 g smeđih šampinjona,
  • 100 g gljiva jablanovača,
  • 1 glavica luka,
  • 4 režnja češnjaka,
  • ½ srednje velikog patlidžana,
  • 3 žlice barbeque umaka,
  • 1 žlica koncentrata od rajčice,
  • 1 žlica mješavine začina za grill meso,
  • sol i papar po okusu,
  • 250 ml mineralne gazirane vode,
  • 100 ml ulja ( ja sam koristila mix maslinovog i suncokretovog u omjeru pola/pola) i
  • ulje za premaz posude u kojoj će se burek peći i za pripremanje gljiva.

Napomena: ako ne možete naći jablanovače, zamijenite tu količinu sa smeđim šampinjonima. Nemojte dodavati druge vrste gljiva, osim ako baš izričito želite okus gljiva. Šampinjoni i jablanovače su namjerno odabrani jer se uz dodatak ostalih sastojaka najbolje kamufliraju. Neutralnije su okusom od ostalih gljiva.

Priprema:

  1. Gljive, patlidžan, luk i češnjak usitnite nožem ili sjeckalicom na jako sitne komadiće. Kao kada kosate fino luk. Zapamtite, želite dobiti teksturu sličnu mljevenom mesu. Na malo zagrijanog ulja ubacite dobivenu smjesu i dinstajte otprilike 15 minuta.
  2. Dodajte koncentrat od rajčice, barbeque umak i mješavinu začina za meso. Promiješajte dobro sve dok se lijepo ne zapeče. Otprilike 5 minuta. Na kraju solite i paprite prema okusu.
  3. Premažite posudu za pečenje uljem, a od ostatka ulja i mineralne vode napravite mješavinu kojom ćete močiti kore.
  4. Kore slažite na način da u nauljenu posudu na dno najprije stavite dvije kore i lagano ih poprskate mješavinom ulja i vode. Idealno je da kore prelaze preko ruba posude, tako ih i ostavite. Njima ćete na kraju zatvoriti burek.
  5. Uzmite treću koru, zgužvajte ju i rasporedite na dno posude, do rubova. Opet poprskajte i po njoj rasporedite dio pripremljene smjese od gljiva i patlidžana. Nastavite tako sve dok ne ostane zadnja kora.
  6. Kad ste potrošili smjesu za punjenje i ostala vam je zadnja kora, nju jednako tako zgužvajte i prekrijte s njom burek te onda one rubove prvih dviju kora preklopite preko toga. Prelijte ostatak mješavine ulja i mineralne vode preko svega.
  7. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 210 °C, 25 do 30 minuta s time da zadnjih 10 minuta burek izvadite i preokrenete tako da gornji dio dođe na dno i zapeče se hrskavo.

Veganski burek sa šparogama

Burek sa šparogama
Foto: Mare

Za veganski burek sa šparogama trebat će vam:

  • 250 g gotovih kora,
  • 200 g svježeg tofua,
  • 100 ml jogurta od soje,
  • 100 ml mlijeka od soje,
  • 1 do 2 šake samoniklih šparoga,
  • 1 žlica soli,
  • 1 žličica jabučnog octa ili ocijeđenog soka limuna,
  • 250 ml mineralne gazirane vode,
  • 100 ml ulja ( ja sam koristila mix maslinovog i suncokretovog u omjeru pola/pola) i
  • ulje za premaz posude u kojoj će se burek peći.

Priprema:

  • Tofu, soja jogurt i mlijeko zajedno sa solju i kiselinom, ovisno jeste li odabrali jabučni ocat ili limunov sok, pomiješajte mikserom da se sjedini. Nemojte koristiti  blender već obični mikser ili ručno razmrvite. Tekstura koju želite mora biti što sličnija svježem siru, a ne pasti. Ako koristite svježe ubrane šparoge, koje nisu bile smrznute, samo ih operite i nasjeckajte na željenu veličinu i takve umiješajte u smjesu. Ako su bile smrznute, prije dodavanja kratko ih popržite na tavi da ispuste višak vode.
  • Premažite posudu za pečenje uljem, a od ostatka ulja i mineralne vode napravite mješavinu kojom ćete močiti kore.
  • Kore slažite na način da u nauljenu posudu na dno najprije stavite dvije kore i lagano ih poprskajte mješavinom ulja i vode. Idealno je da kore prelaze preko ruba posude, tako ih i ostavite. Njima ćete na kraju zatvoriti burek.
  • Uzmite treću koru i zgužvajte ju i namočite u smjesu tofua, soja jogurta, mlijeka i šparoga te onako zgužvanu rasporedite na dno posude, do rubova. Opet poprskajte i nastavite tako sve dok ne ostane zadnja kora.
  • Kad ste potrošili smjesu za punjenje i ostala vam je zadnja kora, nju jednako tako zgužvajte i prekrijte s njom burek te onda one rubove prvih dviju kora preklopite preko toga. Prelijte ostatak mješavine ulja i mineralne vode preko svega.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 210 °C, 35 do 40 minuta s time da zadnjih 10 minuta burek izvadite i preokrenete tako da gornji dio dođe na dno i zapeče se hrskavo.

U slasti!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.33 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
10-05-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni