Veganski cheesecake bez pečenja

cheesecake od malina

Cheesecake kolač spada u one kolače koji su jako dobro prihvaćeni od široke publike pa ne čudi da je to rado viđen kolač i na veganskim stolovima.

Baš kao i mnogi drugi popularni kolači i njega ćete pronaći u mnogim veganiziranim verzijama. Za dobiti kremastu bijelu „sirnu“ kremu najčešće se koriste namočeni sirovi indijski oraščići, kremasti ili silken tofu, punomasno mlijeko od kokosa, škrob od tapioke, biljni šlag, ali i sirni namazi kojih sada na tržištu već ima dovoljno, a neki od njih su izrazito istovjetni okusom onima mliječnog sastava.

Tako i kod nas ima za pronaći odlična zamjena za takav namaz i to je meni nekako bila nit vodilja za ovaj recept za koji sam baš htjela da bude toliko istovjetan da „prevari“ i one gurmane istančanog nepca. Misija ispunjena i jako sam ponosna i sretna da vam mogu ponuditi svoj recept za izradu ovog kolača.

Budete li koristili sastojke koje predlažem i slijedili jednostavna upute za izradu, dobit ćete jako ukusan i kremast „cheesecake“ koji onda ovisno o vašoj želji možete, a i ne morate dodatno obogatiti nekim preljevom po vašoj želji ili voćem. Ja sam se ovog puta odlučila za maline.

Cheesecake od malina
Foto: Mare

Malina, (lat.) Rubus idaeus je vrsta biljke koja pripada istoj botaničkoj obitelji kao i ruža i kupina. Sadrži više vitamina C nego naranča, visok udio vlakana, malo kalorija i daje vam dobru dozu folne kiseline. Uz to, maline su bogate kalijem, vitaminom A i kalcijem. Tako sićušna bobica koja krije mnoge dobrobiti za nas u prehrani se našla još za vremena prapovijesti, a porijeklo se vezuje uz Škotsku. Počela se uzgajati u Engleskoj i Francuskoj oko 1600-ih.

Maline
Foto: Mare

Zanimljiva informacija govori o tome da su se u kasnim pedesetima, maline iz Škotske u London prevozile parnim vozom poznatim kao Raspberry Special. Postoji preko 200 vrsta malina koje dolaze u svakakvim bojama poput ružičaste, zlatne, crne, a za konzumaciju se koriste i listovi koji se pripremaju u obliku čaja.

Prije samog recepta za „cheesecake“ napomenut ću i da sam za koru kolača odlučila kombinirati „digestive“ keksiće bez šećera koje sam kombinirala s malo veganske bijele čokolade i puno mljevenih badema.

Bademi, su jestivo sjeme vrste (lat.) Prunus dulcis, češće nazivano bademovo drvo. Visoko su hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, a porijeklom su iz Bliskog Istoka, dok je SAD najveći svjetski proizvođač. Koriste se i za proizvodnju bademovog mlijeka, ulja, maslaca, brašna ili paste – poznatih i kao marcipan. Njihov impresivan profil hranjivih sastojaka u 28 g ili jednoj šaki badema sadrži 161 kalorija, 2.5 grama probavljivih ugljikohidrata te :

  •     Vlakna: 3,5 grama
  •     Proteina: 6 grama
  •     Masnoća: 14 grama (od čega 9 mononezasićenih)
  •     Vitamin E: 37% RDI
  •     Mangan: 32% RDI
  •     Magnezij: 20% RDI

    Sadrže i pristojnu količinu bakra, vitamina B2 (riboflavin) i fosfora.

bademi
Foto: Matea

Važno je napomenuti da vaše tijelo ne apsorbira 10–15% svojih kalorija jer je dio masti nepristupačan probavnim enzimima.

Cheesecake sirovi od malina
Foto: Mare

Sastojci za okrugli kalup promjera 16 centimetara.

Za koru:

  • 250 g digestive keksa,
  • 150 g oljuštenih badema,
  • 30 g bijele veganske čokolade.

Za kremu:

  • 150 g sirovih indijskih oraščića,
  • 255 g veganskog sirnog namaza,
  • 200 ml veganskog biljnog šlaga,
  • 2 žlice agave sirupa ili nekog drugog zaslađivača po želji,
  • 2 limete, sok.

Za verziju s malinama:

  • 250 g malina,
  • 70 g bijele veganske čokolade za dekoraciju,
  • listići mente.

Priprema:

  1. Prethodnu večer potopite sirove indijske oraščiće u vodu da nabubre i omekšaju.
  2. Kekse izmrvite, bademe kratko tostirajte na tavi i po želji oljuštite, a čokoladu otopite na pari. Sve zajedno u blenderu sjedinite u kompaktnu masu kojom ćete popuniti dno kalupa ravnomjerno rasporedivši do rubova.
  3. Natopljene indijske oraščiće ocijedite te zajedno s veganskim sirnim namazom, sokom iscijeđene limete i zaslađivačem po želji dobro izblendajte dok ne dobijete glatku kremastu masu.
  4. Vegansko biljno vrhnje istucite u šlag te u njega dodajte prethodno dobivenu kremu.
  5. Izlijte u kalup na prethodno pripravljenu koru te ostavite do 60-ak minuta u zamrzivači da se stisne. Dobili ste odličan „cheesecake“ koji prije serviranja samo kratko ostavite na sobnoj temperaturi da se lakše reže i servira.
  6. Želite li kolač oplemeniti voćem, kao u mom slučaju malinama, izrada je samo malo drugačija, a upute su u nastavku.
  7. Sve pripremite kao u prethodnim uputama, a na podlogu ulijte trećinu kreme, dok drugu trećinu dobivene kreme pomiješajte sa 125 g malina. Sve izblendajte da dobijete kremu od malina koju onda stavite u promjerom manji kalup od onog u kojem pripremate kolač. Zadnju trećinu kreme spremite u hladnjak, a kolač i kremu od malina u zamrzivač na sat vremena. Kad se krema na kolaču i u malom kalupu dovoljno stisnula i stvrdnula, izvadite malina kremu iz kalupa i stavite na sredinu u kalup s kolačem i bijelom kremom. Preko toga prelijete ostatak bijele kreme iz hladnjaka te sve zajedno vratite u zamrzivač još 30 minuta. Možete taj korak preskočiti i jednostavno taj dio malina kreme samo uliti na prvu trećinu bijele kreme i preko nje ostatak i tako ćete dobiti tri jednaka sloja kreme. Bijeli, roza, bijeli. Ja sam htjela da kolač bude malo zanimljiviji teksturom i zato sam se odlučila malo zakomplicirati samu izradu.
  8. Kolač ukrasite svježim malinama, a rubove možete oblijepiti komadićima bijele veganske čokolade i listićima mente.
  9. Za dobiti tanke šiljaste ukrase od bijele čokolade morate je prethodno otopiti na pari i zatim u tankom sloju namazati na papir za pečenje u pravokutnom obliku. Zatim taj papir zarolate u tanku rolu, učvrstite da se ne odmota i stavite u zamrzivač na 20-ak minuta. Izvadite, odrolajte i tanak sloj čokolade će popucati u obliku tankih šiljastih listića.

U slast!

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Veganski cheesecake bez pečenja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.