Veganski cheesecake bez pečenja

cheesecake od malina

Cheesecake kolač spada u one kolače koji su jako dobro prihvaćeni od široke publike pa ne čudi da je to rado viđen kolač i na veganskim stolovima.

Baš kao i mnogi drugi popularni kolači i njega ćete pronaći u mnogim veganiziranim verzijama. Za dobiti kremastu bijelu „sirnu“ kremu najčešće se koriste namočeni sirovi indijski oraščići, kremasti ili silken tofu, punomasno mlijeko od kokosa, škrob od tapioke, biljni šlag, ali i sirni namazi kojih sada na tržištu već ima dovoljno, a neki od njih su izrazito istovjetni okusom onima mliječnog sastava.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Tako i kod nas ima za pronaći odlična zamjena za takav namaz i to je meni nekako bila nit vodilja za ovaj recept za koji sam baš htjela da bude toliko istovjetan da „prevari“ i one gurmane istančanog nepca. Misija ispunjena i jako sam ponosna i sretna da vam mogu ponuditi svoj recept za izradu ovog kolača.

Budete li koristili sastojke koje predlažem i slijedili jednostavna upute za izradu, dobit ćete jako ukusan i kremast „cheesecake“ koji onda ovisno o vašoj želji možete, a i ne morate dodatno obogatiti nekim preljevom po vašoj želji ili voćem. Ja sam se ovog puta odlučila za maline.

Cheesecake od malina
Foto: Mare

Malina, (lat.) Rubus idaeus je vrsta biljke koja pripada istoj botaničkoj obitelji kao i ruža i kupina. Sadrži više vitamina C nego naranča, visok udio vlakana, malo kalorija i daje vam dobru dozu folne kiseline. Uz to, maline su bogate kalijem, vitaminom A i kalcijem. Tako sićušna bobica koja krije mnoge dobrobiti za nas u prehrani se našla još za vremena prapovijesti, a porijeklo se vezuje uz Škotsku. Počela se uzgajati u Engleskoj i Francuskoj oko 1600-ih.

Maline
Foto: Mare

Zanimljiva informacija govori o tome da su se u kasnim pedesetima, maline iz Škotske u London prevozile parnim vozom poznatim kao Raspberry Special. Postoji preko 200 vrsta malina koje dolaze u svakakvim bojama poput ružičaste, zlatne, crne, a za konzumaciju se koriste i listovi koji se pripremaju u obliku čaja.

Prije samog recepta za „cheesecake“ napomenut ću i da sam za koru kolača odlučila kombinirati „digestive“ keksiće bez šećera koje sam kombinirala s malo veganske bijele čokolade i puno mljevenih badema.

Bademi, su jestivo sjeme vrste (lat.) Prunus dulcis, češće nazivano bademovo drvo. Visoko su hranjivi i bogati zdravim mastima, antioksidansima, vitaminima i mineralima, a porijeklom su iz Bliskog Istoka, dok je SAD najveći svjetski proizvođač. Koriste se i za proizvodnju bademovog mlijeka, ulja, maslaca, brašna ili paste – poznatih i kao marcipan. Njihov impresivan profil hranjivih sastojaka u 28 g ili jednoj šaki badema sadrži 161 kalorija, 2.5 grama probavljivih ugljikohidrata te :

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
  •     Vlakna: 3,5 grama
  •     Proteina: 6 grama
  •     Masnoća: 14 grama (od čega 9 mononezasićenih)
  •     Vitamin E: 37% RDI
  •     Mangan: 32% RDI
  •     Magnezij: 20% RDI

    Sadrže i pristojnu količinu bakra, vitamina B2 (riboflavin) i fosfora.

bademi
Foto: Matea

Važno je napomenuti da vaše tijelo ne apsorbira 10–15% svojih kalorija jer je dio masti nepristupačan probavnim enzimima.

Cheesecake sirovi od malina
Foto: Mare

Sastojci za okrugli kalup promjera 16 centimetara.

Za koru:

  • 250 g digestive keksa,
  • 150 g oljuštenih badema,
  • 30 g bijele veganske čokolade.

Za kremu:

  • 150 g sirovih indijskih oraščića,
  • 255 g veganskog sirnog namaza,
  • 200 ml veganskog biljnog šlaga,
  • 2 žlice agave sirupa ili nekog drugog zaslađivača po želji,
  • 2 limete, sok.

Za verziju s malinama:

  • 250 g malina,
  • 70 g bijele veganske čokolade za dekoraciju,
  • listići mente.

Priprema:

  1. Prethodnu večer potopite sirove indijske oraščiće u vodu da nabubre i omekšaju.
  2. Kekse izmrvite, bademe kratko tostirajte na tavi i po želji oljuštite, a čokoladu otopite na pari. Sve zajedno u blenderu sjedinite u kompaktnu masu kojom ćete popuniti dno kalupa ravnomjerno rasporedivši do rubova.
  3. Natopljene indijske oraščiće ocijedite te zajedno s veganskim sirnim namazom, sokom iscijeđene limete i zaslađivačem po želji dobro izblendajte dok ne dobijete glatku kremastu masu.
  4. Vegansko biljno vrhnje istucite u šlag te u njega dodajte prethodno dobivenu kremu.
  5. Izlijte u kalup na prethodno pripravljenu koru te ostavite do 60-ak minuta u zamrzivači da se stisne. Dobili ste odličan „cheesecake“ koji prije serviranja samo kratko ostavite na sobnoj temperaturi da se lakše reže i servira.
  6. Želite li kolač oplemeniti voćem, kao u mom slučaju malinama, izrada je samo malo drugačija, a upute su u nastavku.
  7. Sve pripremite kao u prethodnim uputama, a na podlogu ulijte trećinu kreme, dok drugu trećinu dobivene kreme pomiješajte sa 125 g malina. Sve izblendajte da dobijete kremu od malina koju onda stavite u promjerom manji kalup od onog u kojem pripremate kolač. Zadnju trećinu kreme spremite u hladnjak, a kolač i kremu od malina u zamrzivač na sat vremena. Kad se krema na kolaču i u malom kalupu dovoljno stisnula i stvrdnula, izvadite malina kremu iz kalupa i stavite na sredinu u kalup s kolačem i bijelom kremom. Preko toga prelijete ostatak bijele kreme iz hladnjaka te sve zajedno vratite u zamrzivač još 30 minuta. Možete taj korak preskočiti i jednostavno taj dio malina kreme samo uliti na prvu trećinu bijele kreme i preko nje ostatak i tako ćete dobiti tri jednaka sloja kreme. Bijeli, roza, bijeli. Ja sam htjela da kolač bude malo zanimljiviji teksturom i zato sam se odlučila malo zakomplicirati samu izradu.
  8. Kolač ukrasite svježim malinama, a rubove možete oblijepiti komadićima bijele veganske čokolade i listićima mente.
  9. Za dobiti tanke šiljaste ukrase od bijele čokolade morate je prethodno otopiti na pari i zatim u tankom sloju namazati na papir za pečenje u pravokutnom obliku. Zatim taj papir zarolate u tanku rolu, učvrstite da se ne odmota i stavite u zamrzivač na 20-ak minuta. Izvadite, odrolajte i tanak sloj čokolade će popucati u obliku tankih šiljastih listića.

U slast!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
27-08-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni