Veganski slatki kruh – pinca za Uskrs

Pinca

Pripremiti ovu mekanu, mirišljavu i nadasve ukusnu pincu nije uopće zahtjevno. Ne dajte da vas obeshrabri dugačak recept.

Trebat će vam devet lako dostupnih sastojaka, tj. deset ako želite staviti i grožđice, u redu jedanaest ako želite grožđice namakati u rumu :), ali to je stvarno to. Pola sata efektivnog rada i još dva sata za koje je bitno da ste negdje u blizini i na koje otpada dizanje tijesta i pečenje.

Tijesto će biti potrebno nekoliko puta premijesiti tijekom tog vremena dizanja zbog toga, ali i zato što sam detaljnije opisala korake i ponudila uz to neke dodatne varijante tekst recepta je dulji.

Mirisom i okusom nimalo ne zaostaje za klasičnom pincom, a predivnu jarko žutu boju ima zbog narančastog batata kojeg u tijestu nećete osjetiti okusom, a osim boje, zaslužan je i za bogatiji okus pince koji u neveganskim verzijama daje žutanjak. Da ne duljim, Uskrs je pred vratima, a čeka vas sigurno još puno posla.

Pince - pužići
Foto: Mare

Za pripremu tijesta trebat će vam:

  • 500 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 200 g batata,
  • 25 g svježeg kvasca,
  • 4 žlice šećera,
  • 100 g margarina ili veganskog maslaca,
  • 1 limun – korica,
  • 1 naranča – korica,
  • 2 žličice ekstrakta vanilije,
  • 100 ml biljnog mlijeka od soje.

Za premaz:

• 2 žlice biljnog mlijeka,
• 1 žlica šećera.

Priprema:

  1. Brašno prosijajte i u njega umiješajte margarin ili veganski maslac, (ovisno što koristite) na listiće. Onako dobro protrljajte kroz dlanove listiće i brašno da se usitne.
  2. Biljno mlijeko malo zagrijte, da bude mlako, razmrvite u njega kvasac i posipajte 1 žlicu šećera. Ostavite da se digne, a za to vrijeme napravite pire od batata.
  3. Batate ogulite, narežite na ploškice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju za pire. Kad je kuhan u multipraktiku ili štapnim mikserom napravite pire tako da u kuhani batat umiješate ostatak šećera i ekstrakt vanilije.
  4. U zdjeli s brašnom kojeg ste pripremili na način iz 1.koraka, napravite rupu u sredini i ulijte pripremljeni kvasac i pripremljeni pire. Naribajte korice naranče i limuna pa sve skupa zamiješajte rukama. Umijesite tijesto, formirajte veliku loptu, po potrebi dodajte još malo brašna ako je jako ljepljivo, cilj je da tijesto bude mekano, ali da se ne lijepi za prste ili posudu.
  5. Stavite loptu tijesta u posudu, prekrijte krpom i ostavite na toplo mjesto da se diže 1 sat.
  6. Svakih 15 minuta tijesto izvadite i u dva do tri poteza premijesite, formirate opet loptu i pokrijte. Dakle, u tih sat vremena tijesto ćete premijesiti 4 puta.
  7. Nakon što je isteklo tih sat vremena, tijesto podijelite u oblike kakve želite peći. Ako pečete u klasičnom limu podijelite na četiri lopte. Možete ih staviti blizu da se spoje, a možete ih peći više udaljene da imate četiri male pince. Možete ih i isplesti u pletenicu. Ako želite dobiti oblik ovih pužića kao s fotografije, podijelite tijesto na sedam jednakih dijelova. Od svakog napravite dulji valjkasti oblik kao kad radite njoke recimo, samo duplo deblje, i zarolate ih u oblik puža. Posložite u okrugli kalup za tortu. Kalup koji sam ja koristila promjera je 24 centimetara.
  8. Nakon što ste formirali oblik, pokrijte tijesto krpom i ostavite da se diže 15 minuta.
  9. Pripremite premaz tako da šećer otopite u biljnom mlijeku. Upalite pećnicu da se zagrije na 160 °C.
  10. Nakon 15 minuta što se tijesto dizalo, premažite ga laganim pokretima kista i ponovno pokrijte i ostavite još 15 minuta. Ako ste formirali tijesto u lopte, sada je vrijeme da ih po sredini prerežete u oblik križa, ako želite da vam pince izgledaju tradicionalnije.
  11. Pecite na zadanoj temperaturi 20 do 25 minuta. Kad je gotovo, odmah umotajte u krpu da korica fino omekša.
  12. Ako želite da kruh bude još slađi, posipajte šećerom u prahu prilikom serviranja.
Veganska pinca tekstura
Foto: Mare

Napomene:

  • ako želite u tijesto možete umiješati grožđice koje ste prethodno kratko namakali u rumu i biljnom mlijeku. Ja sam u samo nekoliko pužića stavila grožđice i to u onom trenutku kad sam ih formirala pred pečenje. Poredala sam ih po tijestu, utisnula i zarolala tijesto u pužić,
  • za zdraviju verziju možete koristiti neki drugi zaslađivač po vašem odabiru,
  • slatki kruh će dulje ostati mekan ako ga držite u krpi i preko toga navučete plastičnu vrećicu.

Svima koji slave želim Sretan Uskrs i dobar tek!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
19-04-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni