Vege lazanje – recept

vege lazanje

Spremati veganske lazanje je uvijek kreativno i mogućnosti za kombinacije su bezbrojne. Ovog puta predstavljam vam bijele lazanje koje imaju tri različita sloja i prelivene su aromatiziranim bešamel umakom.

Šenon me zapravo nadahnuo za ideju jer njegov neobičan šiljasti izgled i predivna zelena boja baš nekako traže da budu u prvom planu, a gdje bolje nego na vrhu ukusnih lazanja.

Šenon je zapravo hibrid između brokule i cvjetače, a u svijetu je poznat pod nazivom Romanesco. Slično kao i brokula, Romanesco je izvrstan za sve, od sirove hrane, do jednostavnog jela na pari ili čak pečenog na tavi s malo maslinovog ulja i limuna.
Očekujte okus bliže brokuli nego cvjetači i zanimljivu hrskavu teksturu.

No baš kao i cvjetača ima blaži okus pa sam cijelu kombinaciju odlučila podići kombinirajući tofu, humus i bijelo vino. Rezultat je fantastičan i tako pripremljen umak je intenzivnog okusa što ga čini idealnim za središnji sloj lazanja. Lazanje su odlične tople i hladne, a bit će ukusne i sljedećeg dana te svakako uz njih servirajte nešto kiselo poput kineskog kupusa na salatu ili kisele krastavce.

vege lazanje
Foto: Mare

Sastojci

Za nadjev:

  • 200 g mljevenog tofua,
  • 2 luka (oko 185g),
  • 2 režnja češnjaka,
  • 3 žlice humusa,
  • 1 žlica prehrambenog kvasca,
  • 2 žlice maslinovog ulja,
  • 1 dcl bijelog vina,
  • 400 g cvjetače.

Za bešamel umak:

  • 600 ml biljnog mlijeka,
  • 50 g veganskog maslaca,
  • 1 žličica muškatnog oraščića,
  • 50 g pšeničnog glatkog brašna,
  • 1 režanj češnjaka,
  • sol i papar,
  • 2 lista lovora.

Ostalo:

  • 9 listova integralnih lazanja (oko 150 g),
  • 50 g veganskog parmezana,
  • 320 g šenona,
  • 1 žlica lanenih sjemenki.
Vege lazanje šenon
Foto: Mare

Priprema

  1. Nadjev pripremite tako što najprije izblendate luk i češnjak u pire. Na maslinovom ulju popržite kratko mljeveni tofu te ulijete pire od luka i češnjaka. Kratko popržite i zalijte vinom. Kad vino ispari dodajte humus, prehrambeni kvasac te kratko uz miješanje dinstajte na laganoj vatri.
  2. Bešamel umak pripremite na način da u biljno mlijeko dodate lovor, muškatni oraščić i češnjak i ostavite da prokuha. Pokrijte i maknite sa strane. U drugoj posudi otopite veganski maslac, dodajte brašno i dobro sjedinite u pastu. Ulijte mlijeko koje ste prethodno ocijedili te na laganoj vatri uz miješanje kuhajte dok ne dobijete gusti bešamel umak. Začinite solju i paprom po vlastitoj želji.
  3. Ako je potrebno prethodno prokuhajte listove integralnih lazanja, sukladno uputama na pakovanju, a cvjetaču i šenon operite i pokidajte na manje komade, cca. veličine vilice.
  4. Slažite lazanje u posudu za pečenje na način da najprije premažete dno posude s dvije žlice bešamela pa na to posložite listove lazanja te po njima opranu i pokidanu cvjetaču. Prelijte s par žlica bešamela i na to opet posložite listove lazanja. Zatim raspodijelite umak od tofua, humusa i vina te prekrijte listovima lazanja. Prelijte ostatkom bešamela, posipajte veganskim parmezanom i posložite po površini očišćeni šenon te posipajte sjemenke lana.
  5. Pecite pokriveno aluminijskom folijom 15-ak minuta na 200°C te još 5 do 10 minuta otkriveno na 180°C.

Napomene:

  • ako niste u mogućnosti naći mljeveni tofu možete koristiti i obični čvrsti tofu ili dimljeni, ali ga prethodno naribajte na veći ribež te dodatno začinite, a onda nastavite po koracima iz pripreme.
  • sastojci su dostatni za pleh veličine 20×28 centimetara.

Dobar tek!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   4
Facebooktwitterpinterestmail
07-11-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni