Vegetarijanska sarma – zdravi recepti

vegetarijanska-sarma

Sarma je divno zimsko jelo koje se diči finoćom, ali i još jednom netipičnom karakteristikom za hranu: Sarma je bolja što je starija. Jedino što je bolje od obične sarme je vegetarijanska sarma. 🙂

U nastavku članka donosimo recepte za ove ukusne i lagane sarme koje možete pripremiti već danas.

Vegetarijanska sarma od seitana ili tofua

Kako biste unijeli malo promjene u svakodnevnu prehranu ili pronašli novu inspiraciju za vegetarijanske recepte, napravite sarmu od seitana ili tofua. 

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa,
  • 1 kg svježeg seitana,
  • 2 šalice polukuhanih žitarica (riža ili ječam),
  • 0,5 šalice sirovog prosa,
  • 100 g dimljenog seitana ili tofua,
  • 2 mrkve, 1 peršin, 1 mali celer, 2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka,
  • 4 žlice brašna tip 850,
  • 2-3 žlice sojinog umaka;
  • 2 žlice škrobnoga ili integralnog brašna,
  • sol, crvena mljevena paprika, ulje.

Priprema:

  1. Odreske seitana koje smo marinirali preko noći u sojinom umaku, uvaljati u brašno i kratko popržiti. Narezati na sitne kockice ili samljeti. Dodati sitno nasjeckani dimljeni seitan ili tofu, žitarice, naribano povrće koje smo kratko popržili na luku i 4 žlice polubijeloga brašna. Sve dobro izmiješati.
  2. Puniti listove kupusa, koje smo prethodno oprali u hladnoj vodi i izvadili debelu sredinu. Na 2-3 žlice ulja lagano zagrijati crvenu papriku. Maknuti s vatre i dodati sarme te zaliti vodom tako da sarme budu prekrivene.
  3. Kuhati 40 do 50 minuta dok kupus ne bude kuhan. Na kraju umutiti škrobno ili integralno brašno s vodom, po potrebi dodati još sojinog umaka i uliti u posudu, koju protresemo da se umak rasporedi. Kratko prokuhati i poslužiti uz pire krumpir.
  4. Tko voli laganiju varijantu, umjesto prženja može seitan samo marinirati i samljeti ga ili nasjeckati.

Vegetarijanska sarma

Vegetarijanska sarma od soje

Vegetarijanska sarma od soje je još jedna verzija ovog popularnog hranjivog jela koju možete pripraviti već danas. Čak i ako želite kratki odmor od mesa i zdraviju verziju sarme, soja pruža dovoljno nutrijenata poput bjelančevina, masti i ugljikohidrata.

Trebat ćete:

  • glavicu kiselog kupusa,
  • 250 grama sojinih ljuspica,
  • šalicu riže,
  • 2 veće mrkve,
  • 2 poriluka,
  • 2 češnja češnjaka,
  • maslinovo ulje,
  • sol, papar, crvena paprika po želji.

Sarma sa sojinim ljuskicama se pravi po ovom receptu:

  1. Mrkvu i poriluk očistite, mrkvu naribajte, a poriluk narežite na tanke kolutiće. Češnjak ogulite i sitno nasjeckajte, a rižu operite u hladnoj vodi i procijedite. Sojine ljuspice deset minuta potapajte u vodi.
  2. Na malo maslinovog ulja prodinstajte češnjak, poriluk i opranu rižu. Kad češnjak poprimi zlaćanu boju, dodajte mrkvu i sojine ljuskice te ih malo popržite. Dodajte sol, papar, crvenu papriku i ostale začine koje volite.
  3. Listove kiselog kupusa odvojite i svakog operite u vodi kako ne bi bili preslani. U udubinu svakog lista kupusa dodajte jednu jušnu žlicu smjese koju se popržili. List kupusa uvijte i zamotajte sa svih strana tako da smjesa ne ispada.
  4. Male sarmice koje ste napravili poredajte u duboki lonac i prelijte vodom. Kuhajte ih oko dva sata, a u vodu za kuhanje možete dodati začine po želji ili aromatsko bilje poput kadulje, bosiljka ili lovora.

Sarme su gotove kad su soja i riža kuhane, a zatim ih možete poslužiti s kuhanim krumpirom ili pireom. Možete ih podgrijavati ili zamrznuti pa jesti kasnije. 

Ako ne volite soju ili seitan, a ipak želite probati vegetarijansku verziju sarmi, svakako ih možete napraviti od leće. Leća je jestivo sjeme istoimene biljke, a dolazi iz porodice mahunarki. Sarma od leće je hranjiva, zdrava i ukusna.

Postoji više vrsta, odnosno boja leće, pa se tako zelena leća malo duže kuha, a crvena se lako prekuha. Ovisno o vremenu kojeg imate na raspolaganju i osobnom ukusu, odaberite leću koju više volite jesti.

Osim leće, vegetarijanske sarme se mogu napraviti od bilo kojeg povrća ili sjemena kojeg volite, a dosta popularna je i sarma od oraha.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   9
Facebooktwitterpinterestmail
10-08-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: vegetarijanska sarma, vegetarijanske sarme, veganska sarma, vegi sarme, vegetarijanka sarma od kiselog kupusa, vegetarianska sarma, vege sarma, sarma za vegetarijance, sarma sa tofu, recept za vegetarijanske sarme,